Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης - νομοσχέδιο για Παιδεία: «Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα...

Μητσοτάκης – νομοσχέδιο για Παιδεία: «Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω»

Την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση αναφορικά με την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων καταδεικνύει η απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί στην ολομέλεια της Βουλής και να μιλήσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του από το Βήμα της Βουλής καταδίκασε την επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real News, σημειώνοντας ότι «η ελευθερία του τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιου είδους ενέργειες».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες» του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι επιτέλους η Ελλάδα αποκτά σύγχρονα δημόσια πανεπιστήμια στα διεθνή πρότυπα.

«Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, όταν λέμε νοιάζομαι για τους νέους δεν σημαίνει ότι τους στρέφω σε ιδιωτικά ιδρύματα αμφιβόλου ποιότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «η συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας στηρίζει τις αλλαγές, μάλιστα και η πλειονότητα των οπαδών της αριστεράς λέει ναι στις αλλαγές».

«Η εθνική παιδεία στην υπηρεσίας της Ελληνικής οικονομίας και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Μια από τις καινοτομίες θα είναι ότι τα νέα προγράμματα κάθε χρονιά θα εκδίδονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια και όχι από το υπουργείο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλα αλλάζουν στο πανεπιστήμιο των νέων οριζόντων. Με πρώτο τον τρόπο εκλογής των διδασκόντων. Για αυτό τον σκοπό εισάγονται φίλτρα αξιοπιστίας που εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Το ίδιο θα ισχύει και για το μητρώο εκλεκτόρων του ιδρύματος. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται και ηλεκτρονικά. Κάθε ίδρυμα θα εκπονεί χάρτη αναγκών», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα εκμαυλισμού της Παιδείας από τη μαζική ίδρυση τμημάτων που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν φύγει. Τμήματα που φτιάχτηκαν στα χαρτιά χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πόρους και χωρίς βιωσιμότητα. Δεν ήταν τυχαίο που από την αρχή της διακυβέρνησης αναστείλαμε τη λειτουργία  37 τμημάτων και ακυρώσαμε τη δημιουργία 4ης νομικής σχολής», πρόσθεσε.

«Η πολιτική μας αυτή αποκτά κανόνες καθώς το σχέδιο νόμου ορίζει με σαφήνειας πώς θα δημιουργούνται, πώς θα ονομάζονται και πώς θα καταργούνται τα νέα τμήματα. Θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και της παιδείας και της οικονομίας. Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να ιδρύουν τμήματα και πέρα από την έδρα τους. το ίδιο πνεύμα που διατρέχει το πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει και την διοίκηση, εδώ είναι το 11μελές συμβούλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.