Κ. Σακελλαροπούλου: Υπόδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Σερβίας

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς.

Οι άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και το κοινό όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη νέα σερβική κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τις άριστες διμερείς σχέσεις που αντανακλούν τα αισθήματα γνήσιας φιλίας των δύο λαών, με βάση τους ιστορικούς και πολιτιστικούς τους δεσμούς, καθώς και το κοινό όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε, επίσης, ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Σερβίας αποτελεί υπόδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας και ότι η στενή, πολυεπίπεδη συνεργασία τους, εν μέσω των σημερινών προκλήσεων, είναι σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική της πορείας των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η Σερβία αποτελεί βασικό εταίρο της ευρωπαϊκής οικογένειας και την κάλεσε να εμβαθύνει την ήδη σημαντική πρόοδό της σε θεμελιώδεις τομείς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να ενισχύσει την ευθυγράμμισή της με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάσιτς αναφέρθηκε στους ιστορικούς, εδώ και αιώνες, δεσμούς μεταξύ του σερβικού και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική σχέση των δύο κρατών είναι ισχυρή και βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Μετέφερε δε πρόσκληση του προέδρου Βούτσιτς προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More