Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΆδωνις Γεωργιάδης στο govnews.gr: «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προς ανακούφιση των...

Άδωνις Γεωργιάδης στο govnews.gr: «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προς ανακούφιση των συμπολιτών μας»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας αποκλειστικά στο govnews.gr αναφέρθηκε στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την επιχειρηματικότητα, τις εκλογές και την Τουρκική προκλητικότητα.

Όπως τόνισε με έμφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Όσο τα δημοσιονομικά περιθώρια μας το επιτρέπουν, θα λαμβάνουμε μέτρα προς ανακούφιση των συμπολιτών μας. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλάι τους. Πάντα όμως μέσα στα πλαίσια που αντέχει ο προϋπολογισμός μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας εφαρμόζει ένα στρατηγικό σχέδιο για την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ήταν για δύο συνεχόμενα χρόνια η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφορικά με τις εκλογές και τις πολίτικες εξελίξεις υπογράμμισε με έμφαση ότι μοναδικός στόχος της ΝΔ, όποτε και εάν γίνουν εκλογές είναι η αυτοδυναμία.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρεται σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος και αφορά στην συνύπαρξη δεξιών και κεντρώων στην «γαλάζια» παράταξης.

«Ως γνωστός δεξιός, οφείλω να σας πω ότι η σχετική γκρίνια δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

GOV NEWS GR: Η μείωση των τιμών σε ενέργεια και προϊόντα και η επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανάπτυξης αποτελούν τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πως θεωρείτε ότι θα πετύχετε αυτούς τους, ομολογουμένως, πολύ δύσκολους στόχους;

Α. Γεωργιάδης: Όσον αφορά την ενέργεια η δημοσιονομική παρέμβαση που έχει κάνει το ελληνικό κράτος είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στα προϊόντα, προσπαθούμε να ελέγξουμε την εκτίναξη του πληθωρισμού με συνεχείς ελέγχους, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια παρέμβασης, καθόσον η αύξηση τους οφείλεται στη διεθνή αύξηση των τιμών.

Άρα, η πορεία του πληθωρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του πολέμου.

GOV NEWS GR: Να περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα νέα μέτρα προς ενίσχυση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών;

Α. Γεωργιάδης: Όσο τα δημοσιονομικά μας περιθώρια το επιτρέπουν, θα λαμβάνουμε μέτρα προς ανακούφιση των συμπολιτών μας. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλάι τους. Πάντα όμως μέσα στα πλαίσια που αντέχει ο προϋπολογισμός μας.

GOV NEWS GR: Η καινοτομία, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι startups επιχειρήσεις και η «πράσινη ανάπτυξη» είναι κάποιοι από τους βασικούς στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ποια βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Α. Γεωργιάδης: Αν δείτε την πρόοδο της Ελλάδας στο δείκτη της απορρόφησης κονδυλίων για την έρευνα και την τεχνολογία τα τελευταία δύο χρόνια, θα εκπλαγείτε. Έχει περάσει στα ψιλά της επικαιρότητας ότι η Ελλάδα ήταν για δύο συνεχόμενα χρόνια η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Elevate Greece, η έναρξη της διαδικασίας για το ΧΡΩΠΕΙ, τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίσαμε για τους επενδυτικούς αγγέλους της επιχειρηματικότητας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα stock options, όλα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον και υπάρχει αποτέλεσμα.

GOV NEWS GR: Ποιες δράσεις πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να προσελκύσει η χώρα μας «Στρατηγικές Επενδύσεις», που θα δώσουν σημαντικές «ανάσες» στην ελληνική οικονομία;

Α. Γεωργιάδης: Υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο που ονομάζεται «Ελλάδα 2.0» στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι εμβληματικές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν θα ήθελα να τις πάρω μία προς μία γιατί είναι πολύ σύνθετες. Σας διαβεβαιώνω όμως πως η ολοκλήρωση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου μπορεί να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας και να κάνει καλύτερη τη ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

GOV NEWS GR: Ας πάμε και στις πολιτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση που η ΝΔ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία, με ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια «κυβέρνηση συνεργασίας»;

Α. Γεωργιάδης: Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές θα αποκτήσει αυτοδυναμία. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ρισκάρει τη συνέχεια μιας κυβέρνησης που έχει εργαστεί τόσο σκληρά.

Κατεβαίνουμε στις εκλογές για την αυτοδυναμία. Κάθε άλλο σενάριο δεν με αφορά.

GOV NEWS GR: Υπάρχει «γκρίνια» από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, ότι το κόμμα «βαδίζει» ολοένα και περισσότερο προς την κεντροαριστερά. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Α. Γεωργιάδης: Ως γνωστός δεξιός, οφείλω να σας πω ότι η σχετική γκρίνια δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Η κυβέρνησή μας έχει τηρήσει πλήρως την ισορροπία και με το κέντρο και με τη δεξιά.

Και νομίζω ότι αυτό είναι και ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει καταφέρει να συνδυάσει πολύ καλά αυτούς τους δύο χώρους.

GOV NEWS GR: Το Καθεστώς Ερντογάν τραβά επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρείτε πως οι Τούρκοι θα επιδιώξουν κάποιο «θερμό» επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι;

Α. Γεωργιάδης: Θεωρώ ελάχιστα πιθανό σενάριο το «θερμό» επεισόδιο. Δεν συμφέρει καθόλου την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και ο πλανήτης πια είναι πολύ ευαισθητοποιημένος σε οποιαδήποτε ρεβιζιονιστική δύναμη.

Παρά ταύτα, η Ελλάδα είναι πλήρως προετοιμασμένη ώστε αν η Τουρκία κάνει κάτι πέραν της λογικής, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

GOV NEWS GR: Ακούμε συνεχώς για «κόκκινες γραμμές» από την πλευρά της Ελλάδας. Ποιες είναι αυτές και πως πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα στην περίπτωση που τις «υπερβούν» οι Τούρκοι;

Α. Γεωργιάδης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας μπορούν να αντιμετωπίσουν απολύτως κάθε απειλή. Κόκκινη γραμμή είναι μία: Το πάτριον έδαφος και η εθνική κυριαρχία.

Όποιος αμφισβητήσει οποιοδήποτε από αυτά, θα μας αναγκάσει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με κάθε διαθέσιμο μέσο. Να έχετε εμπιστοσύνη και στην κυβέρνηση και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.