Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ Ελλάδα «λύνει» τον «γόρδιο δεσμό» των ουκρανικών σιτηρών - Όλο το...

Η Ελλάδα «λύνει» τον «γόρδιο δεσμό» των ουκρανικών σιτηρών – Όλο το παρασκήνιο

Η Ελλάδα «μπαίνει» δυναμικά και στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που θα δείξει τα «δόντια» της κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χώρα μας εκτός από ενεργειακός κόμβος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και αναφορικά με τη μεταφορά των χιλιάδων τόνων σιτηρών που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Ουκρανία, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας.

Η αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί χιλιάδες τόνους σιτηρών, ήταν αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού.

Όπως τόνισαν στελέχη της κυβέρνησης στο emea.gr, με εντολή του πρωθυπουργού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εδώ και ενάμιση μήνα άρχισε να σχεδιάζει ένα πλάνο αναφορικά με την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγιναν και κάποιες μελέτες αναφορικά με την μεταφορά των χιλιάδων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σε Ουκρανικά λιμάνια, τα οποία λόγω του πολέμου δεν διοχετεύονται στην αγορά.

Τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με στελέχη άλλων αρμόδιων υπουργείων, όπως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ασχολήθηκαν εκτενώς με την προοπτική επαναδραστηριοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο πριν από πολλές δεκαετίες διαδραμάτιζε σημαντικότατο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με κάποιες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να δώσει σημαντική λύση στην αποθήκευση και μεταφορά χιλιάδων τόνων σιτηρών.

Παράλληλα, έγινε μελέτη και για τα άλλα λιμάνια της βόρεια Ελλάδας, με αυτό της Αλεξανδρούπολης, να επιλέγεται για να μπει στη «μάχη» κατά της επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η επιλογή των δύο λιμανιών δεν σημαίνει ότι και άλλα λιμάνια της χώρας μας δεν μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αποθήκευση και μεταφορά σιτηρών ή και άλλων προϊόντων τους επόμενους μήνες.

Εάν τελικά η Ε.Ε. υιοθετήσει τις ελληνικές θέσεις, θα πρόκειται για ακόμη μια σημαντική γεωπολιτική νίκη της χώρας μας, καθώς ο ρόλος των συγκεκριμένων λιμανιών και γενικά της Βόρειας Ελλάδας, θα «εκτοξευθεί».

Ποιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, μέσω του κ. Γεωργαντά πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εξής:

«Υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατόπιν προτεινόμενων προσαρμογών του υπάρχοντος εξοπλισμού, με πόρους από την Ε.Ε.».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με την Ρωσική πλευρά – μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στις «ανεπιθύμητες» χώρες της Μόσχας – τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, αλλά αναμένεται να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, για τον «απεγκλωβισμό» των εκατομμυρίων τόνων Ρωσικών και Ουκρανικών σιτηρών, οι Βρυξέλλες κρατούν επιφυλάξεις, καθώς ήδη έπεσαν Ρωσικοί πύραυλοι στο λιμάνι της Οδησσού.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αλλάζει ολόκληρη την πολιτική της στον αγροτικό τομέα, λόγω της κρίσης και αναθεωρεί τις προτεραιότητες της αναφορικά με τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση αναμένεται να δοθεί στην καλλιέργεια σιτηρών και άλλων προϊόντων που θα παρουσιάσουν έλλειψη στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τους αρμόδιους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.