Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤι «σηματοδοτεί» για την Ελλάδα η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Τι «σηματοδοτεί» για την Ελλάδα η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν έχει «ανάψει» φωτιές σε ολόκληρη την Ασία και όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και αυτό διότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, έβαλε την «σφραγίδα» στην οριστική ρήξη των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τώρα, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, «ο κόσμος βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά». 

Ήδη ο «Κινέζικος Δράκος» βρυχάται και πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά περιμετρικά της Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα Αμερικανικά αεροπλανοφόρα σπεύδουν στην περιοχή.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή ενός νέου «ψυχρού πολέμου» που θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές κρατών, κυβερνήσεων και πολιτών.

Στην νέα γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η στρατηγική της θέση την καθιστά αυτόματα ενεργειακό και όχι μόνο «σταυροδρόμι» μεταξύ τριών ηπείρων.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.

Μπορεί τα αμερικανικά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι η επίσκεψη της κα. Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν προσωπική της επιλογή και πως ο Λευκός Οίκος δεν είχε καμία ανάμειξη, αλλά οι πάντες στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η κίνηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έγινε μετά από έγκριση του προέδρου Μπάιντεν και των ανθρώπων που τον στηρίζουν.

Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ – ή όπως λένε πολλοί το «βαθύ» αμερικανικό κράτος – αποφάσισαν να αλλάξουν την εξωτερική πολιτική τους και να περάσουν στην αντεπίθεση αναφορικά με καθεστώτα που δημιουργούν προβλήματα, οικονομικά και γεωπολιτικά, στην Ουάσιγκτον, όπως η Κίνα.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα. Και αυτό, διότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «απομονώσουν» όλα τα κράτη που έχουν αναθεωρητικές βλέψεις σε σημαντικές περιοχές του πλανήτη και που έχουν ταχθεί, είτε έμμεσα είτε άμεσα, με το αντίπαλο «στρατόπεδο».

Μια από αυτές τις περιοχές είναι το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή και μια από τις χώρες που δημιουργούν προβλήματα στην Ουάσιγκτον είναι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. 

Επομένως, «πέφτουν» οι τίτλοι τέλους για την «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν και στις όποιες βλέψεις είχε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται η ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, η θαλάσσια περιοχή από Νοτιοανατολικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κύπρου και μέχρι την Αλεξανδρούπολη οι Αμερικάνοι θέλουν να μετατραπεί σε μια «ήρεμη λίμνη», προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για την «απομόνωση» του σημαντικότερου συμμάχου της Κίνας, της Ρωσίας.

Γι’ αυτό και η Ελλάδα, με την παρότρυνση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ενισχύεται στρατιωτικά και προετοιμάζεται για να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως έχουμε επισημάνει, η Ελλάδα θα έχει βασικό σύμμαχο στην περιοχή το Ισραήλ, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η Αίγυπτος. 

Όπως τόνισαν διπλωματικοί κύκλοι στο GOV NEWS, το κατά πόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένος να έρθει σε οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, θα το δείξει μέσα στον Αύγουστο όταν και θα βγάλει για έρευνες το νέο του γεωτρύπανο.

Να σημειωθεί, ότι στην Ουάσιγκτον εντείνεται η κριτική κατά του Τούρκου προέδρου μετά την συμμετοχή του σε συζητήσεις στην Τεχεράνη, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.