Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤουρκικό γεωτρύπανο: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικό γεωτρύπανο: Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τυμπανοκρουσίες και σε «πανηγυρικό» κλίμα από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, βγαίνει για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες το «αναβαθμισμένο» γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», όπως υπογράμμισε ο διευθυντής της Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης το γεωτρύπανο θα κινηθεί σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές που το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί πως βρίσκονται εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Επομένως, δεν θα προκαλούσε έκπληξη, εάν το τουρκικό γεωτρύπανο βρεθεί Νοτιοανατολικά της Κρήτης, με την συνοδεία, φυσικά, πολεμικών πλοίων.

Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν αποκλείουν η Άγκυρα να θέλει να κλιμακώσει την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, από την σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στις θέσεις των Κούρδων μαχητών εντός Συριακού και Ιρακινού εδάφους.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ανάλογη περίπτωση με εκείνη του Oruc Reis, που παραλίγο να οδηγήσει της δύο χώρες σε πολεμική σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται, ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis τον Αύγουστο του 2020, πραγματοποίησε έρευνες εντός Ελληνικής ΑΟΖ στα Ανατολικά της Κρήτης, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

«Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου, υποδηλώνει και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στην περίπτωση που για ακόμη μια φορά το καθεστώς Ερντογάν επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγεια και σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Όπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο GOV NEWS, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και έχουν λάβει ήδη τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπερασπιστούν, εάν χρειαστεί, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Να σημειωθεί, ότι το Λευκό Παλάτι «βράζει» μετά την καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, η οποία πολύ ξεκάθαρα επισημαίνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα να επισημάνω ως εξαιρετικά σημαντική την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής μας, κ. Κεφαλογιάννης -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία – έκθεσης για την πολιτική

κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και μια σειρά από άλλα χρήσιμα στοιχεία, πολύ ευνοϊκά για τις εθνικές μας θέσεις. Ανάμεσα στα άλλα, η έκθεση αυτή καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες, όπως λέει η έκθεση, δραστηριότητες γεώτρησης σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας. Υπογραμμίζει, παράλληλα, η έκθεση ότι για τη βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα, πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι, και οι ξένες δυνάμεις από το έδαφος της Λιβύης. Παρατηρούμε ότι η δουλειά που κάνουμε, η ελληνική διπλωματία, αλλά και οι Ευρωβουλευτές μας κινούνται μεθοδικά και αποτελεσματικά, προς όφελος των θέσεων της Πατρίδας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.