Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔιπλωματικό «μπαράζ» της Ελλάδας, ανήμερα της «μαύρης επετείου» του «Αττίλα»

Διπλωματικό «μπαράζ» της Ελλάδας, ανήμερα της «μαύρης επετείου» του «Αττίλα»

Πέρασαν 48 ολόκληρα χρόνια από την εισβολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο και πάνω από το 1/3 της μαρτυρικής Κύπρου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή του «Αττίλα».

Ανήμερα της «μαύρης επετείου» Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, καθώς ο Ελληνισμός αποκτά σημαντικό ρόλο στη νέα γεωπολιτική κατάσταση που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην Ευρώπη και ηα αμφιλεγόμενη στάση της Τουρκίας, καθιστούν Ελλάδα και Κύπρο βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους οι Ευρωπαίοι μπορούν να «χτίσουν» ξανά το ενεργειακό τους μέλλον και να απεξαρτηθούν από την Ρωσία.

Βασικοί σύμμαχοι στην Ανατολική Μεσόγειο για Ελλάδα και Κύπρο αποτελούν το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Και με τις δύο χώρες η ελληνική διπλωματία έχει άριστες σχέσεις οι οποίες αναμένεται να μετουσιωθούν σε σημαντικές ενεργειακές συνεργασίες.

Η Ελλάδα, με αφορμή την «μαύρη επέτειο» της εισβολής στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, επιδόθηκε τα τελευταία 24ωρα σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική αντεπίθεση, διεθνοποιώντας για ακόμη μια φορά την αναθεωρητική στάση της Άγκυρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταδίκη των παραβιάσεων στο Ανατολικό Αιγαίο από Ελλάδα και ΗΠΑ από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας από το Ακρωτήρι Χανίων.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, τόνισαν με έμφαση ότι επιβάλλεται να μπει τέλος στον αναθεωρητισμό και στις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Οι ΗΠΑ και η Ελληνική Δημοκρατία στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Στέκονται μαζί εν ονόματι της προστασίας του Διεθνούς Δικαίου, βασισμένοι στα εξαιρετικά μηχανήματα που βλέπετε γύρω μας, αλλά κυρίως στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συνεργάστηκαν σε διάφορες σημαντικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, τόνισε «πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος στην Τουρκίας ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στον νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της».

Να σημειωθεί, ότι οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Όστιν αναμένεται να οριστικοποιήσουν την συμφωνία των δύο χωρών για αγορά από την Ελλάδα 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.

Επίσης, εκτός των άλλων, η χώρα μας ενδιαφέρεται για την απόκτηση των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακής δράσης Romeo, που αποτελούν το φόβητρο κάθε υποβρυχίου σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τις διευκολύνσεις που παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης και στην Αλεξανδρούπολη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.