Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ Ελίζα Βόζεμπεργκ στο GOV NEWS: «Πού το πάει η Τουρκία;»

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ στο GOV NEWS: «Πού το πάει η Τουρκία;»

Η πρωτόγνωρη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας αποδίδεται ως ένα βαθμό στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της γείτονος, ταυτόχρονα όμως δείχνει αμηχανία και εκνευρισμό μπροστά στην αλλαγή ισορροπιών υπέρ της Ελλάδας τόσο σε εξοπλιστικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η Ελλάδα πέτυχε πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, προμήθεια υπερσύγχρονων Rafale και Belharra και ενίσχυση της συνεργασίας με Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως οι σπασμωδικές κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας συνδέονται και με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της γείτονος, με πιο βασικό τη βαθιά οικονομική κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, που έχουν φέρει σε αδιέξοδο τα τουρκικά νοικοκυριά.

Η τουρκική οικονομία, που επί σειρά ετών αποτελούσε το ισχυρό χαρτί του Ερντογάν, έχει εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα του με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την πλειονότητα των Τούρκων πολιτών να αδυνατούν να προμηθευθούν ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά.

Η πολυετής παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία σε συνδυασμό με τον απολυταρχικό χαρακτήρα διακυβέρνησης τον έχουν απομακρύνει από την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, καθιστώντας τον ακόμη πιο απρόβλεπτο.

Όταν μάλιστα σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας μετά από 20 χρόνια απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας, είναι αναμενόμενο να εντείνεται η αλαζονική του ανασφάλεια.

Μόνη διέξοδος για το εσωτερικό του ακροατήριο απομένει το νεοοθωμανικό του όραμα, με παραπομπές στο ένδοξο παρελθόν και συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας.

Όμως απέναντι σε κάθε απειλή η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με σθένος και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναπροσδιόρισε τη διπλωματική μας στρατηγική, έκτισε ισχυρές συμμαχίες και ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όταν η Τουρκία αποφασίσει να σταματήσει τις προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι για εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο τη μοναδική διαφορά που έχουμε με τη γείτονα, που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας