Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΑχτσιόγλου: «Κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή του κ. Σταϊκούρα»

Αχτσιόγλου: «Κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή του κ. Σταϊκούρα»

«Αν ένας πολίτης ακούσει την κυβέρνηση και ταυτόχρονα κοιτάξει την τσέπη του, θα σκεφτεί ότι κάτι δεν καταλαβαίνει. Γιατί από τη μία ακούει διθυραμβικούς τόνους και από την άλλη ζει μία πάρα πολύ σκληρή καθημερινότητα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1.

«H αγοραστική δύναμη των μισθών έχει καταρρεύσει, οι εργαζόμενοι με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, ένας στους δύο πολίτες μείωσε βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας, πάνω από τους μισούς δεν πήγαν ούτε μία εβδομάδα διακοπές», πρόσθεσε ενδεικτικά.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει τέσσερις επιλογές στην οικονομική της πολιτική:

1. Άφησε ανεξέλεγκτη την αγορά να λειτουργεί με όρους αισχροκέρδειας και να σωρεύονται ασύλληπτα υπερκέρδη σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως της ενέργειας.

2. Σάρωσε το εισόδημα των πολιτών διά του ΦΠΑ. Δηλαδή, κράτησε τον συντελεστή του ΦΠΑ σταθερό την ώρα που οι τιμές ανέβαιναν και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σαρώθηκε. Πέρυσι ήταν 4 δισ. πάνω τα έσοδα από ΦΠΑ και φέτος είναι ήδη 620 εκατ. πάνω στο πρώτο δίμηνο.

3. Τα νοικοκυριά και οι πολίτες υπερχρεώθηκαν όλη αυτή την περίοδο. Αυξήθηκε το χρέος τους προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια παρότι δεν φαίνονται στις τράπεζες. Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν τους έδωσε σοβαρούς μηχανισμούς για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά στην πραγματικότητα ψήφισε έναν πτωχευτικό νόμο με τον οποίο ρευστοποιούνται όλες οι περιουσίες και πλειστηριάζονται σωρηδόν πρώτες κατοικίες λαϊκών νοικοκυριών και μεσαίων στρωμάτων.

4. Άφησε τρία χρόνια καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, ενώ την ίδια στιγμή διέλυσε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταρρακώθηκε η αγοραστική δύναμη των μισθών», επισήμανε.

«Την ίδια ώρα», σημείωσε, «δεκαπέντε μεγάλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη κερδοφορία της τελευταίας 20ετίας, από 1 δισ. κέρδη η καθεμία». Την τετραετία της ΝΔ «έχει συμβεί μία τεράστια αναδιανομή πλούτου εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Υπάρχει συγκέντρωση δισεκατομμυρίων υπερκερδών σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η κοινωνία φτωχοποιείται».

Για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, ενέκρινε ότι τα funds θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Κάθε πρώτη κατοικία λαϊκού και μεσαίου νοικοκυριού που πλειστηριάζεται αυτή τη στιγμή φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών».

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογράμμισε ότι «υφίστανται μία δραματική συμπίεση από δύο πλευρές, από την πλευρά των χρεών στην οποία δεν υπήρχε λύση, αντιθέτως διογκώνεται το πρόβλημα, και από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από μία τράπεζα. Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει ρυθμιστικά, ώστε να δημιουργήσει διαύλους χρηματοδότησης, οργάνωσε με τέτοιο τρόπο τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να πηγαίνει σε πολύ συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «ο κύριος όγκος των επενδύσεων που έχουν γίνει την τετραετία της ΝΔ είναι τα funds που συμμετέχουν στις ιδιωτικοποιήσεις, τα funds που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια και το real estate υπαρχόντων κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων που μεταβιβάζονται. Αυτό δεν έχει ούτε προστιθέμενη αξία ούτε κάποια έννοια παραγωγικής επένδυσης για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ρεκόρ ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 20 δισ., είχε να συμβεί πάνω από 15 χρόνια».

Αναφερόμενη, τέλος, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα βάλει μία τάξη στην αγορά ενέργειας με κανόνες, με πραγματικό πλαφόν ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια και θα φορολογήσει τα ασύλληπτα υπερκέρδη που έχουν σημειωθεί. Θα μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και στη λειτουργία την συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι απαραίτητη για να έχουμε αύξηση μισθών σε όλα τα επίπεδα, θα αποκαταστήσει τη 13η σύνταξη και τις αδικίες στα αναδρομικά των συνταξιούχων».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας