Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓιάννης Πασχαλίδης: «Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο της...

Γιάννης Πασχαλίδης: «Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο της Κυβέρνησης»

Ο Γιάννης Πασχαλίδης συγκαταλέγεται στους πολιτικούς που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Εδώ και δεκαετίες εργάζεται για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Καβάλας και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες της περιοχής. 

Ο Βουλευτής Καβάλας της ΝΔ τόνισε ότι, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, σημειώνοντας, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα προβλήματα να μετριαστούν. 

Αναφορικά με την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να εξαντλήσει την τετραετία, υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει έμπρακτα, πως ως πρώτο και αποκλειστικό στόχο θέτει το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό της όφελος».

Τέλος, τόνισε με έμφαση ότι «η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία, προκειμένου να συνεχίσει αναπόσπαστη τη προσπάθειά της για μια Ελλάδα που πλέον τρέχει σε ρυθμούς ανάπτυξης».

 

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας; 

Γιάννης Πασχαλίδης: Η Π.Ε. Καβάλας είναι κατεξοχήν μια περιοχή με αυξημένη αγροτική παραγωγή, δεδομένου ότι, εκτός του αστικού κέντρου της πόλης της Καβάλας, υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπως o κάμπος των Τεναγών Φιλίππων, η κοιλάδα του Νέστου και οι αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Παγγαίου. Αφουγκραζόμενος συνεχώς τα προβλήματα των αγροτών, με τους οποίους διατηρώ διαρκή και ειλικρινή σχέση, προβαίνω σε συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, όσο και με τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να αναδείξω τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. 

Ενδεικτικά αναφέρω τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου, και κυρίως οι αμπελοκαλλιεργητές, ελαιοπαραγωγοί και αμυγδαλοκαλλιεργητές, στο τέλος του φετινού Ιουνίου, μια περιοχή όμως που πλήττεται συνεχώς από το συγκεκριμένο φαινόμενο τα τελευταία 4 χρόνια με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές φορές οι ζημιές δεν καταγράφονται έγκαιρα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν καταγράφηκαν καθόλου. Προσπαθώ, λοιπόν, σε συνεργασία με όποιον θέλει να βοηθήσει τη κατάσταση, να μαζεύω στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου να διευκολύνω το έργο των αρμοδίων στα Υπουργεία. Καταφέραμε να εκταμιευθούν αποζημιώσεις για κάποιες καλλιέργειες σταφυλιών, κυρίως στα Crimson, όμως κάνω προσπάθειες αυτές να επεκταθούν και σε άλλες ποικιλίες όπως Victoria και Italia, προκειμένου όχι μόνο να καλυφθεί η ζημιά, αλλά και να εξασφαλισθεί η παραγωγή για το μέλλον.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ νέου τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του αντιλήφθηκε την ανάγκη για καθαρισμό της κεντρικής τάφρου των Τεναγών Φιλίππων, μιας περιοχής που λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της πλημμυρίζει συνεχώς, και μας εξασφάλισε 1 εκ. ευρώ για τη συγκεκριμένη εργασία.

Η Π.Ε. Καβάλας χαρακτηρίζεται επίσης και από αυξημένη δραστηριότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την ισορροπία και αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, όσο και την εδραίωση του τουριστικού προϊόντος. Σε αυτό το σημείο αναφέρω πως με βάση στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στη Π.Ε. Καβάλας διοχετεύθηκαν 173 εκ. ευρώ για να στηρίξουν τη τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις της κατά τη περίοδο του κορονοϊού. Ο Υπουργός Οικονομικών διακατέχεται από ιδιαίτερη ευαισθησία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της επαρχίας, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματά τους, όντας εκλεγμένος στη Π.Ε. Φθιώτιδας. Τον ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία την οποία έχουμε αναπτύξει εδώ και χρόνια.

Τέλος, η Π.Ε. Καβάλας, με κορωνίδα τη Θάσο, αναδεικνύεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας τουρίστες κατά κύριο λόγο από τα Βαλκάνια, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. 

 

Αυτή θα ήταν και η επόμενη ερώτησή μου. Σε ποια επίπεδα κυμαίνεται ο τουρισμός στην περιοχή σας;

Γιάννης Πασχαλίδης: Η Π.Ε. Καβάλας είναι από τις λίγες περιοχές, που παρότι ανήκει στον ηπειρωτικό κορμό, έχει την ευλογία να κοσμείται από νησί, και μάλιστα καταπράσινο. Η Θάσος με τις μαγευτικές παραλίες και τη, σε πολλές περιπτώσεις ανέγγιχτη ομορφιά της, προσελκύει τουρισμό, ο οποίος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και στον ηπειρωτικό κορμό της περιοχής μας, στις παραλίες της οποίας καταφθάνουν τουρίστες επωφελούμενοι του οδικού τουρισμού.

Προφανώς, τα επίπεδα του τουρισμού δεν έμειναν αλώβητα από το πέρασμα του κορονοϊού. Βρισκόμενος, όμως, σε συνεχή επικοινωνία με τους επαγγελματίες του τουρισμού, κατάφερα με αρκετή προσπάθεια να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη περίοδο της πανδημίας, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών της Νυμφαίας και της Εξοχής με την αποστολή των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς για τη προσήλωση και τον επαγγελματισμό τους. Για το συγκεκριμένο θέμα ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και συνάντηση που είχαμε. Επίσης, σε μια ομολογουμένως απαιτητική χρονιά για τον τουρισμό, και με τη μεσολάβησή μου στον τότε Υπουργό Τουρισμό κ. Χάρη Θεοχάρη, ο ΕΟΤ ενσωμάτωσε τη Π.Ε. Καβάλας στην τουριστική του καμπάνια, ενώ ο Υπουργός με την επίσκεψή του στη Ρουμανία έδωσε το έναυσμα να επισκεφτούν ρουμανικά τηλεοπτικά μέσα τη περιοχή μας, όπως και έγινε μερικούς μήνες αργότερα.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, τα μηνύματα που έλαβα από τους επαγγελματίες του τουρισμού ήταν πάρα πολύ θετικά, καθώς η τουριστική κίνηση κινήθηκε στα επίπεδα του 2019, και σε ορισμένες περιοχές να τα ξεπέρασε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις, η πληρότητα στην Θάσο έφτασε το 100%! Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν, πέρα από τη πόλη της Καβάλας, και οι παραλιακές περιοχές, όπως η Παραλία Οφρυνίου, η Νέα Πέραμος, η Νέα Ηρακλείτσα και η Κεραμωτή.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως βρισκόμενος σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό μεταφέρω διαρκώς τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν για την εύρεση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Καρπός των προσπαθειών μου είναι η ανακοίνωση για τη λειτουργία στη Καβάλα δύο τμημάτων μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού με ειδικότητα τον «Επισιτισμό» και τη «Μαγειρική Τέχνη».

 

Ποιες ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει προκειμένου να αναδείξετε περαιτέρω την περιοχή της Π.Ε. Καβάλας;

Γιάννης Πασχαλίδης: Θεωρώ πως η περιοχή μας έχει μια ομορφιά που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί ούτε από εμάς τους ίδιους. Ενδεικτικά, αναφέρω πως πέρα από τις παραλίες μας, που κάθε χρόνο αποσπούν γαλάζιες σημαίες, υπάρχει το Παγγαίο Όρος με τα γραφικά χωριά του και την ιστορία του να χάνεται στους αιώνες. Υπάρχουν επίσης οι καταρράκτες της Παλιάς Καβάλας και η εκπληκτικής ομορφιάς διαδρομή γύρω από τον ποταμό Νέστο, ο οποίος βρίθει μοναδικής πανίδας και χλωρίδας λόγω τους δέλτα του, ενώ φιλοξενεί παντός είδους σπορ και δραστηριότητες. Το δε αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η περιοχή δεν νομίζω ότι αποτιμάται με λόγια. Με ναυαρχίδα το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και τον Αρχαιολογικό του Χώρο (πλέον μνημείο UNESCO), όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα ομολογουμένως τεράστιο άγαλμα του Ηρακλή, την Αρχαία Εγνατία όπου περπάτησε ο Απόστολος Παύλος, το Ιερό Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας, την ιστορική Ι.Μ. της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και το ιστορικό κέντρο της Καβάλας, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο προικισμένοι. Αναγνωρίζω πως όλες και όλοι μας κάνουμε προσπάθειες για να αναδείξουμε τη περιοχή μας.

Κατά τη θητεία μου ως Αντινομάρχης Τουρισμού, πραγματοποιήσαμε για αρκετά χρόνια τους «Χωρούς του Κόσμου», με τη φιλοξενία συγκροτημάτων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, τα οποία πήγαιναν από χωριό σε χωριό, αναδεικνύοντάς το και διαδίδοντας το μήνυμα της πολυπολιτισμικότητας. Επίσης, επισκεφτήκαμε εκθέσεις θρησκευτικού τουρισμού στη Ρώμη (Βατικανό), ενώ μεσολάβησα ώστε να επισκεφτεί την περιοχή μας και να τη προβάλει το γνωστό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI II. Στη πρώτη μου θητεία ως Βουλευτής, μεταβήκαμε με τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρός Προκοπίου, τότε Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού-Παράρτημα Καβάλας, στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου έγινε η αδελφοποίηση των Ερυθρών Σταυρών Μπάρι – Καβάλας και μας δώρισαν ένα ασθενοφόρο, με δική μου μεσολάβηση.

Στο σήμερα, αγκαλιάζοντας τη πρωτοβουλία του Υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη να φιλοξενήσουν στη Βόρεια Ελλάδα νέες και νέους από τη Κοινότητα της Μελβούρνης, ήρθα σε επικοινωνία μαζί τους και οργανώσαμε επίσκεψη των νεοσσών της Αυστραλίας στη περιοχή της Καβάλας, από την οποία έφυγαν εντυπωσιασμένοι. Ενδεικτικό είναι πως στην ιστορική Ι.Μ. Αγ. Αποστόλου Σίλα υπάρχει μαρμάρινη στήλη που ευχαριστεί Καβαλιώτες που διαβιούν στην Αυστραλία για τις δωρεές τους. Ήταν ομολογουμένως κάτι το συγκινητικό. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Κοινότητας της Μελβούρνης κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη που μεσολάβησε για να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.

Επίσης, προ λίγων ημερών και στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε συνεργασία με τον Ιάπωνα Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Yasunori Nakayama συν-διοργανώσαμε μαζί τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, τη Θρακική Εστία Ν. Καβάλας και τη Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, προς τιμή του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου “TOKEIMARU”, με το οποίο διασώθηκαν 800 και πλέον πρόγονοί μας από τη φλεγόμενη Σμύρνη, γλιτώνοντας από βέβαιη σφαγή. Η εκδήλωση είχε τίτλο «1922-2022 TOKEIMARU: Επέτειος μνήμης 100 χρόνων από το ταξίδι ενός Ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη»  και περιελάμβανε διάλεξη της Δρ.Nanako Murata-Sawayanagi, Αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Toyo στο Tokyo, διάλεξη του κ. Σταύρου Τ. Σταυρίδη, καθώς και προβολή της ταινίας animation μικρού μήκους του Ζάχου Σαμολαδά. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και φύτευση μιας ιαπωνικής κερασιάς από τον Ιάπωνα Πρέσβη, συμβολίζοντας τον άρρηκτο δεσμό αλληλεγγύης και φιλίας που συνδέει τους λαούς μας.

Όλα τα παραπάνω έγιναν πραγματικότητα χάρη στη διαρκή σχέση και επικοινωνία που έχω αναπτύξει με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από την αδιάλειπτη προσπάθειά μου να βοηθήσω στην ανάδειξη και εξαγωγή τοπικών, αγροτικών κατά βάση, προϊόντων της Π.Ε. Καβάλας, συνεχίστηκε με την επίσκεψη του προηγούμενου Πρέσβη της Ιαπωνίας στη Καβάλα το 2013 μαζί με τον εμπορικό του ακόλουθο και την αποστολή δειγμάτων στον Ιαπωνο-ελληνικό Σύνδεσμο, και κατόπιν σε εμπόρους στην Ιαπωνία. Στο σήμερα, έχω αναπτύξει μια ειλικρινή σχέση συνεργασίας με τον Ιάπωνα Πρέσβη κ. Yasunori Nakayama, καρπός της οποίας ήταν αυτή η πολύ συγκινητική εκδήλωση. Θεωρώ πως αποτελεί μόνο την αρχή…

 

Στο κέντρο της Καβάλας υπάρχουν εντυπωσιακά κτίρια, οι παλαιές καπναποθήκες, οι οποίες όμως έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Ποιες κινήσεις γίνονται για να σωθεί αυτό το σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι της πόλης;   

Γιάννης Πασχαλίδης: Η Καβάλα είναι μια πόλη με μακρά ιστορία και η σύγχρονη ιστορία της ταυτίστηκε με το εμπόριο καπνού. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, η Καβάλα αποτελούσε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού στα Βαλκάνια. Την περίοδο εκείνη της μεγάλης ακμής, κατασκευάστηκαν στην πόλη 172 καπναποθήκες.

Σήμερα δυστυχώς η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς για πολλούς λόγους, δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε το κληροδότημα αυτό. Κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης, που έλαβε χώρα την δεκαετία του 60’, ένα μεγάλο μέρος των καπναποθηκών απαλλοτριώθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 59 καπναποθήκες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κηρυχθεί διατηρητέες. Οι περισσότερες εξ αυτών ωστόσο, είτε δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς, είτε ορισμένες φορές και καθόλου, με αποτέλεσμα η φθορά του χρόνου να είναι εμφανής και η αναστήλωση τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι πρακτικά αδύνατη, εξαιτίας του τεράστιου κόστους.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, το κλίμα όσον αφορά την εκμετάλλευση των εμβληματικών αυτών κτιρίων φαίνεται πως αλλάζει. Οι κεντρικότερες καπναποθήκες, είτε με δημοτική είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν ανακαινιστεί πλήρως και αξιοποιούνται στο έπακρο, στεγάζοντας επιχειρήσεις και εκθεσιακούς χώρους. Μην ξεχνάμε πως το κλειστό εμπορικό κέντρο της πόλης φιλοξενείται σε καπναποθήκη.

Επίσης, με παρέμβασή μου στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, καταφέραμε να παραχωρηθεί η καπναποθήκη «Κούφλερ» στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και συγκεκριμένα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, προκειμένου να την ανακαινίσει και να στεγάσει εκεί τα εργαστήριά της, τα οποία κάποιες μέρες του χρόνου θα είναι ανοιχτά στο κοινό.

Φυσικά, οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Οι δυσκολίες αναφορικά με την αξιοποίηση των κτηρίων αυτών είναι πολλές. Ο μεγάλος όγκος των κτιρίων αυτών, σε συνδυασμό με την αυστηρή νομοθεσία που αφορά τα διατηρητέα κτίρια, συχνά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Πρέπει όμως να εστιάσουμε στα αναρίθμητα οφέλη που θα επέλθουν στην πόλη μας και ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία. Η αξιοποίηση των καπναποθηκών θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το αισθητικό κομμάτι της Καβάλας, καθιστώντας της έτσι ακόμα ελκυστικότερο τουριστικό προορισμό. Ενώ παράλληλα, θα αποτελέσουν και πόλο έλξης για τον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Θεωρείτε πως ο κόσμος αποτιμά θετικά το έργο της Κυβέρνησης, αυτά τα τρία και πλέον χρόνια, διακυβέρνησης;

Γιάννης Πασχαλίδης: Πιστεύω πως ο κόσμος πλέον εκτιμά την ειλικρίνεια, έχοντας βιώσει με τον πιο τραυματικό τρόπο τις επιπτώσεις των «μονοκονδυλιά» λύσεων και των «αυταπατών».

Αν τα βάλει κανείς κάτω, δεν είναι και λίγα αυτά που έχει περάσει η χώρα σ’ αυτά τα τρία χρόνια. Από την υβριδική επιθετική ενέργεια της Τουρκίας στον Έβρο (όπου μετέβην για να βοηθήσω τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ και των Ε.Δ. όπως μπορούσα), μέχρι την πανδημία και τώρα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην «ακριβή» καθημερινότητα και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Βρισκόμενος καθημερινά μέσα στον κόσμο της Π.Ε. Καβάλας, στις λαϊκές αγορές, στις πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις και θρησκευτικές εορτές, και σε κάθε συνάντηση αγροτών, είναι φυσιολογικό να ακούει κανείς και παράπονα. Δεν είναι και λίγα, από την άλλη, αυτά που έχουμε περάσει όλες και όλοι μας τη δεκαετία της κρίσης. Αυτό όμως που βλέπω στον κόσμο είναι ότι αναγνωρίζει το έργο της Κυβέρνησης και τις σωστές κατευθύνσεις που έχει πάρει. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει στενότητα στα δημόσια οικονομικά, έχοντας νιώσει στο πετσί του τις επιπτώσεις του αχαλίνωτου δανεισμού. Και αρκετές φορές μου εκμυστηρεύονται πως δεν θέλουν καν να φανταστούν τι θα είχε συμβεί αν διαφορετική Κυβέρνηση και διαφορετικός Πρωθυπουργός είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις.

Αυτό που εκτιμά πλέον ο κόσμος δεν είναι τα «παχιά» λόγια και οι υποσχέσεις αλλά η εργατικότητα, το ειλικρινές ενδιαφέρον και η λογοδοσία. Κανείς δεν είναι αλάθητος, θέλει όμως πολύ θάρρος να παραδεχτείς το λάθος σου και ίσως και ανδρεία να κάνεις την αυτοκριτική σου προκειμένου να διορθώσεις τη κατάσταση.

 

Οι κάλπες, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα «στηθούν» στο τέλος της τετραετίας. Θεωρείτε πως η απόφαση αυτή, θα λειτουργήσει υπέρ της ΝΔ ή θα υπάρξει «φθορά» από τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται;  

Γιάννης Πασχαλίδης: Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε έντονη παραφιλολογία σχετικά με την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το γεγονός πως δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, η χώρα τελικά δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, καταμαρτυρά την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της σημερινής Κυβέρνησης. Μην ξεχνάμε πως οι επόμενες εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα που από μόνο του «κρύβει» παγίδες, πόσω μάλλον όταν απέναντι σου έχεις ένα κόμμα με τόσο τοξικό και διχαστικό λόγο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο «κληρονομήσαμε» το συγκεκριμένο σύστημα μαζί με τόσα άλλα.

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επενδύει στη σταθερότητα και την ασφάλεια του πολιτικού συστήματός, και εν τέλει της κοινωνίας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με απανωτές εξωγενείς κρίσεις και με την τουρκική επιθετικότητα να βρίσκεται στο έπακρο. Επομένως, κάθε κίνησή μας λαμβάνει υπόψη τόσο τον πιθανό εσωτερικό αντίκτυπο όσο και τις επιπτώσεις στο διεθνές προφίλ της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στο διεθνές στερέωμα, σε σημείο μάλιστα να είναι πλέον μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εισφέρει προτάσεις, με πολλές από αυτές να υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτά οφείλονται στη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πλάνο του οποίου θέλει τη χώρα μας πρωταγωνιστή σε μια Ευρώπη και σε ένα κόσμο που αλλάζει, και όχι έρμαιο των εσωτερικών μικροπολιτικών συζητήσεων και αγκυλώσεων.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει έμπρακτα, πως ως πρώτο και αποκλειστικό στόχο θέτει το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό της όφελος. Ήταν και φυσικά θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα σε κάθε Έλληνα πολίτη. Είναι αλήθεια πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Γι’ αυτό τον λόγο ανακοινώθηκε η πληθώρα μέτρων από τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ. με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, με εξαιρετική ευαισθησία για τους οικονομικά αδύναμους. Πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τα επιπρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς.

 

Είστε υπέρ ή κατά της συνεργασίας με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και αν ναι, με κόμμα θεωρείτε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συγκυβερνήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα; 

Γιάννης Πασχαλίδης: Είναι νομίζω αποδεκτό ότι στη περίπτωση της χώρας μας αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι πολύ πιο λειτουργικές, ενώ από την άλλη κυβερνήσεις συνεργασίας σχηματίζονται κατ’ εξαίρεση. Μάλιστα, λόγω έλλειψης ανάλογων παραδειγμάτων, στην εμπειρία των οποίων μπορεί να βασιστεί μια σταθερή κυβερνητική συνεργασία, ενισχύεται πάρα πολύ η πιθανότητα αποτυχίας και λύσης της συνεργασίας, όπως έγινε με τη προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό το λέω έχοντας θητεύσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που αποτελεί ίσως από τα λίγα παραδείγματα ειλικρινούς συνδιαλλαγής και διαλόγου, με σκοπό να σωθεί η πατρίδα μας από τα βράχια, κάτι που κατάφεραν ο π. Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον π. Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Και πάλι όμως αυτό έγινε υπό εξαιρετικές συνθήκες.

Βρισκόμενη δίπλα στο πολίτη και λογοδοτώντας για το έργο της, η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία, προκειμένου να συνεχίσει αναπόσπαστη τη προσπάθειά της για μια Ελλάδα που πλέον τρέχει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Η υπεύθυνη στάση, όμως, του κόμματος και του Προέδρου δεν αφήνει περιθώρια για άλλες σκέψεις παρά τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος. Έτσι, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας θα εξεταστούν τα ενδεχόμενα και οι πιθανοί εταίροι 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είμαστε αισιόδοξοι πως οι Έλληνες πολίτες θα δείξουν για άλλη μια φορά εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ., επιτρέποντας μας να συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα τους και να προχωράμε μαζί τους για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.