Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυβέρνηση: Νέο ενισχυμένο οικονομικό «πακέτο» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυβέρνηση: Νέο ενισχυμένο οικονομικό «πακέτο» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών. 

Με εντολή του πρωθυπουργού οι αρμόδιοι επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου η χώρα μας και οι πολίτες να «αντέξουν» έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. 

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα αναμένεται να κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες

Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ο δεύτερος η «πάταξη» της ακρίβειας, με παράλληλη ενίσχυση επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών. 

Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη ενεργειακά, ενώ υπογραμμίζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι έρχονται νέα «πακέτα» για την ενίσχυση των πολιτών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα οικονομικά μέτρα θα ανακοινωθούν τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, δίνοντας μια καλή γεύση για τις σημαντικές εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δοθούν επιπλέον χρήματα για καύσιμα και ενέργεια, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. 

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, το γεγονός πως η τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι ξεπερνά κάθε προσδοκία, «γεμίζοντας» τα κρατικά ταμεία, επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην αγορά και να μειώσει περισσότερο κάποιους φόρους. 

Να σημειωθεί, ότι όπως υπολογίζεται από τουριστικούς πράκτορες, οι τουρίστες που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 31-32 εκατ. και στα ταμεία του κράτους αναμένεται να «μπουν» πολύ περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος αναμένεται να «κινηθούν» εντυπωσιακά υψηλά αναφορικά με την τουριστική κίνηση, τότε δεν αποκλείεται οι εν λόγω εκτιμήσεις να αναθεωρηθούν πολύ προς τα πάνω. 

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων εξετάζεται να δοθεί διευρυμένη επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, νέα «επιταγή ακρίβειας», αυξημένο επίδομα θέρμανσης και νέο fuel pass. 

Επίσης, αυτό που ακούγεται πλέον έντονα είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών να εξετάσουν την περίπτωση νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. 

Η αύξηση του βασικού μισθού αποτελούσε βασικό στόχο της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η τεράστια ενεργειακή κρίση, έχουν λειτουργήσει αρνητικά στα δεδομένα της ελληνική οικονομίας. 

Πάντως, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα «κρύβει» πολλές εκπλήξεις και θα προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.