Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑνδρουλάκης: Το δίλημμα των εκλογών είναι κράτος λάφυρο ή εγγυητής του δημοσίου...

Ανδρουλάκης: Το δίλημμα των εκλογών είναι κράτος λάφυρο ή εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος

Στην αποτυχία του επιτελικού κράτους και του δήθεν συστήματος των «αρίστων» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη θεματική εκδήλωση «Ανθεκτική Οικονομία – Δίκαιη Κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα» στο Ηράκλειο Κρήτης. Η εθνική τραγωδία άνοιξε την κουρτίνα της αποκάλυψης, απογυμνώνοντας ένα σύστημα όπου όταν όλα πάνε καλά γίνονται με εντολή Μητσοτάκη, όταν όμως τίποτα δεν πάει καλά, ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τίποτα. «Αυτή η απόλυτη ανευθυνότητα, θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά θα κριθεί μέσα από μια αλληλουχία τραυματικών εμπειριών για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στο χρέος που έχουμε να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν πελατειακά συστήματα εξουσίας να ενδιαφέρονται μόνο να κρατήσουν την καρέκλα της εξουσίας. «Το δίλημμα, λοιπόν, των εθνικών εκλογών που έρχονται, δεν είναι “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”. Δεν είναι “Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ”. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων για να το αξιοποιούν με μόνο στόχο το πελατειακό κράτος και την ενίσχυση της εξουσίας τους ή ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος που θα δώσει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες», ξεκαθάρισε ο κ. Ανδρουλάκης. Περιγράφοντας τα παρωχημένα μοντέλα διακυβέρνησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, υπενθύμισε πως ο μεν έλεγε ότι θα αλλάξει την Ελλάδα και θα φέρει ισχυρούς θεσμούς και ο δε έλεγε ότι θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη, με τους πολίτες να βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα.

Η στελέχωση της ΡΑΣ έγινε με ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει τρένο ή με κομματικά ρουσφέτια

Για την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Ανδρουλάκης, υπογράμμισε πως η εταιρεία δεν έχει εμπειρία μεταφοράς εμπορικών φορτίων και αναρωτήθηκε: «Άρα, πώς θα εκμεταλλευόμασταν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, κάνοντας την κόμβο εμπορίου και μεταφορών μετά τις επενδύσεις στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά; Πώς θα έφερνε το “Ασημένιο Βέλος” ο κ. Τσίπρας σε αυτά τα δίκτυα των λιγοστών επενδύσεων και πώς θα ενέτασσε στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης τα τρένα υδρογόνου, όπως μας έλεγε;». Διερωτήθηκε εάν η στελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων έγινε με ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει τρένο ή με κομματικά ρουσφέτια. «Με κομματικά ρουσφέτια γιατί σε άλλη περίπτωση θα είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους», παρατήρησε.

Τόνισε πως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς η τεχνολογία που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή απέναντι στο ανθρώπινο λάθος, ώστε να μην είναι «στο χέρι ενός ρουσφετιού της Νέας Δημοκρατίας, τόσες δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Που έχουν το θράσος να διαχύσουν τις ευθύνες στα προηγούμενα 20 και 30 χρόνια, αντί να απαντήσουν πώς είναι δυνατόν ενώ το όριο ηλικίας για μετάταξη είναι τα 48 έτη, να βρεθεί σε αυτή τη θέση ένας άνθρωπος δέκα χρόνια μεγαλύτερος, μόνος του και με ελάχιστη εμπειρία». Όσο για τη σύμβαση 717 του 2014 που προέβλεπε ορίζοντας ολοκλήρωσης τη διετία, έφτασε το 2016 χωρίς να γίνει τίποτα και από το 2017 πήρε επτά παρατάσεις, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ. «Υποστηρίζουν τώρα ότι το έργο θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Θέλω να γνωρίζετε το εξής: Ακόμη και αν υλοποιηθεί, η κατηγορία προστασίας θα είναι επίπεδο 1 στην Ελλάδα, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι πια επίπεδο 2. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε ανταλλακτικά και δεν θα βρίσκουμε», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των υποδομών, του κοινωνικού κράτους και της ενεργειακής δημοκρατίας

Ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της διαφορετικής φιλοσοφίας αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου η χώρα μας να μην έχει άλλες χαμένες ευκαιρίες. Τόνισε την ανάγκη να κατευθυνθούν όχι στην εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά στην ενίσχυση των υποδομών, του κοινωνικού κράτους και της ενεργειακής δημοκρατίας, με τη διάθεση, για παράδειγμα, ποσοστού 10% για την αναγέννηση του ΕΣΥ, καθώς και τη δημιουργία δημόσιας δεξαμενής άνω των 100 χιλιάδων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια. «Μέχρι το τέλος του 2022, μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα», σημείωσε. «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε αυτές τις στρεβλώσεις. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλα εκείνα τα συμφέροντα, που θέλουν να παίρνουν στα χέρια τους οποιαδήποτε ευκαιρία στον τόπο» είπε.

Δέσμη προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος

Με έμφαση στην ανάπτυξη κι έναν νέο οικονομικό πατριωτισμό, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τη δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το ιδιωτικό χρέος, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

  • Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση τον Νόμο 3869 και επικαιροποιημένα κριτήρια.
  • Προστασία της αγροτικής γης, ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία των αγροτών μας
  • Πίεση προς τις τράπεζες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τους συνεπείς δανειολήπτες .
  • Ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς .
  • Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών για την αγορά του δανείου τους πριν την μεταβίβαση στα funds και
  • Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας