Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτα «σχοινιά» ο Ερντογάν: Νετανιάχου, ΟΗΕ και ΗΠΑ «στριμώχνουν» τον Σουλτάνο, σε...

Στα «σχοινιά» ο Ερντογάν: Νετανιάχου, ΟΗΕ και ΗΠΑ «στριμώχνουν» τον Σουλτάνο, σε ετοιμότητα η Αθήνα

Αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου οι «δυνάμεις» που δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τις αναθεωρητικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. 

Οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Λιβύη έχουν δημιουργήσει ανησυχία για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση το Ισραήλ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Το γεγονός που δημιούργησε περαιτέρω προβληματισμό στο Λευκό Παλάτι είναι η επανεκλογή στην ηγεσία του Ισραήλ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Ο 73χρονος βετεράνος πολιτικός, είναι γνωστό από τις προηγούμενες θητείες του στην πρωθυπουργική καρέκλα του Ισραήλ, πως δεν εγκρίνει τις πρακτικές του Ερντογάν και βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου ήταν από τους εμπνευστές της ενεργειακής  συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο και συνέβαλλε καθοριστικά στο να μπουν τα «θεμέλια» για την υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας. 

Επομένως, όλοι αναμένουν ότι στην νέα πρωθυπουργική του θητεία θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την συνεργασία της χώρας του με την Αθήνα και την Λευκωσία. 

Να σημειωθεί, πως για να υλοποιηθούν τα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ, θα πρέπει να αναθεωρήσει η Άγκυρα την πολιτική που ακολουθεί με τα ερευνητικά σκάφη και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

Επομένως, όλα αλλάζουν, με τον κ. Νετανιάχου να βάζει και πάλι δυναμικά το Ισραήλ στο ενεργειακό και γεωπολιτικό «παιχνίδι» της ευρύτερης περιοχής.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο GOV NEWS, ότι σημαντικό για τις ισορροπίες και την ειρήνη στην περιοχή είναι το γεγονός πως, ο κ. Νετανιάχου διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Αιγύπτου. 

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν και πιο στενή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου το επόμενος χρονικό διάστημα. 

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους στις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην Λιβύη. 

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Βρετανία και την Γαλλία, ακυρώνει, εμμέσως πλην σαφώς, τα μνημόνια συνεργασία που έχει υπογράψει η Τουρκία με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. 

Στο κείμενο, που ανανεώνει για ένα χρόνο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, αναφέρεται ρητά ότι «η προσωρινή κυβέρνηση (της Λιβύης) δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες που μακροπρόθεσμα δεσμεύουν τη χώρα». Δηλαδή, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια συνεργασίας. 

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα εξής: «Η εκτελεστική αρχή θα διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους με τρόπο που να διατηρεί φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σε συμφωνία με τους κανόνες της καλής γειτονίας και των αμοιβαίων συμφερόντων. Κατά την προπαρασκευαστική φάση, αυτή η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάσει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που να βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή να επιβάλουν σε αυτό μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε αυτό». 

Η θέση αυτή εκφράζει σε απόλυτο βαθμό τις θέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αλλά και της Αιγύπτου. 

Η δυσφορία στο Λευκό Παλάτι από τις εν λόγω εξελίξεις είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, καθώς η τουρκική διπλωματία φαίνεται να αποτυγχάνει σε βασικούς στόχους που έχει θέσει το καθεστώς Ερντογάν. 

Αυτό φάνηκε και από την, άκρως αψυχολόγητη και πολλαπλώς επιζήμια για την τουρκική διπλωματικά, κίνηση της Άγκυρας να μην επιτρέψει την είσοδο στην Σμύρνη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. 

Ο εκνευρισμός που επικρατεί στην γειτονική χώρα εκδηλώνεται και από τις δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, που πραγματοποιεί καθημερινά, η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας. 

Γι’ αυτό τον λόγο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.