Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΛ. Αυγενάκης: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αλλαγές στην ΚΑΠ»

Λ. Αυγενάκης: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αλλαγές στην ΚΑΠ»

Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 105 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει στα 305 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τις Σέρρες με αφορμή τις Ευρωεκλογές, σε εκδήλωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Σερρών, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος και ο Πανσερραϊκός Κτηνοτροφικός Σύλλογος. Εκεί ζήτησε από τους αγρότες να στείλουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για το πώς πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο. «Είμαι βέβαιος ότι θα ψηφίσετε το καλύτερο για τον τόπο και τις οικογένειές σας», είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στην ΚΑΠ είπε ότι είναι σημαντικές, αλλά το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να διεκδικεί περαιτέρω αλλαγές. Τόνισε επίσης ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας.

«Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε, επισημαίνοντας ότι «τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση».

Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ.

Πετύχαμε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών μας, είπε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί οι έχοντες μικρό κλήρο, δηλαδή κάτω από 100 στρέμματα, απαλλάσσονται από ελέγχους.

Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:

  • Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά
  • Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών
  • Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Αναφερόμενος στην αποδοχή των προτάσεων των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Πήραμε τη φωνή των Ελλήνων αγροτών και την κάναμε φωνή των Ευρωπαίων αγροτών».

Για τις Διεπαγγελματικές είπε ότι στόχος είναι στις οκτώ που λειτουργούν ήδη μέχρι το τέλος του έτους στόχος είναι να λειτουργούν ακόμη οκτώ. Σημείωσε ακόμη ότι το ΥΠΑΑΤ με την ΕΘΕΑΣ έχουν συστήσει επιτροπή με στόχο την κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας της χώρας αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος που διέπει το συνεταιριστικό κίνημα.

Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης είπε ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 105 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει στα 305 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει, μαζί με το αυξημένο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και την ένταξη των επιλαχόντων, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης κάλεσε τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής να ενεργοποιηθούν ώστε να τα αναλάβουν οι Περιφέρειες που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αν δεν του πράξουν οι τέσσερις που μέχρι σήμερα αρνούνται, θα το κάνει το ΥΠΑΑΤ, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του προστίμου των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλλει η ΕΕ, λόγω της 11χρονης καθυστέρησης από την πλευρά της χώρας μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας