Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤραγωδία Τεμπών: Το «άδειασμα» σε Καραμανλή και Σπίρτζη, οι κινήσεις ΝΔ και...

Τραγωδία Τεμπών: Το «άδειασμα» σε Καραμανλή και Σπίρτζη, οι κινήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Είναι πλέον κάτι περισσότερο από εμφανές πως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να «κρύψει» τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών κάτω από το «χαλί», όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας μας.

Από τις πρώτες ώρες του πολύνεκρου δυστυχήματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι όλες οι πτυχές της υπόθεσης θα βγουν στο φως, υπογραμμίζοντας πως οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι, θα λογοδοτήσουν για τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Τα όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, στις οικογένειες των θυμάτων και στους πολίτες της χώρας, αρχίζουν να λαμβάνουν «σάρκα και οστά».

Κατ’ αρχάς, όλοι οι υπεύθυνοι από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ θα καθίσουν στο «σκαμνί» και θα δικαστούν για τις πράξεις τους.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στο προσωπικό των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς η κατάσταση που επικρατούσε, σύμφωνα με τα όσα «βλέπουν» καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ήταν απαράδεκτη και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στο δυστύχημα των Τεμπών.

Εκτός όμως, των εργαζομένων και των διοικήσεων του ΟΣΕ, ευθύνες υπάρχουν και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Αυτό επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή, από τον κ. Μητσοτάκη και από όλα τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.

Την πολιτική ευθύνη ανέλαβε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής και παραιτήθηκε, ως όφειλε, από την θέση του.

Δηλαδή, έπραξε το αυτονόητο, αν και στην Ελλάδα το αυτονόητο επικροτείται λες και πρόκειται για κάποιο ανδραγάθημα.

Από εκεί και πέρα υπάρχει σιωπή…

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, 17 ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, όπου έχασαν την ζωή τους δεκάδες νέοι άνθρωποι, δεν έχει βγει να πει μια κουβέντα, δεν έχει απολογηθεί για τα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στα ηνία του αρμόδιου υπουργείου.

Δεν έχει αναφερθεί στις ελλείψεις και τις παραλείψεις, που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με καλές πηγές του GOVNEWS, έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει σχολιαστεί αρνητικά, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, το γεγονός πως ο κ. Καραμανλής, δεν έχει αποσαφηνίσει την θέση του αναφορικά με το αν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη «δυσφορία» στους κυβερνητικούς κόλπους.

Η «συσσωρευμένη» δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου, μετατράπηκε με το πέρασμα των ημερών σε αγανάκτηση, η οποία εκφράστηκε ξεκάθαρα, από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άδειασε» τον κ. Καραμανλή υπογραμμίζοντας με έμφαση, ότι «προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Εγώ αυτό που θα σας πω, χωρίς να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν. Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος. Όφειλαν να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον ΟΣΕ ότι υπάρχει αυτό το μαύρο χάλι κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Μιλάμε για παθογένεια».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι, ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχεβγει δημόσια και να είχε μιλήσει για την κατάσταση που επικρατούσε στον ΟΣΕ και να είχε επισημάνει εάν γνώριζε ή όχι, τις τραγικές συνθήκες.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες. Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει», επισήμανε χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Καραμανλή και του ζητήθηκε να βγει δημόσια και να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατούσε στον ΟΣΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο GOVNEWS, ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα βγει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές τις επόμενες ημέρες και πριν από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, την προσεχή Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, υπέρ της πλήρους διαφάνειας στα αίτια που προκάλεσαν την μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως, η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα υποδηλώνει την ενόχλησή του για την μη υλοποίηση του απαιτούμενου έργου στον ΟΣΕ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει εντολή στον πρώην υπουργό Μεταφορών και στενό του συνεργάτη, Χρήστο Σπίρτζη, να μιλήσει με λεπτομέρειες και τεκμηριωμένα για τα χρόνια που βρισκόταν στο υπουργείο και για το έργο που πραγματοποίησε στον ΟΣΕ.

Αξιόπιστες πηγές από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν στο GOVNEWS, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ενόχλησή του στον κ. Σπίρτζη για την πολυήμερη σιωπή του, μετά το τραγικό δυστύχημα.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως, ο κ. Σπίρτζης άρχισε να πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις επί του τραγικού περιστατικού, μετά από προτροπή στενών συνεργατών του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ουσία είναι ότι όλα τα κόμματα εξουσίας «βλέπουν» πως οι πολίτες τους γυρίζουν την πλάτη και προσπαθούν με λεπτούς και σωστούς χειρισμούς να βγουν από την δύσκολη θέση.

Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο τα στελέχη της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, κρατούν μέχρι στιγμής πολύ ήπιους τόνους σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσουν περαιτέρω την κοινή γνώμη, η οποία έχει στραφεί εναντίων των κομμάτων εξουσίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.