Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕπιστολή Ράμμου: Οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων

Επιστολή Ράμμου: Οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων

Στο… κόκκινο έχει εκτοξεύσει το… πολιτικό θερμόμετρο η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου, με τ’ αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη -από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών-για τα πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «άνοιξαν πυρ» στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνουν λόγο για σοβαρά στοιχεία και ζητούν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Κουτσούμπας: «Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”»

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε: «Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.

Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του «βούρκου», των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης.

Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”».

Ανδρουλάκης: Αμείλικτα τα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό για το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια

Στην ολοκλήρωση της εικόνας της θεσμικής παρακμής στην οποία έχει βυθίσει τη χώρα η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του.

«Πριν πέντε μήνες ξεκίνησα έναν δύσκολο αγώνα, που είχα αποφασίσει ότι, παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, θα ήταν απολύτως θεσμικός», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως μοναδικός του στόχος εξαρχής ήταν «ν’ αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου».

Αντιπαρέβαλε δε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Οι ίδιοι δηλαδή βουλευτές που προέτρεπαν επί μήνες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης «στο αφτί», σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια.

«Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας πως δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη όσα κατέκτησε με αγώνες ο ελληνικός λαός.

«Ο πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ», είπε κλείνοντας.

Κριθαρίδης: Η επιστολή εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση αντί να απολογηθεί ζητάει και τα ρέστα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Η επιστολή με την οποία ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τα κόμματα -όπως εκ του νόμου οφείλει- και όπως ζήτησε μόλις χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αντί λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με απύθμενο θράσος να ζητάει και τα ρέστα, να απολογηθεί η κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό, όχι απλώς ατόπημα, αλλά την εκτροπή.

Ας μαζέψει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο και το υπόλοιπο Επιτελικό Παρακράτος κι ας αναλάβουν έστω τώρα τις ευθύνες τους, υποβάλλοντας παραίτηση και προκηρύσσοντας εκλογές, αντί να τα βάζουν με τον κ. Ράμμο».

Ελληνική Λύση: Απαιτούμε «άπλετο φως» ώστε να μην αφήσουμε τον “καπνό” να πνίξει τον δημόσιο βίο

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, αναφέρει: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για το εάν βρισκόταν υπό “παρακολούθηση”. Απάντηση ακόμα δεν έχει λάβει.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης λοιπόν θα τοποθετηθεί με στοιχεία αύριο από το βήμα της Βουλής.

Φυσικά, “όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά”. Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε “άπλετο φως” ώστε να μην αφήσουμε τον “καπνό” να πνίξει τον δημόσιο βίο.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει το κοινοβούλιο, όπως ορίζει το συνταγματικό του καθήκον, για το σύνολο των ευρημάτων της Αρχής».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας