Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΗΠΑ και Ε.Ε.: Απομονώνουν το καθεστώς Ερντογάν μετά τις συμφωνίες με Πούτιν...

ΗΠΑ και Ε.Ε.: Απομονώνουν το καθεστώς Ερντογάν μετά τις συμφωνίες με Πούτιν και Χαμενεϊ

Προς καθεστώς απομόνωσης οδεύει σταδιακά το ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία, καθώς οι συναντήσεις του με αντιπάλους της Δύσης έχουν προκαλέσει την έντονη κριτική, τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση του τούρκου προέδρου στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεϊ, ενώ μέσω πολέμου στην Ουκρανία και έντασης με την Κίνα, σχολιάστηκε αρνητικά, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στις Βρυξέλλες.

Αποκορύφωμα των προκλητικών ενεργειών του Ερντογάν ήταν η συνάντησή του την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ρώσο πρόεδρο, όπου και συμφωνήθηκε η Μόσχα, να συμβάλλει με τεχνογνωσία και προσωπικό, στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Οι ενέργειες αυτές από μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ, η οποία μάλιστα διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό μετά τις ΗΠΑ, εν μέσω ενός νέου «ψυχροπολεμικού» κλίματος που διαμορφώνεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Οι κινήσεις τις Άγκυρας ενισχύουν τις απόψεις του Ελληνοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, το οποίο επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Τουρκία να ενισχυθεί με σύγχρονα Αμερικανικά μαχητικά.

Όπως τόνισαν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο GOV NEWS, ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών, αναμένεται να λάβει σύντομα νέα πρωτοβουλία κατά της αναβάθμισης ή πώλησης σύγχρονων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ζητώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποκλείσει οριστικά αυτό το ενδεχόμενο.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνισαν στο GOV NEWS, ότι με επικεφαλής τον πανίσχυρο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ομάδα Γερουσιαστών θα πιέσουν τον Λευκό Οίκο να λάβει αποφάσεις για περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων θα ζητήσουν να επιβληθούν σύντονα νέα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, μέχρι ο Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίσει σε ποιο «στρατόπεδο» ανήκει, στην Δύση ή στην ομάδα της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση η θέση του τούρκου προέδρου είναι πλέον πολύ δύσκολη και αυτό θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να αφήσει την Τουρκία να «πατά» σε δύο βάρκες.

Την ίδια ώρα το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει νέα ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Βγάζει το νέο γεωτρύπανο Abdulhamid Han για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο με άγνωστο προορισμό, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες εθνικιστικές «κορώνες», επισημαίνει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι «αν θέλει ο Θεός, Τούρκοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελλόριζο».

Παράλληλα, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σημείωσε με νόημα ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εκμεταλλευτεί κανείς φυσικούς πόρους που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές που μας ανήκουν», εννοώντας φυσικά θαλάσσιες περιοχές εντός ελληνικής ΑΟΖ.

Οι κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθούνται «στενά» από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και συμμαχικές χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Όπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Ερντογάν είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει κάτι ακραίο εντός της ελληνικής ΑΟΖ την παρούσα χρονική στιγμή.

Και αυτό διότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., με πρώτη την Γερμανία, δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση ένα νέο «μέτωπο» έντασης στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ένταση με την Κίνα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.