Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ «Ειρηνοποιός» στοχοποιεί Έλληνες/ίδες-Η θέση ΥπΕξ, κομμάτων, ΕΕ

Ο «Ειρηνοποιός» στοχοποιεί Έλληνες/ίδες-Η θέση ΥπΕξ, κομμάτων, ΕΕ

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η ιστοσελίδα «The Press Rroject» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με θέμα: «Έλληνες πολίτες γίνονται στόχοι ουκρανικής λίστας θανάτου». Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Το Κέντρο “Ειρηνοποιός” αποτελεί μια βάση δεδομένων, που δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες, ατόμων που θεωρούνται από τους συντάκτες της ιστοσελίδας “εχθροί της Ουκρανίας”.

[…] Το TPP συνέλεξε πλήθος αναφορών σε Έλληνες πολίτες, που στοχοποιούνται μέσω της ουκρανικής λίστας θανάτου, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε τα ονόματα πολιτικών, με κάποιους μάλιστα να έχουν διατελέσει πρώην υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, δημοσιογράφων, νομικών, καθηγητών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών.

Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για άτομα προερχόμενα από την αριστερά, με κοινό χαρακτηριστικό ότι ασκούν κριτική στο ΝΑΤΟ και το σημερινό καθεστώς στην Ουκρανία».

Η στοχοποίηση ανθρώπων -η οποία, προϋπήρξε της εισβολής από τη Ρωσία στην Ουκρανία- μάλλον ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της πολιτικής διαφωνίας και αντιπαράθεσης. Λογικά, λοιπόν, θα πρέπει να είναι καταδικαστέα. Είναι;

Το govnews ζήτησε τοποθέτηση για το θέμα από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμά μας, με το σχετικό αίτημα, στάλθηκε στις 5/12. Μας απάντησαν εκπρόσωποι μόνο από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Για να διασφαλίσουμε πως η μη απάντηση από τους άλλους αποδέκτες του αιτήματός μας, δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα με την παραλαβή του μηνύματος, στείλαμε νέο email στις 12/12. Υπουργείο Εξωτερικών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και πάλι δεν απάντησαν.

Τοποθέτηση υπήρξε μόνο από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον συντονιστή ομάδας πολιτικής & ΜΜΕ, Ιωάννη Σακιώτη.

Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Σακιώτης: «Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που δεν σχετίζονται με δράσεις ή πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΚΚΕ: Τρανή απόδειξη του αντιδραστικού κατήφορου του ουκρανικού αστικού κράτους

Εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο οποίος, στην απάντησή του, αναφέρει: «Η λεγόμενη λίστα “Ειρηνοποιός”, στην οποία στοχοποιούνται απροκάλυπτα με διάφορες ανυπόστατες κατηγορίες, όπως “εχθροί της Ουκρανίας”, “συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων” κ.ά, μέλη και στελέχη πολιτικών κομμάτων, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και τρία στελέχη του ΚΚΕ, αποτελεί μια τρανή απόδειξη του αντιδραστικού κατήφορου του ουκρανικού αστικού κράτους. Πρόκειται για επιλογές ενός καθεστώτος που επικράτησε στην Ουκρανία μετά το αντισυνταγματικό πραξικόπημα του 2014, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αξιοποιώντας και φασιστικές και αντικομμουνιστικές δυνάμεις και που έχει απαγορεύσει κάθε αντιπολιτευτική φωνή στη συγκεκριμένη χώρα.

Για την απαράδεκτη στοχοποίηση του ΚΚΕ, μέσω της καταχώρισης στη συγκεκριμένη διαδικτυακή “μαύρη λίστα” τριών στελεχών του, το ΚΚΕ προχώρησε σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, λαμβάνοντας απαντήσεις που ουσιαστικά υιοθετούν τους ισχυρισμούς της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ελέγχεται από “ακραίους κύκλους”. Είναι όμως αυτοί ακριβώς οι “ακραίοι κύκλοι” που έχουν  ενσωματωθεί στο ουκρανικό αστικό κράτος, κάτι που αποδείχτηκε και από την παρέμβαση των φιλοναζιστικών ταγμάτων Αζόφ, συνοδεύοντας την ομιλία Ζελένσκι, στην ελληνική βουλή. Όπως τέτοιοι “ακραίοι κύκλοι”, του εθνικισμού, του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της ιστορίας έχουν ενσωματωθεί και στο αστικό κράτος της Ρωσίας, που προχώρησε στην απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Στον ιμπεριαλιστικό αυτό πόλεμο, κι άρα άδικο κι από τις δυο πλευρές, που γίνεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τον έλεγχο εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, το ΚΚΕ βρίσκεται στη μόνη “σωστή πλευρά της ιστορίας”: Στο πλευρό των λαών, του ουκρανικού και του ρωσικού που έζησαν επί δεκαετίες ειρηνικά και αδελφωμένα, απολαμβάνοντας αξεπέραστες έως και σήμερα κατακτήσεις στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης και που σήμερα πληρώνουν και με το αίμα τους τον λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

ΜέΡΑ25: Παράνομη και επικίνδυνη λίστα, το ΥπΕξ οφείλει να κάνει διάβημα

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Στην απάντησή του, αναφέρει: «Πρόκειται για μία παράνομη και επικίνδυνη λίστα που στοχοποιεί ακόμα και Έλληνες πολίτες, πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους και οι ελληνικές αρχές οφείλουν να πάρουν θέση για την προστασία των πολιτών της χώρας μας που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα που πρωτοδημιουργήθηκε το 2014 και διαρκώς εμπλουτίζεται.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να προβεί σε σχετικό διάβημα προς την Ουκρανική Κυβέρνηση γι’ αυτή την ιστοσελίδα που χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Κυβέρνησης του Κιέβου. Ενώ μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως η υπηρεσία ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους που έχουν αναδείξει το θέμα πως δεν έχει κανένα σχόλιο σχετικά με τις καταγγελίες, ούτε αντίστοιχα και η Ουκρανική Πρεσβεία στη χώρα μας έχει τοποθετηθεί σχετικά».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.