Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ ενεργειακή κρίση φέρνει πολύ κοντά Ελλάδα και Γερμανία

Η ενεργειακή κρίση φέρνει πολύ κοντά Ελλάδα και Γερμανία

«Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο για ακόμη μια φορά. Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση «Στην ανάγκη και οι Θεοί υποχωρούν».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τους τελευταίους μήνες με την Γερμανία, καθώς η εξάρτησή της από το Ρωσικό φυσικό αέριο την έχει αναγκάσει να αλλάξει πολιτική τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στο govnews.gr, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πολιτική που εφαρμόζει σταδιακά η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία και την Ελλάδα.

«Πάγια» πολιτική της Γερμανίας αποτελούσε η «αυστηρή ουδετερότητα», κλείνοντας όμως το μάτι προς την Τουρκία αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά και τις συνεχείς προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η στάση του Βερολίνου στην μεγάλη κρίση του καλοκαιριού του 2020, όπου Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε ένα πολύ «θερμό» επεισόδιο και πιθανή εκτεταμένη σύγκρουση.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι δηλώσεις των στελεχών της Γερμανικής κυβέρνησης ήταν «αυστηρά ουδέτερες», μην αναγνωρίζοντας το παραμικρό λάθος στην Τουρκική πλευρά, η οποία είχε βγάλει «βόλτα» το ερευνητικό σκάφος Orus Reis συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ.

Δύο χρόνια μετά και έπειτα από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Η Γερμανία αναμένεται να περάσει δύσκολες στιγμές τον χειμώνα, καθώς η Ρωσία «κόβει» σταδιακά την παροχή φυσικού αερίου στο Βερολίνο, γεγονός που σηματοδοτεί εξελίξεις σε πολλά επίπεδα.

Η νέα εξωτερική πολιτική του Βερολίνου άρχισε να «αχνοφαίνεται» πριν από λίγες εβδομάδες, όταν για πρώτη φορά Καγκελάριος της Γερμανίας καταδίκασε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Ο κ. Όλαφ Σόλτς προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην συμπρωτεύουσα.

Φάνηκε κάτι να αλλάζει. Λίγες εβδομάδες μετά ήρθε η επιβεβαίωση από την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία με τη σειρά της τόνισε ότι «δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ».

Το γεγονός πως η Γερμανία αφήνει στο παρελθόν την πολιτική της «αυστηρής ουδετερότητας» φάνηκε πλέον ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής της κα. Μπέρμποκ στην Αθήνα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, η κα. Μπέρμποκ, τόνισε με έμφαση ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι Ελληνικό έδαφος».

Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανική εξωτερική πολιτική «καυτηριάζει» την αναθεωρητική στάση της Άγκυρας, με τόσο ξεκάθαρο τρόπο.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εντός του ΝΑΤΟ διενέξεις διότι αυτό «επιθυμεί ο Πούτιν».

Με αυτή την φράση η κα. Μπέρμποκ, προδιάγραψε το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με τις χώρες της Δύσης να απομακρύνονται ταχύτατα από την Μόσχα, αλλά και από τα κράτη που την στηρίζουν.

Ένα από τα κράτη που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι και η Τουρκία του Ερντογάν και τα μηνύματα πλέον είναι πολύ ξεκάθαρα προς την Άγκυρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επερχόμενη ενεργειακή κρίση και οι «ισχυρές» πιέσεις των ΗΠΑ, έχουν «αναγκάσει» την Γερμανία να αλλάξει ρότα και να «σκληρύνει» την στάση της απέναντι στον Ερντογάν καλώντας τον να λάβει σαφείς θέσεις στο νέο «ψυχροπολεμικό» τοπίο.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να πτοείται καθώς «ετοιμάζει» συμφωνία με τον Πούτιν για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων με Ρωσική τεχνογνωσία.

Επομένως, το μέλλον θα δείξει εάν το Βερολίνο εννοεί αυτά που λέει και αν θα στηρίξει στην πράξη την Ελλάδα σταματώντας την πώληση σύγχρονου πολεμικού υλικού στην Τουρκία.

Να σημειωθεί, ότι η κα. Μπέρμποκ δεν είπε κουβέντα – παρά τις δημόσιες αναφορές του κ. Δένδια – για το αν η Γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παραδώσει σύγχρονων υποβρυχίων Τύπου «Παπανικολής» στην Τουρκία ή όχι.

Επίσης, η Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρεί μια «επίθεση» φιλίας προς την Ελλάδα – που πολύ σύντομα θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο – στο θέμα των αυστηρών μνημονίων που επέβαλλαν η κα. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε.

Η κα. Μπέρμποκ τόνισε από την Αθήνα πως ήταν λάθος η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από την Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.