Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήQatar Gate: Το χρονικό της εμπλοκής Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς

Qatar Gate: Το χρονικό της εμπλοκής Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς

Σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα, η Εύα Καϊλή «έχει περάσει τις δύο τελευταίες νύχτες στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα, ενώ έχει συλληφθεί κι ο πατέρας της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με τα χρήματα».

 

Η σοκαριστική ομιλία για το Κατάρ

Στις 21 Νοεμβρίου η Εύα Καϊλή είχε κάνει μία ένθερμη ομιλία για το Κατάρ, προκαλώντας και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε κάνει λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στη χώρα που καταγγέλλεται για πενιχρούς μισθούς και συνθήκες κόλαση για τους εργάτες. Μάλιστα κατά την ίδια το Μουντιάλ του Κατάρ είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας». Παράλληλα είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι κάνει bullying στο Κατάρ αλλά «πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» και σημείωσε ότι «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί το Κουβέιτ και το Κατάρ λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη Ντόχα μάλιστα, είχε συναντηθεί με τον Εμίρι, Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θανί, και όπως είχε επισημανθεί η συνάντηση κράτησε περισσότερο από όσο αρχικά είχε προγραμματιστεί, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εξωτερικών & Ενέργειας, με τους οποίους οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως τους τρόπους δημιουργίας νέων διαύλων επικοινωνίας με την Ευρώπη, αλλά και την αλλαγή των προϋποθέσεων για απόκτηση της golden visa.

Η επιχείρηση των βελγικών Αρχών την Παρασκευή

Την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς -μια σύμπτωση καθόλου… συμπτωματική, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 16 σπίτια πολιτικών. Εγκέφαλος του κυκλώματος εικάζεται ότι είναι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος συνελήφθη χθες το πρωί και προσήχθη για ανάκριση. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο στην Ιταλία. Οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά στην κατοχή του Παντζέρι που σήμερα είναι 67 ετών. Οι κινήσεις του και το αν, κατόπιν αιτήματός του, έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών και εξετάζονται. Για την ίδια υπόθεση ανακρίνεται και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά και η συνάδελφός του, Μαρί Αρενά από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι τελευταίοι αντέδρασαν άμεσα, με την Πρόεδρό τους, Iratxe Garcia Perez, να ζητά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή και όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία πιθανότατα θα συγκληθεί την Δευτέρα, το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διατρανώνουν ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί από Αντιπρόεδρος του ΕΚ η Εύα Καϊλή.

Η τελευταία βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής στέρησης της ελευθερίας της μέχρις ότου τοποθετηθεί επισήμως η Δικαιοσύνη για το μέλλον της, ενώ σε περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες, αυτές φέρεται να αφορούν σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι Βέλγοι έχουν συλλάβει και τον πατέρα της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

 

«Ένιψε τα χέρια του» ο Νίκος Ανδρουλάκης – «Δούρειος ίππος της ΝΔ η Εύα Καϊλή»

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ANT1 ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως από τις 26 Ιουλίου και μετά ο ίδιος πήρε αποστάσεις από την Εύα Καϊλή, τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Pretador, η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους».

«Είχα ενημερώσει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ γιατί λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ. Ήδη από τη στιγμή που έκανε τις δηλώσεις για το Κατάρ το ποτήρι ξεχείλισε. Άλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε. Σας λέω λοιπόν πως από το Σεπτέμβριο είχα πει ότι η κυρία Καϊλή δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη έχει απίστευτο θράσος. Η κυρία Καϊλή έκανε δηλώσεις για να υποβαθμίσει το θέμα τον υποκλοπών», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τις τοποθετήσεις της ευρωβουλευτή του.

«Για την υπόθεση αυτή, δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξή μας επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου. Δεν θα δεχθώ κανένα εμπόδιο. Μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέχεια και συνέχισε «τα χθεσινά τα έμαθε όταν τα έγραψαν τα βελγικά sites και οι βελγικές εφημερίδες. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, αλλά οι αποφάσεις μου λαμβάνονται με πολιτικούς όρους», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

 

Η ώρα της κρίσης για το Qatar Gate

Τις αιτίες, για τις οποίες η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι φέρεται να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν επισήμως εντός της ημέρας οι βελγικές Αρχές, τοποθετούμενες για το πρώτο σκέλος της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 16 σημεία, ανάμεσα στα οποία και το σπίτι της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή. Η κ. Καϊλή δεν έχει κάνει καμία επίσημη τοποθέτηση, ενώ το Σάββατο «κατέβηκε» και η προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές. Ωστόσο ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο σύντροφος και πατέρας του παιδιού της κ. Καϊλή, ο Ιταλός Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης του Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι, του προαναφερθέντος συμπατριώτη του Ευρωβουλευτή (2004-2019) και αδιαμφισβήτητου πρωταγωνιστή της σκοτεινής αυτής υπόθεσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας