Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΌταν δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τον «Τσεο» από τον… Μπέο!

Όταν δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τον «Τσεο» από τον… Μπέο!

Με ενδιαφέρον ή για την ακρίβεια περιέργεια διάβασα ένα άρθρο γνώμης της τομεάρχη Τουρισμού του Σύριζα και βουλευτή του κόμματος, Κατερίνας Νοτοπούλου, που φιλοξενήθηκε σε «φίλια» Μέσα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Από την εφημερίδα Documento μέχρι τις γνωστές online παραφυάδες.

490 λέξεις που βρίθουν από αριθμούς, τους οποίους «διαβάζει» και «σερβίρει» κατά το δοκούν η νεαρή βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης του Σύριζα. Εξάλλου, η στατιστική αποτελεί τον επιστημονικότερο τρόπο να λέει κάποιος ψέματα…

Συγκεκριμένα, το άρθρο ξεκινά με το (διόλου) ισχυρό «χαρτί» του μέσου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Τα οικονομικά δεδομένα.

Διαβάστε και… μπουρδουκλωθείτε μαζί μας: «Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» έγινε «Εμπαιγμός για όλους», σαν απάτη pass νούμερο δύο. Διαφήμισαν αύξηση από 120 ευρώ σε 150 ευρώ. Πέρυσι όμως για μία τετραμελή οικογένεια ήταν 120 ευρώ την ημέρα. Μείωση δηλαδή 180 ευρώ – 330 ευρώ, ενώ για τους ξενοδόχους που ήταν 3.040 ευρώ την ημέρα, φέτος είναι μόλις 12 ευρώ!».

Μάλλον όποιος ανέγραψε το παραπάνω, δεν θα πρέπει να το κάνει την ώρα που απολαμβάνει – στο μέγιστο – την happy drink hour σε κάποιο παραλιακό μπαράκι της Χαλκιδικής…

Παράλληλα, αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα της Marc, σύμφωνα με την οποία «οι μισοί Έλληνες (51,6%) δεν θα πάνε διακοπές». Πρόκειται για ένα από τα… παραδοσιακά ρεπορτάζ που συνήθως προβάλλεται κάποια στιγμή τον Ιούλιο. Αλλά, αλήθεια, τι συνέβαινε τα καλοκαίρια κατά το οποία η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝ.ΕΛ βρίσκονταν στην εξουσία και η κυρία Νοτοπούλου στα περί του τουρισμού καθήκοντά της;

Ιδού τι αλιεύσαμε:

2015: 53,7% Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα πάνε διακοπές (στοιχεία της Eurostat)
2016: 75% Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα πάνε διακοπές (στοιχεία του Ινστιτούτο Καταναλωτή)
2017: 53,6% Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα πάνε διακοπές (στοιχεία της Eurostat)
2018: 51% Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα πάνε διακοπές (στοιχεία της Eurostat)
2019: 51% Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα πάνε διακοπές (στοιχεία της Eurostat)

Πως είπατε; Τα εν λόγω ποσοστά κινούνται υψηλότερα των αντίστοιχων φετινών; Προφανώς τα συγκεκριμένα δεδομένα είτε ΔΕΝ έφτασαν στο γραφείο της κυρίας Νοτοπούλου ή σκοπίμως τα αποκρύπτει. Διαλέγετε και πιστεύετε…

Συνεχίζει απτόητη η νεαρά opinioner: «Οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών τον Ιούνιο (ΕΛΣΤΑΤ) στα αεροπορικά εισιτήρια είναι 48,5%, στα καύσιμα 45,6%, στα ξενοδοχεία 27,7 και στα πλοία 20,4. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να ποντάρει στον τουρισμό μήπως σωθεί επικοινωνιακά, αλλά η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην τουριστική αγορά παρά τα αισιόδοξα μηνύματα του καλοκαιριού».

Μπορεί, πράγματι, τα οικονομικά μεγέθη σε επίπεδο επιβάρυνσης εξόδων να είναι αυξημένα -διόλου περίεργο ή ασυνήθιστο σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον και τα εκεί τεκταινόμενα που επιδρούν καίρια στις τιμές- ωστόσο τα αντίστοιχα δεδομένα που αφορούν στις τουριστικές ροές και τα έσοδα καταγράφονται εντυπωσιακά αυξημένα σε σχέση με το 2021, ακόμη και στα ίδια (ή και ελάχιστα παραπάνω) σε σχέση με το προπανδημικό έτος-ρεκόρ του 2019! Άρα, τζίφος και πάλι σε επίπεδο επιχειρημάτων..

Κάτι, που γίνεται τραγικά ξεκάθαρο στην παράγραφο που ακολουθεί και προέρχεται από το «πόνημα» της Κατερίνας Νοτοπούλου: «Για να ενισχύσει το success story της αντί να σκύψει στα προβλήματα του κόσμου του τουρισμού έφτασε να πανηγυρίσει για αύξηση 884% στις αφίξεις και 1000% αύξηση στις εισπράξεις για τον Απρίλιο του 2022 συγκρίνοντάς τις με πέρυσι τον Απρίλιο που η χώρα ήταν «κλειστή» λόγω Covid!»

Και συμπληρώνει επιμένοντας αμετροεπώς: «το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 43,6%! Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 η επιβατική κίνηση εξωτερικού του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» μειώθηκε κατά 23,5% σε σύγκριση με το 2019!».

“Μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια”, ισχυρίζονται οι γνώστες της στατιστικής και των δεδομένων όταν έρχεται η ώρα της συγκριτικής παραβολής. Αλήθεια, γιατί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούν τις συγκρίσεις τους με το 2019, το οποίο αποτέλεσε το παγκόσμιο έτος ρεκόρ του τουρισμού, με μοναδικά μεγέθη και για την χώρα μας; Ένα έτος δίχως τα δεσμά και τους περιορισμούς του κορωνοϊού, που ξεκίνησε δυναμικά και ανεμπόδιστα από την 1η Ιανουαρίου και όχι τα τέλη Μαρτίου, όπως φέτος, και τα μέσα Μαϊου όπως πέρυσι… Πέραν του γεγονότος ότι το λαμπρό στέλεχος του Σύριζα αποκρύβει τους υπόλοιπους μήνες (λ.χ. Μάϊο, Ιούνιο, ακόμη και α’ δεκαπενθήμερο Ιουλίου), περιοριζόμενη στον -σχετικά- αδιάφορο Απρίλιο. Όλως τυχαίως και διόλου εκ του πονηρού…

Αλήθεια, το φετινό α’ τρίμηνο όταν υπήρχαν απαγορεύσεις πτήσεων και lockdown εντός και εκτός των συνόρων, δεν προσμετράται ως «ελαφρυντικό» στα τελικά μεγέθη; Προφανώς δεν «χωρούν» στα (ανύπαρκτα) μαθηματικά της κυρίας Νοτοπούλου… Τα οποία φροντίζει, δυστυχώς για την ίδια, να επιβεβαιώσει και με το ακόλουθο επιχείρημα: «Η Ελλάδα είναι τελευταία (!) στην ΕΕ στις διανυκτερεύσεις με μείωση 52% για το α΄ τρίμηνο του 2022 (Eurostat)».

Τι κι εάν ουσιαστικά οι μεταφορές παγκοσμίως βρίσκονταν υπό lock down, αμετανόητη η τομεάρχης Τουρισμού.

Κι εκεί που θεωρεί πως ετοιμάζεται να επιφέρει το «τελειωτικό» χτύπημα στην σημερινή κυβέρνηση, τα δεδομένα επιστρέφουν ως μπούμερανγκ στην ίδια. Εύχομαι μόνο να μην τσαλάκωσαν το λευκό μοδάτο κοστούμι ή να άφησαν αναλλοίωτη την κουπ της: «Αν συγκρίνουμε 28 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2017, 2018 & α΄ τετράμηνο 2019) με 28 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ (2020, 2021 & α΄ τετράμηνο 2022) θα δούμε πως οι αφίξεις επί ΝΔ έχουν μειωθεί κατά 62% και οι εισπράξεις κατά 50,2%. Στο διάστημα αυτό απωλέσαμε συγκεντρωτικά 41 εκατομμύρια τουρίστες και 16 δισ. εισπράξεων».

Φαντάζομαι πως η αναφορά των 2020, 2021 και του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους είναι θεμιτή, δίκαιη, όσο και άμεσα συγκρίσιμη, αφού και τα αντίστοιχα έτη 2017, 2018 και α’ τετράμηνο του 2019 διεθνώς είχε ενσκήψει η πανδημική μάστιγα του κορωνοϊού, «καταστρέφοντας» τα τουριστικά δεδομένα, διεθνώς. Τι, δεν είναι έτσι; Μα αφού το αναφέρει η Κατερίνα Νοτοπούλου, δεν την πιστεύετε;

Ούτε καν λόγος για τα τουριστικά μεγέθη του τρέχοντος εξαμήνου, αλλά και τις προβλέψεις για ολόκληρο το 2022. Εξάλλου, ισχύει απολύτως η γνωστή τακτική-ρήση: «τα καλά και συμφέροντα του Σύριζα και η χώρα ας… φύγει στον γκρεμό!».

Δεν ξέρω, επίσης, εάν προσέξατε το κουτοπόνηρο «α’ τετράμηνο» που αναφέρει η ίδια τόσο για το 2019, όσο και το 2022. Εάν δεν λανθάνω, η χώρα μας επέλεξε να αλλάξει την προηγούμενη κυβέρνηση με αυτήν την Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Η δε αφορμή τους αποτέλεσε η διεξαγωγή των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών της 26ης Μαϊου του ίδιου έτους. Όπως κι εάν το «διαβάσουμε», η κυβέρνηση Σύριζα είχε τα ηνία της χώρας για κάτι παραπάνω από ένα εξάμηνο το 2019. Όπως και η σημερινή, συνεχίζει και μετά το πρώτο τετράμηνο. Βέβαια, εάν στα δεδομένα που αραδιάζει η κα Νοτοπούλου προσμετρηθούν και οι τουριστικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, που ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρίμηνο «καθαρού» και δίχως δεσμεύσεις Covid-19 χρονικού διαστήματος, αυτομάτως το αφήγημα της πλατείας Κουμουνδούρου κατευθύνεται στον κάδο των αχρήστων. Όπως, εξάλλου, συμβαίνει και με τις 490 λέξεις του άρθρου γνώμης της βουλευτού του Σύριζα.

Και καταλήγει η… διάνοια της πολιτικής σκέψης και ανάλυσης: «Όμως η κυβέρνηση ΝΔ πανηγυρίζει προκλητικά αντί να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπονομεύοντας το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, που είναι ο πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας! Η φούσκα της κυβέρνησης ΝΔ θα σκάσει τον Σεπτέμβριο με κρότο».

Πράγματι, όταν ο τουρισμός θα έχει προσθέσει ορισμένες μονάδες στο ΑΕΠ της πατρίδας μας και τα αντίστοιχα έσοδα θα φτάνουν (ή και υπερβαίνουν) τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κρότος θα είναι μεγάλος. Προφανώς από την πτώση των στελεχών του Σύριζα από τα επιμέρους συννεφάκια στα οποία και κατοικοεδρεύουν από γεννησιμιού τους… Κάτι σαν το «Κι όμως γυρίζει» που διακήρυτταν με περίσσεια αμετροέπεια και παντελή έλλειψη ρεαλισμού και επίγνωσης της πραγματικότητας, λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το 2019, βλέποντας την δημοσκοπική τους διαφορά με την νυν κυβέρνηση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας