Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές: Φως στο «τούνελ» της αυτοδυναμίας «βλέπει» η ΝΔ

Εκλογές: Φως στο «τούνελ» της αυτοδυναμίας «βλέπει» η ΝΔ

Ο στόχος της αυτοδυναμίας, που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε με άπιαστο όνειρο για την ΝΔ, αρχίζει σταδιακά να αποκτά σταθερές βάσεις, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επίτευξή του.

Όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός «μοναδικός στόχος είναι η αυτοδυναμία, διότι ο τόπος χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί «συγκρατημένη» αισιοδοξία και όλοι κρατούν «χαμηλούς» τόνους, επισημαίνοντας ότι «ακόμη έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο και έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά για να έρθει η αυτοδυναμία».

Και η αλήθεια είναι πως ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και η μεγαλειώδης νίκη να μετατραπεί σε «πύρρειο» νίκη, χωρίς αυτοδυναμία και η χώρα να μπει σε «τροχιά» αστάθειας.

Στην κυβερνώσα παράταξη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα κινηθούν με «αιχμή του δόρατος» το δυνατό «χαρτί» της ΝΔ, που δεν είναι άλλο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Νέα Δημοκρατία θα προτάξει το «καθαρό» δίλημμα προς τους πολίτες: «Κυριάκος Μητσοτάκης και ΝΔ ή Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό εξάλλου προκύπτει και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και σε εκείνες που δημοσιεύονται σε Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται, από 8 έως και 12 μονάδες, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση: Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι από τις πολύ σπάνιες φορές που εν ενεργεία πρωθυπουργούς προηγείται με τόσο μεγάλη διαφορά από την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης.

«Συνήθως υπάρχει μεγάλη φθορά για τον εκάστοτε πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα», λένε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, το μεγάλο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός και η παρούσα κυβέρνηση διαχειρίστηκα πολλαπλές κρίσης, με κυριότερη την πανδημία.

Και αυτό που επισημαίνεται με έμφαση, είναι ότι η διαφορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αυξάνεται σταδιακά υπέρ του πρωθυπουργού, την ώρα που η ακρίβεια «χτυπά» και την χώρα μας, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία.

Όπως τονίζουν πάντως έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, η «υπόθεση αυτοδυναμία», δεν θα είναι «περίπατος» για την ΝΔ.

Η κυβερνώσα παράταξη στις δεύτερες κάλπες, με ενισχυμένη αναλογική και με τον νόμο που ψηφίστηκε από την ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020, θα πρέπει να λάβει ποσοστό που να αγγίζει το 37,5% για να έχει τουλάχιστον 151 βουλευτές στην νέα Βουλή.

Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην περίπτωση που το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη μείνει εκτός Βουλής, τότε η ΝΔ θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει αυτοδυναμία, καθώς ο «πήχης» μπορεί να κατέβει ακόμη και κάτω από το 37%.

Καθοριστική θεωρείται η πρώτη εκλογική αναμέτρηση και γι’ αυτό τον λόγο τα στελέχη της ΝΔ θα ενημερώσουν την κομματική βάση, αλλά και το σύνολο των πολιτών, ότι επιβάλλεται να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να μην υπάρξει «χαλαρή» ψήφος.

Και αυτό, διότι, το κυβερνών κόμμα έχει στόχο να φτάσει το 33% με 34% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, ώστε να είναι πιο εφικτή η αυτοδυναμία στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που θα γίνει με ενισχυμένη αναλογική.

Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι οι μετριοπαθείς και οι πολίτες που κινούνται στον χώρο του κέντρου, επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση για τον τόπο και θα δώσουν την αυτοδυναμία στην ΝΔ, εάν το κόμμα δείξει μια μεγάλη δυναμική στις πρώτες κάλπες.

 

Τι προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που μπαίνουν στην νέα Βουλή. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.