Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Θωρακίζεται» η Κρήτη: Επεκτείνεται ο Ναύσταθμος της Σούδας, ενισχύεται ο ελληνικός στόλος

«Θωρακίζεται» η Κρήτη: Επεκτείνεται ο Ναύσταθμος της Σούδας, ενισχύεται ο ελληνικός στόλος

Η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αρχίσουν άμεσα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλάζει τα δεδομένα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. 

Το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift απέπλευσε από τους Καλούς Λιμένες, όπου βρισκόταν και κατευθύνεται στην θαλάσσια περιοχή που θα πραγματοποιήσει έρευνες. 

Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο GOV NEWS, αλλάζει και τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας μας. 

Όπως τονίζουν, χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε «κενό» στην άμυνα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύεται σημαντικά η «αμυντική θωράκιση» της Κρήτης, τόσο στην θάλασσα, όσο και στον αέρα. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Άμυνας, που μίλησαν στο GOV NEWS, επισπεύδονται οι εργασίες για την αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα πολεμικά πλοία. 

Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες, ώστε στον Ναύσταθμο της Σούδας να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να αποτελέσει μια από τις βάσεις των φρεγατών Belharra, μόλις αυτές παραληφθούν από την Γαλλία. 

Την ίδια ώρα, στην 115 Πτέρυγα Μάχης που έχει έδρα το Ακρωτήρι Χανίων, πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες εργασίες, ώστε το πολεμικό αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα μαχητικά F-16, αλλά και τα υπερσύγχρονα Rafale. 

Με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη μετατρέπεται σε «φρούριο», το οποίο θα μπορέσει, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, να «διαφυλάξει», εάν παραστεί ανάγκη, τις έρευνες που θα διεξάγονται επί μήνες στα Νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την άμεση επέκταση της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης που βρίσκεται στην Σούδα. 

Και αυτό, διότι, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία που αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι ΗΠΑ έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τις έρευνες στα Νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου. 

Στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες, η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στον Αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil, ο οποίος, μετά από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). 

Όπως έχει επισημάνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με ρεπορτάζ του το GOV NEWS, οι ΗΠΑ επιθυμούν η Σούδα να αποτελέσει την σημαντικότερη βάση τους στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Να σημειωθεί, ότι από το πρωί της Τρίτης εκδόθηκε NAVTEX από τον σταθμό Ηρακλείου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού.

Η NAVTEX προβλέπει ότι από τις 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται, ότι η τεράστια θαλάσσια περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες είναι εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.