Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤο «κόλπο grosso» του Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το «κόλπο grosso» του Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες έμοιαζε ακατόρθωτο και αποτελούσε μονάχα «φιλολογικό» θέμα συζήτησης των εκάστοτε κυβερνήσεων και πολιτικών της χώρας μας, το προσεχές χρονικό διάστημα μπορεί να το δούμε να γίνεται πράξη.  

Ο λόγος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενών στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Δυτικός Πολιτισμός και η Δημοκρατία, την Αθήνα. 

Μπορεί να μην έχει πάρει έκταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το όλο θέμα, αλλά ο πρωθυπουργός, οι στενοί του συνεργάτες και το υπουργείο Πολιτισμού, κινούνται «αθόρυβα» και μεθοδικά προκειμένου να υλοποιήσουν το όνειρο όλων των Ελλήνων, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.  

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης που μίλησαν στο GOV NEWS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στενοί του συνεργάτες συνομιλούν τα τελευταία δύο χρόνια με κορυφαίες προσωπικότητες του εξωτερικού και συντονίζουν τις ενέργειές τους ώστε οι αρμόδιοι του Βρετανικού Μουσείου και όσοι τους στηρίζουν να πουν το μεγάλο «ναι» στην επιστροφή των γλυπτών. 

Η τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες. 

Πρώτον στην διεθνοποίηση του ζητήματος και δεύτερον στην προσέγγιση προσωπικοτήτων και κορυφαίων πολιτικών του εξωτερικού, οι οποίοι θα συμβάλλουν στο να επιτευχθεί ο στόχος.  

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πολιτικής εντάσσεται και η ομιλία του πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, όπου μίλησε για το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας, για την συμβολή της στην δημιουργία του Δυτικού Πολιτισμού και για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, διεθνοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το όλο θέμα και αποσπώντας «θερμά» χειροκροτήματα από τους Γερουσιαστές.    

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο GOV NEWS, δεν παραχώρησε τυχαία ο πρωθυπουργός συνέντευξη στην ΕΡΤ μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης και δεν ανέφερε τυχαία πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα». 

Η συνέντευξη και η παρουσία του κ. Μητσοτάκη μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα, τα οποία έκαναν ειδική αναφορά στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης. 

Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στο GOV NEWS, οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του πρώην πλέον πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τόνισε ότι «κατανοώ τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα». 

Να σημειωθεί, ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχαν οι κύριοι Μητσοτάκης και Τζόνσον κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους, ο Βρετανός πολιτικός σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, αλλά, όπως τόνισε, «αποφασίζει το Μουσείο και όχι εκείνος». 

Πάντως, το θέμα «κόλλησε» και πάλι μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει τον κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή». 

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες προσωπικότητες παγκοσμίου βεληνεκούς και κορυφαίοι ξένοι πολιτικοί θα αναδείξουν και πάλι το θέμα ασκώντας «πίεση» στους αρμόδιους του Βρετανικού Μουσείου. 

Επίσης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» και η πρόταση της ανταλλαγής, αρχικά, σημαντικών αρχαιοτήτων. 

Δηλαδή, η Ελλάδα να δανείσει για ένα χρονικό διάστημα κάποιους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» που δεν έχουν βγει ποτέ εκτός συνόρων και το Βρετανικό Μουσείο να δώσει εντολή για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η ουσία είναι ότι το θέμα συζητείται ολοένα και πιο έντονα από κυβερνήσεις και ανθρώπους με διεθνή επιρροή και «το θετικό αποτέλεσμα δεν θα αργήσει πολύ να έρθει». 

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί όλων των κομμάτων, που δεν φοράνε «παρωπίδες», αλλά και επιστήμονες, εάν επιτευχθεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική Εθνική επιτυχία, η οποία θα χαροποιήσει όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.