Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠ. Κόκκαλης: «Το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας»

Π. Κόκκαλης: «Το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας»

«Το σημερινό αδιέξοδο στην ενημέρωση, τείνει να δικαιώσει όσους λένε πως "αν δεν βλέπεις ειδήσεις είσαι απληροφόρητος, αλλά αν τις βλέπεις είσαι παραπληροφορημένος"», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κόκκαλης

Δήλωση για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου που φέτος κεντρικό της θέμα είναι «η δημοσιογραφία μπροστά στην περιβαλλοντική κρίση» πραγματοποίησε ο Πέτρος Κόκκαλης.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος “ΚΟΣΜΟΣ” επισημαίνει την ανάγκη ενημέρωσης στη βάση δεδομένων, αντί άποψης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας.

«Η λύση είναι η ενίσχυση των θεσμών, αντί για την εργαλειοποίηση ή την δαιμονοποίηση τους, η διαφάνεια και οι καθαρές σχέσεις, με κανόνες για όλους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

Αναλυτικά, η δήλωσή του:

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ την ενημέρωση στη βάση δεδομένων, αντί άποψης. Στην Ελλάδα προηγείται η άποψη, τα ειδικά συμφέροντα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της είδησης που έχει αφεθεί πλέον στα, ικανά αλλά συχνά αόρατα στο ευρύ κοινό, χέρια μικρών δημοσιογραφικών ομάδων, ταγμένων στην ερευνητική δημοσιογραφία. Ειδικά σε καιρούς συστηματικής και ενίοτε συστημικής παραπληροφόρησης, σε καιρούς κλιματικής κρίσης όπου η επιστημονική αλήθεια όφειλε να πρυτανεύει στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική δράση και την κοινωνία των πολιτών.

Το σημερινό αδιέξοδο στην ενημέρωση, τείνει να δικαιώσει όσους λένε πως “αν δεν βλέπεις ειδήσεις είσαι απληροφόρητος, αλλά αν τις βλέπεις είσαι παραπληροφορημένος”. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την μοίρα πολιτικών προσώπων και κομμάτων, αλλά μοιάζει πως αυτό είναι που απασχολεί μονοθεματικά την πολιτική ενημέρωση, αντί των πράξεων, των αντιπροτάσεων, και των αποτελεσμάτων της πολιτικής για την κοινωνία.

Το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας – εκεί εδράζεται. Η λύση είναι η ενίσχυση των θεσμών, αντί για την εργαλειοποίηση ή την δαιμονοποίηση τους, η διαφάνεια και οι καθαρές σχέσεις, με κανόνες για όλους. Η λύση είναι να κοιτάξουμε το εμείς και το μέλλον, αντί για το εγώ και το σήμερα. Γιατί κανένα σύγχρονο κράτος δεν προχώρησε δίχως ισχυρό κράτος δικαίου, δίχως δημοκρατία. Κανένα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας