Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗ απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Επενδυτική βαθμίδα, νέα μέτρα και κορυφαία deals...

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Επενδυτική βαθμίδα, νέα μέτρα και κορυφαία deals με Ιαπωνία

Στο πλαίσιο της «πραγματικής πολιτικής» κινείται το σύνολο του κυβερνητικού «μηχανισμού», λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη,ότι ασχολούνται μόνο, με την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί και όχι, με «μυθεύματα» και «κατασκοπευτικά μυθιστορήματα».

Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, καθώς λίγες ώρες μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής, ήρθαν πολύ ευχάριστες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία πλέον βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, γεγονός που ανάβει το «πράσινο» φως για είσοδο της Ελλάδας, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, στην επενδυτική βαθμίδα.

Η είσοδος στην επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει χαμηλότερα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα, ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων σε διεθνή δανεισμό και το κυριότερο όλων η Ελλάδα θα μπει και πάλι στο «κάδρο» των μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Έτσι, η κυβέρνηση εκτός από το γεγονός πως κατόρθωσε να βγει ενωμένη, ενισχυμένη και συσπειρωμένη από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκτά ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Και αυτό διότι, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch δημιουργεί θετικό κλίμα στις αγορές, με την Ελλάδα να μπορεί να δανειστεί εκ νέου, αυξάνοντας τα ταμειακά της διαθέσιμα σε πάνω από 40 δις.

Αυτό με απλά λόγια, σημαίνει ότι δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες παροχές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που περνούν δύσκολες μέρες λόγω της ακρίβειας, που προκαλεί η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500-600 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίσουν να «πέφτουν», δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, να έχει στη διάθεσή της πάνω από 700 εκατ. ευρώ για παροχές.

Το νέο πακέτο παροχών, θα στοχεύσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του «ανοίγματος» που επιχειρεί σε νέες αγορές επισκέπτεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, την Ιαπωνία.

Η επίσκεψη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, που η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία «γέφυρα», τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, με έμφαση στην ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακιχίτο, τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Hiroyυki Hosoda και με εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας (KEIDANREN).

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός, θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ στις συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, θα τον συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.