Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Δεν εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα και βάζουμε στα ψηλά τον πήχη»...

«Δεν εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα και βάζουμε στα ψηλά τον πήχη» το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027

«Είμαι ταυτόχρονα προβληματισμένος και μαζί ανακουφισμένος», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά από τις ευρωεκλογές, στην τηλεόραση του Alpha.

«Με την ίδια σύνθεση θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής 14/6 (…) Οι υπουργοί αλλάζουν θέση ή φεύγουν. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί» είπε, απαντώντας στα σενάρια επικείμενου ανασχηματισμού.

«Ήταν μια δύσκολη, κουραστική προεκλογική περίοδος (…) Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό το οποίο περιμέναμε (…) Πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Αν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, καλά έκανε και το έστειλε τώρα. Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω το μήνυμα. Χρέος μου να προβώ σε όλες τις ρυθμιστές κινήσεις (…) Κάποιοι έκατσαν σπίτι τους, κάποιοι και για να μας στείλουν ένα μήνυμα: “Σας εμπιστευόμαστε, αλλά πρέπει να γίνετε καλύτεροι”».

«Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη, αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες μέσα από την ψήφο τους ή και την αποχή τους γιατί ήθελαν να μας στείλουν αυτό το μήνυμα (…) Αποδοκιμάστηκε και η αντιπολίτευση, και ειδικά αυτή των “λεφτόδεντρων”. Ο λαός αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις, ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα, δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά».

«Η ακρίβεια “πόνεσε” και την κυβέρνηση (…) Ακόμα μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη και στο διαθέσιμο εισόδημα (…) Αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τιμών στο σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα. Μας είπαν “πρέπει να κάνετε περισσότερα”, αλλά λέμε περισσότερα, στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα (…) Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Μόνο σημειακές διορθώσεις για τον νόμο (…) Όχι στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια».

«Η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (…) Ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό που άντεχε το κόμμα μας. Για ένα θέμα το οποίο αφορούσε πολύ λίγους, ασχολούμασταν σαν να μην υπήρχε τίποτε άλλο στην ειδησεογραφία, κι αυτό ενόχληση. Στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ (…) Δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας».

«Σε απόλυτο αριθμό ψήφων μιλάμε για τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων το 2019 και το 2024 ως προς τις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ, στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, πρόκειται για “σταγόνα στον ωκεανό” συγκριτικά με όσους απείχαν».

«Διέκρινα από τους εκπροσώπους των κομμάτων μια σεμνότητα, το βράδυ των εκλογών. Αυτό είναι καλό για όλους. Το 41% είναι 158 έδρες. Το 41% δεν υπάρχει πια, κι αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό (…) Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

«Μας απασχολεί η βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή θα δει σύντομα έργα».

«Όλα τα στελέχη έτρεξαν, εγώ ίδρωσα τη φανέλα. Δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω τις προεκλογικές περιόδους διαφορετικά. Δεν ανοίξαμε εμείς συζήτηση για το πόθεν έσχες. Εμείς προεκλογικά μιλήσαμε για την Ευρώπη και τι γίνεται πραγματικά εκεί».

«Ήταν οι έβδομες εκλογές από το 2019. Κουράστηκε ο κόσμος (…) Όχι, δεν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων εκλογών στη χώρα. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 (…) Δεν εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα, βάζουμε ψηλά τον πήχη, δεν θα κατέβει. Το αν τα καταφέρνουμε, θα το κρίνουν οι πολίτες».

«Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί»

«Με την ίδια σύνθεση θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής 14/6 (…) Οι υπουργοί αλλάζουν θέση ή φεύγουν. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί (…) Έχουμε αναδείξει καινούργια στελέχη. Το ζύγι του ανασχηματισμού είναι αμιγώς επιχειρησιακό. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω πως έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν σωστά τη δουλειά (…) Δεν είναι πρόβλημα το μεγάλο υπουργικό συμβούλιο».

«Δεν θα είναι ξεκούραστο το καλοκαίρι (…) Να αποδείξουμε στην πράξη ότι λάβαμε το μήνυμα. Να εστιαστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στο ζήτημα της ακρίβειας. Στόχος μου ένα νέο πρόγραμμα στέγασης. Να εξετάσουμε αν πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στο θέμα της βραχυχρόνιας ρύθμισης. Απαγορευτικοί οι ρυθμοί του ΑΣΕΠ, δεν λειτουργεί (…) Χρειάζονται παρεμβάσεις για το ΕΣΥ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας