Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ υπογεννητικότητα «χτυπά» κόκκινο: Επιβάλλεται η λήψη ουσιαστικών μέτρων - Τι προτείνουν...

Η υπογεννητικότητα «χτυπά» κόκκινο: Επιβάλλεται η λήψη ουσιαστικών μέτρων – Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Δυστυχώς μετά από ακόμη μια απογραφή πληθυσμού στη χώρα μας τα «μαντάτα» δεν είναι καθόλου ευχάριστα αναφορικά με το μέλλον αυτού του τόπου. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) την τελευταία δεκαετία «χάθηκε» στην Ελλάδα μια μεγάλη πόλη, πολύ μεγαλύτερη από την Λάρισα. 

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της «απώλειας» στην πόλη της Λάρισας σήμερα ζουν περίπου 280.000 άνθρωποι, ενώ από το 2011 έως το 2021 ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 384.000 πολίτες. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την «Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021» ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2021 υπολογίζεται σε 10.432.481 άτομα. 

Μάλιστα, αν δούμε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την τελευταία εικοσαετία, δηλαδή από το 2001 έως και το 2021, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 532.000, δηλαδή περίπου 5%. 

Με αυτόν τον ρυθμό και εφόσον δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ζευγαριών προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, το 2050 ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει μειωθεί στα 8.000.000, εκ των οποίων το 36% θα είναι άνω των 65 ετών. 

Επομένως, μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική πολιτική, την οικονομία, την άμυνα, τις συντάξεις και την εκπαίδευση του κράτους. 

Με λίγα λόγια οι πολίτες «εξαφανίζονται» και το κράτος αποδυναμώνεται αισθητά, σε σημείο που πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι στο τέλος του αιώνα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ζήτημα επιβίωσης. 

Την ίδια ώρα, όλες οι κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1980 που άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αλλάξουν την κατάσταση. 

Καθηγητές Πανεπιστημίου με ειδικότητα στην Μαιευτική και την Γυναικολογία, επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να δημιουργηθεί Γενική Γραμματεία Δημογραφικού, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία υφυπουργείου με αρμοδιότητα την ανάσχεση της υπογεννητικότητας.  

Σύμφωνα με κοινωνιολόγους και καθηγητές Πανεπιστημίου οι παράγοντες που οδηγούν στην υπογεννητικότητα είναι πολλοί και όλοι σχετίζονται με την πλημμελή αντιμετώπιση του ζητήματος από την πλευρά του κράτους. 

Κάποιοι βασικοί λόγοι είναι η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας, το υψηλό κόστος προγεννητικού ελέγχου, το υψηλό κόστος τοκετού και ελέγχου της κύησης. 

Αναφορικά με τις ακριτικές ηπειρωτικές περιοχές και στην συντριπτική πλειοψηφία των νησιών μας – όπως επισημαίνουν δήμαρχοι, κοινοτάρχες και πολίτες – οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τα ζευγάρια να μην κάνουν παιδιά ή να αρκούνται σε ένα, είναι η δυσκολία πρόσβασης σε νοσοκομεία και γιατρούς, αλλά και η έλλειψη όλων των απαραίτητων υποδομών για να μεγαλώσει ένα παιδί στην Ελλάδα του 2022. 

Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι απαιτούνται μέτρα οικονομικής στήριξης στις οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και ειδικά στις μητέρες που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να μην εργάζονται και να μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους. 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2019 «αποτυπώνει» την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. 

Ο λόγος για την ερευνητική μελέτη που υλοποίησε η πανεπιστημιακή ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, με επικεφαλής τον Καθηγητή Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Αθανάσιο Κυριαζή, με τίτλο «Διερεύνηση των παραγόντων που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα». 

Σύμφωνα με την έρευνα οι παράγοντες που συντελούν στην αποδόμηση κάθε επιθυμίας για τεκνοποίηση, επηρεάζοντας ένα ζευγάρι να μην αποκτήσει παιδιά, ποικίλουν, αλλά κυρίως συνοψίζονται στα εξής:

O πρώτος, η αβεβαιότητα, στον εργασιακό χώρο.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει τρεις διαστάσεις: την διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Ο τρίτος και κυριότερος παράγοντας είναι ο οικονομικός, αφενός μεν λόγω της οικονομικής κρίσης, αφετέρου δε λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το οικογενειακό εισόδημα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού όπως και ο παράγοντας του διαθέσιμου χρόνου που αποτελεί έναν περιορισμό κυρίως στα πρώτα χρόνια ζωής των τέκνων. Συνεπώς, η επίπτωση του εισοδήματος έχει έναν πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για κάθε παιδί η οικογένεια θα λαμβάνει εφάπαξ 2.000 ευρώ. 

Επίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και προχώρησε σε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς που ευνοούν τις μητέρες που αποκτούν παιδιά. 

Και πάλι, όμως, όπως επισημαίνεται από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το μείζον ζήτημα της υπογεννητικότητας, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να αλλάξουν την αρνητική κατάσταση. 

«Επιβάλλεται να υπάρξει μια πιο συστηματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος με την δημιουργία υφυπουργείου που θα ασχολείται αποκλειστικά με το όλο θέμα», επισημαίνουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και κοινωνιολόγοι. 

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, αφορά την επιβίωση της Ελλάδας και θα επανέλθουμε σύντομα με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.