Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΥδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Νέα δεδομένα Νότια της Κρήτης, ο ρόλος των ΗΠΑ,...

Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: Νέα δεδομένα Νότια της Κρήτης, ο ρόλος των ΗΠΑ, όλο το παρασκήνιο

Μετά την αιφνιδιαστική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ακυρώνοντας στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έρχεται μια δεύτερη καίρια παρέμβαση στα Νότια της Κρήτης, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. 

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργό για άμεση έναρξη ερευνών στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας,  προκάλεσε πανικό στο Λευκό Παλάτι. 

Μάλιστα, στο πλάνο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται και έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Θάσου, αλλά και ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή, σχετικά κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, το καθεστώς Ερντογάν «πιάστηκε» στην κυριολεξία στον ύπνο, καθώς η ελληνική πλευρά, σε άμεση συνεργασία με τον Αμερικανικό κολοσσό AxxonMobil, αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δρομολόγησαν τις εξελίξεις, αθόρυβα, χωρίς να υπάρξει καμία «διαρροή». 

Όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, η κίνηση «Ματ» της ελληνικής κυβέρνησης στην γεωπολιτική «σκακιέρα» της ευρύτερης περιοχής, δημιουργεί τετελεσμένα και αναγκάζει τόσο το καθεστώς Ερντογάν, όσο και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια τους για την θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης. 

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν με έμφαση ότι προάγγελος των εν λόγω εξελίξεων αποτέλεσε η καταδίκη από την πλευρά των ΗΠΑ, αλλά και του ΟΗΕ, των νέων συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης. 

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισαν προ ημερών ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες που να δεσμεύουν μακροχρόνια την χώρα. 

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, τόνισαν ότι τα όσα έχουν συνυπογράψει η Άγκυρα με την  κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχουν καμία ισχύει.

Μάλιστα, μια ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για της οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. 

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν, ότι μόλις υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Λιβύη, θα αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και θα βρεθεί μια λύση που θα συμφέρει και τα δύο κράτη. 

Να σημειωθεί, ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία, αλλά και η Αίγυπτος, «πιέζουν» για να αποκατασταθεί η τάξη στην Λιβύη και να περιοριστεί η παρουσία της Τουρκίας στην χώρα. 

Αναφορικά με την επικείμενη αντίδραση της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν στο GOV NEWS στελέχη του υπουργείου Άμυνας, η Άγκυρα βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων και πολύ δύσκολα θα αντιδράσει επί του πεδίου. 

Και αυτό, αιτιολογείται, από την παρουσία του Αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, που έχει αναλάβει να περαιώσει τις έρευνες στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Επίσης, διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι όποιες και αν είναι οι εξελίξεις με τις «ενδιάμεσες» εκλογές στις ΗΠΑ, η εν λόγω επένδυση δεν πρόκειται να επηρεαστεί, καθώς η ExxonMobil διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ.  

Επομένως, πολύ δύσκολα η Τουρκία θα επιχειρήσει «παιχνίδια» στην συγκεκριμένη περιοχή. 

Η προσοχή της χώρας μας εστιάζεται τώρα στην θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην οποία η Άγκυρα, ίσως επιχειρήσει τους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε έρευνες, δημιουργώντας σκηνικό έντασης με την Ελλάδα. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.