Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΚουτσούμπας: Κανένα μέτρο δεν θα σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες

Κουτσούμπας: Κανένα μέτρο δεν θα σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες

«Σας λέμε λοιπόν ευθέως, πως κανένα μέτρο στήριξης των συγγενών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές σας ευθύνες για αυτή την τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και κόστισε τη ζωή σε τόσα αθώα θύματα. Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για να συγκαλυφτεί αυτό το έγκλημα».

Αυτό τόνισε σήμερα (30/3) -στην ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα μέτρα στήριξης για τους τραυματίες και τις οικογένειες της τραγωδίας στα Τέμπη- ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθούν ν’ αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τις πραγμτικές αιτίες «για να μείνει στο απυρόβλητο, η στρατηγική της απελευθέρωσης των μεταφορών κατά συνέπεια και των σιδηροδρόμων που βήμα το βήμα υλοποιήσατε όλοι σας. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Αναρωτήθηκε «ποιος έχει την ευθύνη για τη διάσπαση του σιδηρόδρομου σε κομμάτια, για να πουληθούν τα κερδοφόρα κομμάτια; Ποιος έχει την ευθύνη για τις μισοτελειωμένες και ακριβοπληρωμένες συμβάσεις, τα ελλιπή μέτρα προστασίας; Ποιος έχει την ευθύνη για τις εργασιακές συνθήκες που επιβλήθηκαν στους σιδηροδρομικούς που έφτασε μέχρι και την 9ήμερη εργασία χωρίς ρεπό; Ποιος φταίει για τις επιδοτήσεις μαμούθ προς την κρατική εταιρεία για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, την ιδιωτική εταιρεία, των ιταλικών σιδηροδρόμων, ανάμεσά τους κι αυτή Αθήνα – Θεσσαλονίκη; Άγονη γραμμή κι αυτή…».

«Η απάντηση» είπε ο κύριος Κουτσούμπας «βρίσκεται στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και πριν σ’ αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ. Όλοι σας δώσατε τα ρέστα σας, για να υλοποιήσετε την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΟΣΕ οι ακάλυπτες θέσεις εργασίας, για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων και την ασφαλή εργασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είναι περισσότερες από 1.300. Αντί, λοιπόν, να καλύψετε αυτές τις κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, με συγκροτημένα δικαιώματα, φέρνετε ένα σχέδιο νόμου στο οποίο δεν υπάρχει καμία δέσμευση, ούτε για τον αριθμό των προσλήψεων, ούτε για το χρόνο που αυτές θα γίνουν!».

Είπε ότι σε πανδημία, πυρκαγιές, πλημμύρες κι άλλες φυσικές καταστροφές «ένα πράγμα αποδείχτηκε περίτρανα: ότι οι ανάγκες και η προστασία της ζωής του λαού αντιμετωπίζονται ως “κόστος”! Γι αυτό και παραμερίζονται, για να μην πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, τις οποίες βέβαια όλοι σας με κάθε ευκαιρία επικαλείστε».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο Δ. Κουτσούμπας -μεταξύ άλλων- επισήμανε: «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και σεις, όλοι σας εδώ μέσα, κρυφό καμάρι, ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ με όποιους συγκυβερνήτες, μπορεί να πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη και να συνεχίσει στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες, υπηρετώντας πάλι τα συμφέροντα των λίγων. Όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, γιατί “το κράτος έχει συνέχεια” όπως οι ίδιοι λέτε, για να δικαιολογήσετε τις στρατηγικές σας συγκλήσεις.

[…] Στον στόχο της λεγόμενης “σταθερότητας” συναντιέστε όλοι σας. Απλά όλος ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα τον εκπληρώσει. Εσείς της ΝΔ λέτε μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση και από κοντά το ΠΑΣΟΚ που επινοεί διάφορα σχήματα, για να δηλώσει απλά παρών στο επόμενο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχήμα.

Το πραγματικό και κρίσιμο ερώτημα για τον λαό είναι το “για ποιον” και “τι ακριβώς θα υλοποιήσει” η επόμενη κυβέρνηση. Οι απαντήσεις στο ερώτημα “τι ακριβώς θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση” αυτόματα απαντά και στο “για ποιόν”.

Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου τις συμβάσεις όλοι ψηφίσατε με τα προαπαιτούμενα του, η στρατηγική της περιβόητης Πράσινης Μετάβασης που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός με ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, η πολιτική της απελευθέρωσης σε κρίσιμους τομείς όπως στην ενέργεια, στις μεταφορές που τώρα επεκτείνεται και στο νερό, η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που μπορεί να οδηγήσει και σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, είναι οι βασικές ενότητες που περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά προγράμματα όλων σας

Γι αυτό και σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θεωρούνται δεδομένα, η αντιπαράθεση μεταξύ σας είναι, είτε περιορισμένη κι αποπροσανατολιστική, είτε ανύπαρκτη. Άλλωστε αυτές οι κοινές συνισταμένες της πολιτικής σας ήταν ο λόγος που εσείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σηκώνατε το χεράκι σας και ψηφίζατε νομοσχέδια της ΝΔ.

Αυτές οι κοινές συνισταμένες – στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου – ήταν ο λόγος που τα κόμματά σας αφήσανε στην άκρη τις επιμέρους διαφορές τους και βρεθήκαν τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα.

Ο λαός πλέον τα έχει δει όλα, τα έχει δοκιμάσει όλα. Γιατί έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που φτιάξατε και εσείς της ΝΔ, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”.

Θυμάστε; Το Ποτάμι, το ΛΑΟΣ, τους ΑΝΕΛ, άλλους, κάθε καρυδιάς καρύδι. Και αν οι συνθήκες, δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου για να μην ξεχνιόμαστε, το απαιτήσουν ξανά, θα το ξανακάνετε. Οπότε αφήστε τις μεγάλες κουβέντες, μην εκτίθεστε… Κυριακή κοντή γιορτή!».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας