Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚουτσούμπας: Το θεσμικό πλαίσιο του «βούρκου» έχει τις υπογραφές όλων σας

Κουτσούμπας: Το θεσμικό πλαίσιο του «βούρκου» έχει τις υπογραφές όλων σας

«Στόματα πασσέα, φαϊά αχαράτσωτα» «(παχιά λόγια αλλά το φαΐ παραμένει άνοστο»). Με αυτήν την ποντιακή φράση σχολίασε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τα δρώμενα στη βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κανείς δεν πρόκειται να αποφύγει την απόδοση ευθυνών. Ούτε εσείς της κυβέρνησης, που συμπεριφέρεστε λες και δεν τρέχει απολύτως τίποτα σε αυτήν εδώ τη χώρα, ούτε εσείς από την άλλη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που έχετε βάλει την υπογραφή σας σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του “βούρκου”, των παρακολουθήσεων, της συγκάλυψης.

Αλλά αυτόν τον “βούρκο” δεν το ακουμπάει κανείς σας. Όχι για να μη λερωθείτε, αυτό άλλωστε έγινε όταν τον διαμορφώσατε. Καβγάδες, αντιπαραθέσεις, βαριές κουβέντες, χαρακτηρισμοί, περίσσεψαν εδώ μέσα. Αλλά οι νόμοι, οι οδηγίες, οι κανονισμοί της ΕΕ που επιτρέπουν τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, σύμφωνα με το δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”, παραμένουν κάτω από το χαλί. Τσιμουδιά για όλα αυτά από όλους σας».

Υπενθύμισε ότι τον ισχύοντα νόμο για τα προσωπικά δεδομένα «όλοι μαζί, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, ψηφίσατε πριν δυο χρόνια, ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία την αστυνομική Οδηγία της ΕΕ, με την οποία καθιερώνεται το “νόμιμο”, γενικευμένο και συστηματικό “φακέλωμα” όλων.

Μιλάμε για τη νομοθεσία που επιτρέπει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να διατηρούν αρχείο συνομιλιών και μηνυμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους νόμους στα κράτη – μέλη της ΕΕ, οι οποίοι επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες με υπερσύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης, να συνεργάζονται με το κράτος και είτε να το πωλούν, είτε να το διαθέτουν επί πληρωμή στις υπηρεσίες τους, όπως το περιβόητο “Predator”».

Προσπάθεια να θαφτεί «στο μαύρο σκοτάδι» η παρακολούθηση ΚΚΕ

Ο κύριος Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην παρακολούθηση των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό, είπ ότι «πέρα από τα στοιχεία που εμείς δώσαμε από την πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα, έχουν προκύψει και νέα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την προσπάθεια μηχανισμών, με την αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων, να παρακολουθήσουν τη δράση του ΚΚΕ».

Κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια «να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά στο “μαύρο σκοτάδι” η υπόθεση του ΚΚΕ», υποστηρίζοντας ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «καταθέσαμε ατράνταχτα στοιχεία. […] Ζητήσαμε εξηγήσεις για παραλείψεις και μεγάλες καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης, για την προσπάθεια η υπόθεση αυτή να αρχειοθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και άλλα πολλά, χωρίς ωστόσο να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», είπε.

Επικαλέστηκε τοποθετήσεις των δικαστικών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, τονίζοντας την αναφορά του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Χαράλαμπου Μαστοραντωνάκη: «Είναι μονόδρομος τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη δικογραφία. Λόγω της από 1/07/2019 τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί».

Επισημαίνοντας, ο κύριος Κουτσούμπας, ότι «κάπου εδώ πρέπει να αναζητηθεί και ο λόγος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής». Πρόσθεσε ότι τη ΝΔ «την έχει πιάσει ξαφνικά ο πόνος για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. Απλά, βρήκατε εσείς την ευκαιρία να στριμώξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει λερωμένη έτσι κι αλλιώς τη φωλιά του.

Φαντάζομαι δεν έχετε έλλειψη προσοχής και μπορείτε να συγκρατήσετε ημερομηνίες: Η υπόθεση του ΚΚΕ όντως τρέχει από το 2016, όμως υπήρξε κρούσμα και το 2020 και το τελευταίο κρούσμα τον Απρίλη του 2022, δηλαδή επί των ημερών σας, κύριοι της ΝΔ.

Επί των ημερών σας, σαν συνέχεια που είστε βέβαια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίσατε το θάψιμο της αλήθειας. Εξάλλου εσείς, που τώρα τάχα κόπτεστε για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις δύο μέρες στην υπόθεση του ΚΚΕ, διατηρήσατε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, διατηρήσατε δηλαδή την παραβίαση του απορρήτου ως πλημμέλημα.

Όλοι μαζί, υπερασπίζεστε την “κανονικότητα” των παρακολουθήσεων και προσπαθείτε τελικά να βγάλετε λάδι το κράτος, την ΕΥΠ».

Δεν θέλετε ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Ο κύριος Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ μέμφεται την κυβέρνηση «για το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων που προσπαθεί όπως-όπως να το κουκουλώσει». Αλλά και για την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, «δεν έχουν τελειωμό οι λόγοι για τους οποίους το ΚΚΕ καταθέτει μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ», είπε.

Αναρωτήθηκε ρητορικά αν «ισχύει άραγε το ίδιο και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης; Μήπως κάνουν και αυτοί την μομφή που κάνει το ΚΚΕ; Όχι βέβαια», απάντησε.

Ρωτώντας τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έκανε πρόταση μομφής σε μια σειρά θέματα. Όπως «για την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας, που οδήγησε να χαθούν άδικα τόσες ζωές και συνεχίζουν να χάνονται προκειμένου να μη θίξει τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαυρίζει; Μα τι μομφή να καταθέσετε; Εσείς τότε λέγατε “θα λογαριαστούμε μετά” και εκλιπαρούσατε μάλιστα για υπουργούς υγείας κοινής αποδοχής, για μίνι συγκυβέρνηση, δηλαδή».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, επισημαίνοντας: «Να σας θυμίσουμε ότι πριν 4 χρόνια, όταν ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, το ΚΚΕ, εκτός όλων των άλλων προτάσεων που κατέθεσε, κατέθεσε και το εξής πολύ απλό: Να μην διορίζεται η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Για να μην έχουμε σήμερα Ντογιάκους, χθες άλλους Ντογιάκους, αύριο κάποιους άλλους Ντογιάκους, το όνομα απλώς επειδή είναι στην επικαιρότητα, όχι για κάποιον άλλο λόγο.

Δεν ήταν ούτε κάποια επαναστατική πρόταση, ούτε φυσικά μπορούσε να αλλάξει άρδην τον χαρακτήρα της σημερινής δικαιοσύνης που απ’ τη στιγμή που καλείται να εφαρμόσει αντιλαϊκούς νόμους, θα πάρει κι αντιλαϊκές αποφάσεις. Δεν ήταν μία πρόταση του ΚΚΕ, ήταν και πρόταση των ίδιων των μελών των δικαστικών ενώσεων. Τι κάνατε από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

Την απορρίψατε, γιατί πολύ απλά θέλετε να κάνετε τα παιχνίδια σας και να στήνετε και τους αποπροσανατολιστικούς καβγάδες σας. Και τι άλλο κάνατε σε σχέση με τις λεγόμενες “ανεξάρτητες” αρχές; Μειώσατε το όριο της πλειοψηφίας απ’ τα 4/5 στα 3/5 και κάνατε πιο εύκολο για την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τοποθετεί τους δικούς της ανθρώπους. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε μετά για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ανεξάρτητες αρχές».

Επισήμανε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι ίδια κόμματα αλλά «στα βασικά, στα στρατηγικά όπως λέμε ζητήματα, στα μεγάλα δηλαδή, αυτά που καθορίζουν τελικά τη ζωή του λαού μας, έχουν συμφωνία, πλήρη ταύτιση.

Άλλωστε, η ίδια η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το διευκρίνισε, είπε ακριβώς: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία σοβαρή διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας», είπε με στόμφο η εν λόγω κυρία, τι άλλο αλήθεια, να προσθέσουμε εμείς; Τάλε κουάλε!

Είναι κόμματα που αυτά που τους ενώνουν είναι πιο σημαντικά από αυτά που τους χωρίζουν, όσο κι αν προσπαθούν να υπερπροβάλλουν και να διογκώνουν κάθε φορά, βέβαια, αυτά που τους χωρίζουν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας