Ουκρανία: Υποχωρεί ο Πούτιν – Τα ρωσικά στρατεύματα φεύγουν από τη Χερσώνα

Η εξέλιξη αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τα σχέδια του Ρώσου προέδρου, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν.

Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε το μόνο μεγάλο διοικητικό κέντρο που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, από την έναρξη του πολέμου.

Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρόκειται αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, διέταξε την υποχώρηση των στρατιωτών από τα εδάφη στη δυτική όχθη του μεγάλου ποταμού που διασχίζει την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το BBC, ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγός Σουροβίκιν, ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η ροή προμηθειών προς την πόλη. Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιστάσεις, είπε ακόμη ο στρατηγός σε ανώτατους αξιωματικούς, θα είναι η οργάνωση της άμυνας σε μια γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου.

Εκτιμάται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Όπως υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά, τις τελευταίες ημέρες, οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.

Σοβαρό πλήγμα για τον Πούτιν

Η νίκη στην περιοχή της Χερσώνας ήταν και παραμένει, ένας από τους μεγάλους στόχους της Ουκρανίας. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η χώρα είχε εξαπολύσει μια σφοδρή αντεπίθεση στην περιοχή, πριν η φθινοπωρινή λάσπη και ο χειμώνας δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις της.

Από την άλλη, για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η ήττα στην επαρχία της Χερσώνας, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τα στρατιωτικά του σχέδια. Μάλιστα, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει σε μια φιέστα την προσάρτηση της επαρχίας στη Ρωσία, έπειτα από τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» στην περιοχή, τα οποία καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More