Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚ. Χατζηδάκης: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης για τις...

Κ. Χατζηδάκης: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, αλλά και την παραγραφή χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα στη 10ετία αντί για 20ετία που ισχύει σήμερα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Παραγραφή 250 εκατ.  ευρώ με τη νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών είναι αντισυνταγματικός, καθώς είναι αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας Δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας.

Η ρύθμιση για τη 10ετή παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με ασφαλιστικές οφειλές, αναμένεται να ψηφιστεί το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία» όσο και «εν στενή» έννοια. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται –και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής–, παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος θα παραγράφεται. Οι ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση σημειώνουν πως οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες (μη μισθωτούς) το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού, σε αρκετές περιπτώσεις η αξιοποίηση της δεκαετούς παραγραφής, θα περιορίσει την οφειλή τους. Χρειάζεται, βέβαια, προσοχή, καθώς μπορεί να επηρεάσει και το χρόνο ασφάλισής τους, που, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι απαραίτητος για τη συνταξιοδότησή τους (αυτό αφορά πρωτίστως όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης).
  • Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις αφορά κυρίως τους εργοδότες και λιγότερο τους ασφαλισμένους, κυρίως τις περιπτώσεις που δεν έχει δηλωθεί η ασφάλισή τους στον φορέα από τον εργοδότη τους. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η διάταξη δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ασφαλιστικό χρόνο μισθωτών των οποίων οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλιστικός χρόνος έχει καταγραφεί μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Έχει δηλαδή δηλωθεί, αλλά δεν έχει πληρωθεί.

Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία αφορά οφειλές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων θα παραγραφεί. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, καθώς, πλέον, ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους. Παράλληλα, με άλλη διάταξη που προωθείται, θα γίνει πιο «ελκυστικό» το καθεστώς ρύθμισης οφειλών. Μέχρι σήμερα, οι οφειλέτες στον e-ΕΦΚΑ είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές σε έως 12 δόσεις. Με τη νέα διάταξη οι δόσεις θα φτάσουν έως και τις 24 (και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη Διοίκηση ύστερα από καταγγελία η επιτόπιο έλεγχο).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το αν θα προωθηθεί μαζί με αυτές τις ρυθμίσεις και διάταξη που θα δίνει λύση στο θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων. Στη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τάσσεται υπέρ της κατάργησης της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2010, 2011 ή το 2012 και συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο μίας μεταβατικής διάταξης. Πάντως, το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία (στο 56ο ή 58ο έτος), και δεν αφορά στην 35ετία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας