Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚουτσούμπας: «Δεν έχετε "ούτε ιερό ούτε όσιο", το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα»

Κουτσούμπας: «Δεν έχετε “ούτε ιερό ούτε όσιο”, το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα»

«Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα» τόνισε -κατά την τοποθέτησή του στη βουλή- ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του κόμματός του στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αρχικά, ανέφερε πως η τραγωδία στα Τέμπη ήταν «έγκλημα ήταν και όχι “θυσία”, όπως τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας και προκαλώντας όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και έναν ολόκληρο λαό που απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους.

Όσο για τη βολική αντιπαράθεση που έχετε στήσει ανάμεσά σας, νυν και τέως κυβερνώντες, δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από τις ευθύνες σας, γιατί στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα οδήγησε τελικά η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που η κυβέρνησή σας, κύριοι της ΝΔ, συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Προσθέτοντας πως «ερχόσαστε τώρα να εφαρμόσετε την ίδια πολιτική και στο νερό με αυτό το νομοσχέδιο που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του. Τι να πει κανείς; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο. Ή μάλλον έχετε! Ιερό και όσιο για σας είναι η πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών».

Κατά τον κύριο Κουτσούμπα «στην κυριολεξία ο λαός μας θα πει το νερό νεράκι» γιατί «προσαρμόζετε το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη “ρύθμιση της υδατικής πολιτικής”, με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, η οποία είδαμε πού έχει οδηγήσει το λαό.

Γιατί σας έπιασε τέτοια πρεμούρα; Τρέχετε να προλάβετε γιατί στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 προβλέπεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για τα αντίστοιχα έργα υποδομής. Χώρια που είναι ένα απ’ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Όπως και με τα μνημόνια, έτσι και με το υπερμνημόνιο -γιατί τέτοιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης- κάθε εκταμίευση προϋποθέτει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε πως η πραγματικότητα που θα διαμορφψθεί θα έχει ως συνέπειες την «εκτόξευση των τιμολογίων του νερού, δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης.

[…] Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη αγορά η οποία περιλαμβάνει τόσο τις Ανώνυμες Εταιρείες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, όσο και τις συνολικά 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τις γνωστές ΔΕΥΑ, αλλά και τους πάνω από 450 Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Πεδίο δόξης λαμπρό για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή, που θα έχει τον έλεγχο του νερού και των απορριμμάτων, ώστε να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει την εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας