Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕΛΚ στην Αθήνα: Τι θα περιλαμβάνει το «μενού» των συζητήσεων, όλο το...

ΕΛΚ στην Αθήνα: Τι θα περιλαμβάνει το «μενού» των συζητήσεων, όλο το παρασκήνιο

Και μόνο το γεγονός, πως εν μέσω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης και εν αναμονή των μέτρων που αναμένεται να λάβει η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα, θα βρεθούν στην Αθήνα δεκάδες ηγέτες κορυφαίων χωρών, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα.

Από σήμερα το πρωί και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου – κάποιοι αναμένεται να μείνουν και την Κυριακή – περίπου 20 ηγέτες κρατών και αρχηγοί κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), θα βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρα μας, συμμετέχοντας ουσιαστικά σε ένα προσυνέδριο, εν όψει των σημαντικών αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στον τομέα της ενέργειας στην Ε.Ε.

Εκτός από τους ηγέτες κρατών, ο οικοδεσπότης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχθεί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «μενού» των συζητήσεων θα αφορά την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπισή της από κοινού, από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Ενέργεια της Ε.Ε. δεν βρέθηκε λύση, καθώς η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της πρότειναν κάτι ανέφικτο, ανεδαφικό και ασύμφορο για την πλειοψηφία των κρατών – μελών.

Κομισιόν και Γερμανία πρότειναν να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ε.Ε. στα 275 ευρώ, ως ανώτατη τιμή στη μεγαβατώρα, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από την πλειοψηφία των χωρών – μελών της Ε.Ε.

Η παρουσία περίπου 20 ηγετών του ΕΛΚ στην Αθήνα καθίσταται πολύ σημαντική στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει τεθεί ουσιαστικά επικεφαλής μιας ομάδας 14 κρατών που θέλουν να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ε.Ε., που θα κυμαίνεται από τα 150 έως το πολύ 200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επομένως, η χώρα μας την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ακόμη πιο αναλυτικά τις θέσεις της και να δημιουργήσει μια πιο «συμπαγή» ομάδα κρατών που θα επιδιώξουν να μπει πλαφόν στην εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ε.Ε. που θα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Ένωσης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τους ομολόγους του για τα «άλματα» που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, προκαλώντας, ίσως, το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην χώρα μας.

Επίσης, εκτός από την ενέργεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά της δυνατότητας της χώρας μας αναφορικά με την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί αναλυτικά στην προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, θα μιλήσει και για την στήριξη που παράσχει ο Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός μη αποδεκτό από χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους ηγέτες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητήσουν για διμερή ζητήματα που θα αφορούν κατά κύριο λόγο την οικονομία και την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.