Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚυβέρνηση: Επανεκκίνηση με ασφάλεια στα τρένα, στη Βουλή η ανάδειξη των ευθυνών...

Κυβέρνηση: Επανεκκίνηση με ασφάλεια στα τρένα, στη Βουλή η ανάδειξη των ευθυνών του δυστυχήματος

Στις προθέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας, αλλά με βασική προϋπόθεση να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια στα δρομολόγια.

Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, η αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται να γίνει σταδιακά, με περισσότερες εμπορικές αμαξοστοιχίες και λιγότερες επιβατικές.

Εξάλλου, είναι γεγονός πως οι πολίτες που χρησιμοποιούσαν τρένο για τις μετακινήσεις τους, είναι ακόμη «μουδιασμένοι» μετά το πολύνεκρο δυστύχημα.

Όπως αναμενόταν, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά, με τουλάχιστον δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, με αραιά δρομολόγια και πολύ χαμηλές ταχύτητες από τους συρμούς. Επίσης, θα υπάρξει το συντομότερο δυνατόν σημαντική ενίσχυση του προσωπικού, ειδικά σε θέσεις «αιχμής».

Μια πολύ σημαντική παράμετρος αναφορικά με τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, είναι ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην μεταφορά εμπορευμάτων, τόσο από το λιμάνι του Πειραιά, όσο και από αυτό της Αλεξανδρούπολης, καθώς τα εμπορεύματα παραμένουν μέσα σε κοντέινερ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στα «συν» της κυβέρνησης καταγράφεται το γεγονός πως μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συνεννοηθεί με την διοίκηση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, της Ιταλικής εταιρείας Hellenic Train, αλλά και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα τρένα.

Την ίδια ώρα όμως, τόσο εντός κυβερνητικού σχήματος, όσο και εκτός, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί τα όσα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδας, δεν υλοποιήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η κριτική που ασκείται για λάθη και παραλείψεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους είναι έντονη και όλοι οι αρμόδιοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, στις 11 το πρωί και στην οποία θα κληθούν οι τελευταίοι τρεις υπουργού μεταφορών, τριών διαφορετικών κυβερνήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα παραστούν και θα μιλήσουν οι κύριοι Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επίσης, θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι τρεις πρώην υπουργοί θα αναφερθούν στην εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Χρυσοχοΐδης διετέλεσε υπουργός Μεταφορών από το 2013 έως το 2015, ο κ. Σπίρτζης από το 2015 έως το 2019 και ο κ. Καραμανλής από το 2019 έως την 1η Μαρτίου του 2023.

Να σημειωθεί, ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, έχει ζητήσει τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας, προκειμένου να διερευνηθεί εις βάθος η όλη υπόθεση.

Στην έγγραφη εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται πως ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα σημειώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και με πόσα θύματα, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβησαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους.

Η εισαγγελείς θα ερευνήσουν εάν υπήρξε «ορθός καταλογισμός ευθυνών» και μέχρι ποιου σημείου είχαν προχωρήσει οι σχετικές έρευνες. Όπου χρειαστεί, οι σχετικές δικογραφίες να επαναξιολογηθούν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας