Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Κόκκινος Συναγερμός»: «Αστακός» το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος ενόψει τουρκικού γεωτρύπανου

«Κόκκινος Συναγερμός»: «Αστακός» το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος ενόψει τουρκικού γεωτρύπανου

Με τυμπανοκρουσίες και έκτακτα δελτία στα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας το νέο τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς με την ονομασία «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» βγήκε για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση καθώς το γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι της Μερσίνας πολύ νωρίτερα από τις 9 Αυγούστου που είχε αρχικά ανακοινωθεί από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. 

Όπως υπογράμμισαν τούρκοι αξιωματούχοι το γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει έρευνες «εντός της τουρκικής ΑΟΖ», αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς η Άγκυρα θεωρεί δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, μη λαμβάνοντας υπόψη της το Καστελόριζο. 

Να σημειωθεί, ότι στελέχη της Τουρκικής κυβέρνησης μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας επισήμαναν με έμφαση ότι «εάν παραστεί ανάγκη το γεωτρύπανο θα συνοδευτεί από πολεμικά πλοία». Επομένως, κάθε ενδεχόμενο αναφορικά με την πορεία που θα πραγματοποιήσει το γεωτρύπανο, είναι ανοικτό.  

Μέχρι στιγμής το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» βρίσκεται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων Ανατολικά της Κύπρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Κύπρος έχουν από κοινού σχεδιάσει το πως θα αντιδράσουν στην περίπτωση που ο Ερντογάν αποφασίσει για ακόμη ένα καλοκαίρι να «τραβήξει το σχοινί». 

Ο σχεδιασμός των δύο χωρών, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές στο GOV NEWS, επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην μαρτυρική Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας σημείωσαν στο GOV NEWS, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. 

Οι ίδιες πηγές, τόνισαν ότι ήδη, τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν «κλειδώσει» βασικά σημεία του Αιγαίου, γεγονός που θα εμποδίσει την όποια προσπάθεια τουρκικών πολεμικών να κάνουν «βόλτες» στην Ελληνική ΑΟΖ. 

Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα υπερσύγχρονα υποβρύχια της χώρας μας Τύπου Παπανικολής, που είναι «αόρατα» στα Τουρκικά ραντάρ και τα οποία ήδη βρίσκονται σε καίρια σημεία του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.  

Στον αέρα τα ελληνικά μαχητικά είναι κυρίαρχα και αντιμετωπίζουν καθημερινά κάθε τουρκική παραβίαση. 

Να σημειωθεί, ότι και οι χερσαίες δυνάμεις στον Έβρο βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε απειλή. Σε εγρήγορση βρίσκονται στα σύνορα και για το ενδεχόμενο το καθεστώς Ερντογάν να στείλει και πάλι χιλιάδες μετανάστες. 

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος για να αντιμετωπίσουν νέο κύμα μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας. 

Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν πολύ δύσκολα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένταση ανάλογη με εκείνη του 2020, καθώς τα αυστηρά μηνύματα από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ε.Ε., προς την Άγκυρα για «ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. 

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, ειδικά μετά τα όσα ειπώθηκαν από την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, το καθεστώς Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε παραβατική κίνηση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα απομονώσει περισσότερο την Τουρκία. 

Μην ξεχνάμε ότι ακόμη περιμένουν μια θετική απάντηση από τις ΗΠΑ αναφορικά με την αναβάθμιση ή αγορά F-16 Viper. 

Επομένως, μια κίνηση κατά της Ελλάδας αναμένεται να «χρησιμοποιηθεί» άμεσα από τους Αμερικανούς Γερουσιαστές και βουλευτές που δεν θέλουν οι ΗΠΑ να πουλήσουν πολεμικό υλικό στον Ερντογάν.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.