Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑνασχηματισμός: Στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τα ονόματα που ακούγονται

Ανασχηματισμός: Στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τα ονόματα που ακούγονται

Ακούγεται έντονα και γράφεται με πηγαίους τίτλους ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν «σαρωτικό ανασχηματισμό».

Οι ίδιοι που υπογράμμιζαν με έμφαση, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα στήσει κάλπες στο τέλος Σεπτεμβρίου ή το πολύ στις αρχές Οκτωβρίου επισημαίνουν τώρα ότι θα αλλάξει τα πάντα και τους πάντες στο κυβερνητικό σχήμα.

Αυτό που και πάλι δεν λαμβάνουν υπόψη τους όσοι μιλούν για «σαρωτικό ανασχηματισμό» είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πραγματοποιεί κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά ουσίας.

Σε κανένα σημείο της τρίχρονης διακυβέρνησης της χώρας ο πρωθυπουργός δεν επιχείρησε κάποια κίνηση για το θεαθήναι ή για να αλλάξει την «πολιτική ατζέντα».

Όλες του οι ενέργειες ήταν στοχευμένες και καλά σχεδιασμένες, άσχετα εάν κάποιες δεν του «βγήκαν». Εξάλλου, όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα δεν κάνει λάθη.

Στο πλαίσιο της «ουσίας» θα κινηθεί και στον επικείμενο ανασχηματισμό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πριν από την παρουσία του στην ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις του πρωθυπουργού θα αφορούν σε υπουργεία που έχει διαπιστωθεί «κωλυσιεργία» και λανθασμένες κινήσεις.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αναφορικά με το ποια στελέχη θα μείνουν εκτός κυβέρνησης, θα διαδραματίσει και η δημόσια παρουσία του κάθε υπουργού και υφυπουργού.

«Κάποιοι που προκάλεσαν την κοινή γνώμη με τις δηλώσεις ή τις δημόσιες εμφανίσεις τους μάλλον θα τεθούν εκτός κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης.

Πολύς λόγος γίνεται για τα στελέχη που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση και εκείνα που θα «ράψουν» υπουργικά κοστούμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση και στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, στις θέσεις αναμένεται να παραμείνουν δύο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αναφορικά με τα πρόσωπα που αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση υπάρχει έντονο παρασκήνιο και ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου.

Κάποια, όμως, στελέχη της κυβερνώσας παράταξης φαίνεται να έχουν προβάδισμα.

Ένας από τους επικρατέστερους για είσοδο στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος είναι υπερδραστήριος σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολίτικη.

Εξάλλου, ο κ. Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γνωρίζει πως πρέπει να «κινηθεί» η ελληνική διπλωματία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τις γεωπολιτικές αλλαγές να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγεται έντονα το όνομα του έμπειρου πολιτικού και πρώην υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ. Στυλιανίδης που είναι βουλευτής Ροδόπης μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να ενισχυθεί η ακριτική περιοχή του Έβρου. Ο κ. Στυλιανίδης εκτός από βουλευτής της ΝΔ, είναι επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό διότι εκλέγεται σε μια σημαντική και πολυπληθής εκλογική περιφέρεια, αυτή της Λάρισας, όπου η ΝΔ θέλει να κερδίσει έδαφος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι τον χειμώνα θα κυριαρχήσει μαζί με την ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση και ο κ. Χαρακόπουλος έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2012 έως το 2014.

Επομένως, ο «κάμπος» είναι σημαντικός από όλες τις απόψεις.

Ακόμη, ένα όνομα που ακούγεται ιδιαίτερα για τον τομέα του Πολιτισμού πρώτιστα, αλλά και του Τουρισμού κατά δεύτερο λόγο, είναι αυτό της έμπειρης πολιτικούς, Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η κ. Κεφαλογιάννη διετέλεσε υπουργός Τουρισμού από το 2012 έως το 2014 και άφησε πίσω της σημαντικό έργο αναφορικά με την ανάπτυξη της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας.

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι στον τομέα του πολιτισμού μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, λόγω της εμπειρίας της και των γνωριμιών που έχει σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, ένα όνομα που ακούγεται έντονα και ίσως για πολλούς αποτελέσει έκπληξη είναι αυτό του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Νέος δυναμικός βουλευτής, με μεγάλη απήχηση στους νέους όλων των πολιτικών «αποχρώσεων», μπορεί να δώσει «αέρα» ανανέωσης στο κυβερνητικό σχήμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.