Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕνδυναμώνονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βιετνάμ- Το παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Ενδυναμώνονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βιετνάμ- Το παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Δεκτός από τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ (Ngyen Xuan Phuc) και τον πρωθυπουργό της χώρας Φαμ Μιν Τσιν (Pham Minh Chinh) έγινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ανόι. Νωρίτερα, είχε συνομιλίες με τον βιετναμέζο ομόλογό του Μπουί Θαν Σον (Bui Thanh Son). Η εν λόγω επίσκεψη έπεται της επίσκεψης της αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα, Βο Θι Σουάν (Vo Thi Anh Xuan),τον περασμένο Νοέμβρη, καθώς και της Προέδρου της Ελλάδας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.

Οι συνομιλίες εστιάσθηκαν καταρχήν στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ιδιαίτερη αναφορά, όπως επισημαίνουν, έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας (την UNCLOS), η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Σημειώνουν επίσης, ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των κρατών Φίλων της UNCLOS». Σημειώνουν ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών στο Νέο Δελχί και Τόκυο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συζητηθεί και κατά τις επαφές με υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.

Μάλιστα, κατά τις επαφές στο Ανόι, τονίζεται πως ο κ. Δένδιας ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ακόμη, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης και στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Βιετνάμ, όπου και πραγματοποίησε δωρεά για την ενίσχυση νέων αθλητών στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, με τον κ. Δένδια , να εκφράζει ευχαριστίες για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, την περίοδο 2025-2026.

Περαιτέρω, εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεισφορά των Βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα “πατέρας” της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ Χο Τσι Μιν, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας