Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑιχμές Δένδια για λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία

Αιχμές Δένδια για λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ  μας αναφορικά με την πτώση του Antonov στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως είχαμε επισημάνει στο αποκλειστικό θέμα με τίτλο: «Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Τα «ένοχα μυστικά» που «κρύβει» η πτώση του Antonov», που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου, η πτώση του Σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφους αποκάλυψε «σκοτεινές» πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο ρεπορτάζ είχαμε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν η Ουκρανία την ώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία και ζητά συνεχώς πολεμικό υλικό από τον Δυτικό κόσμο, να φορτώνει ένα τεράστιο αεροσκάφος με 11,5 τόνους πυρομαχικά και να το στέλνει στο Μπαγκλαντές;

Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο emea.gr υπογράμμισαν ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη παράνομου εμπορίου όπλων από την Ουκρανία σε άλλες χώρες».

Η επιβεβαίωση του emea.gr ήρθε από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος σε συνέντευξή του άφησε σαφείς αιχμές κατά στελεχών της Ουκρανικής κυβέρνησης, λέγοντας τα εξής:

«Η ενίσχυση της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό από τη Δύση γίνεται επ’ ονόματι συγκεκριμένων αρχών της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας (…), άρα δεν είναι δυνατόν η ίδια η εξαγωγή να ενυποθηκεύει τις αξίες για τις οποίες γίνεται».

Με απλά λόγια η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών είναι οι πρώτοι στη Δύση που θέτουν επισήμως ζήτημα λαθρεμπορίου όπλων από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. 

Να σημειωθεί, ότι ήδη η ελληνική διπλωματία, με εντολή του κ. Δένδια έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις Ουκρανικές αρχές.

Η Ελλάδα ζητά να μάθει γιατί δεν ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές για το πολεμικό υλικό που μετέφερε το αεροσκάφος, αλλά και για την προέλευση του φορτίου και τον τελικό προορισμό του.

Οι Ουκρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα της ελληνικής πλευράς.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως και άλλα αεροπλάνα από την Ουκρανία, που χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσους σταθμούς Βαλκανικές χώρες και κυρίως την Σερβία, μετέφεραν εν αγνοία των ελληνικών αρχών ανάλογα φορτία;

Πάντως, αρμόδιοι του ελληνικού κρατικού μηχανισμού υπογράμμισαν στο emea.gr, ότι ίσως βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας πολεμικού υλικού από την Ουκρανία.

Με λίγα λόγια, ένα μέρος του πολεμικού υλικού που στέλνεται από τις Δυτικές χώρες στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Πούτιν, το παραλαμβάνουν κάποιοι επιτήδειοι στην Ουκρανία και το πουλούν σε άλλες χώρες.

Με το όλο θέμα αναμένεται να ασχοληθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.