Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕπιστολή Μητσοτάκη - Τουσκ στην Κομισιόν για την ανάπτυξη «Σιδερένιου Θόλου» πάνω...

Επιστολή Μητσοτάκη – Τουσκ στην Κομισιόν για την ανάπτυξη «Σιδερένιου Θόλου» πάνω από όλη την Ευρώπη

Στην επιστολή τους οι Μητσοτάκης και Τουσκ προτείνουν η αντιαεροπορική ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν, σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ ζητούν από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 και 28 Ιουνίου.

«Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλτ Τουσκ», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια για ανανέωση της θητείας της, δείχνοντας πως ενστερνίζεται την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Πολωνού ομολόγου του.

Στην επιστολή τους οι Μητσοτάκης και Τουσκ προτείνουν η αντιαεροπορική ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της ΕΕ να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα αναβάθμιζε και την ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια, επιδιώκοντας ένα υψηλό ποσοστό αγοράς όπλων των κρατών μελών να είναι ευρωπαϊκά.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ φέρονται να συζήτησαν και να προετοίμασαν την κοινή επιστολή τους κατά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει παρομοιάσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας με το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, ενώ παράλληλα έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης ενός ευρωπαϊκού ομολόγου για αμυντικές δαπάνης ή εναλλακτικά ενός κοινοτικού ταμείου για συγκέντρωση κεφαλαίων που θα προορίζονται για εξοπλιστικές προμήθειες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας