Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στο GOV NEWS για «κόκκινα δάνεια» και εκλογές

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στο GOV NEWS για «κόκκινα δάνεια» και εκλογές

Μίλησαν στο GOV NEWS για «κόκκινα δάνεια», εκλογές και πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δ. Βίτσας, Γ. Μπαλάφας, Γ. Καραμέρος, Ολ. Γεροβασίλη, Κ. Ζαχαριάδης, Χ. Σπίρτζης, έπειτα από την εκδήλωση της Τρίτης στο Περιστέρι.

Δημήτρης Βίτσας: «Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός έχει στα χέρια του μία πρόταση, η οποία είναι μελετημένη, κοστολογημένη και έχει τη δυνατότητα να δώσει λύσεις στο σοβαρότατο πρόβλημα ότι παραπάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες κάπου χρωστάνε. Είτε σε funds, είτε στο δημόσιο, τον ΕΦΚΑ κλπ. Εμείς αυτό που θέλουμε από τον Έλληνα πολίτη είναι να μελετήσει αυτή την πρόταση, να δει πώς ταιριάζει στην περίπτωσή του και να τη στηρίξει έμπρακτα στις επόμενες εκλογές.

Εννοείται ότι κάθε πρόταση είναι αφετηρία συζήτησης. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει κάνει μια πρόταση, η οποία έχει την εξής διαφορά με τη δική μας: Δεν είναι επαρκώς αναλυμένη. Πιθανά όταν θα κουβεντιάσουμε να συμφωνήσουμε και μακάρι να συμφωνήσουμε. Γιατί θα είναι λύση για τον απλό λαό. Είτε έχει πάρει στεγαστικό, είτε -ακόμα χειρότερα- δάνειο με ελβετικό φράγκο, αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

Θεωρώ ότι μπορεί, στη συγκεκριμένη πρόταση, να υπάρξει σύγκλιση και με το ΜέΡΑ25. Αλλά βέβαια για να χορέψουμε ταγκό χρειαζόμαστε δύο. Θέλω να δημιουργηθεί και προεκλογικά και μετεκλογικά, αλλά αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει προεκλογικά, ένα κλίμα συζήτησης επί πραγματικών προτάσεων και όχι επί χαζοπροτάσεων. Ψευδών προτάσεων. Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, με ποιον τρόπο κλπ. Εδώ είναι “το ζουμί”, αυτό σημαίνει εκλογές αυτό σημαίνει αντιπαράθεση πολιτική. Μετά, έχουμε προσωπικά ζητήματα».

Γιάννης Μπαλάφας: «Η πρόταση για τα “κόκκινα” δάνεια δεν είναι το μόνο θέμα που εμείς θα θέσουμε σε προγραμματικό διάλογο, στην κατεύθυνση και στην προσπάθεια δημιουργίας μιας δημοκρατικής προοδευτικής κυβέρνησης. Αλλά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα. Όπως λέμε το τετράπτυχο: Μείωση τιμών, αύξηση μισθών, αποτελεσματικό και ισχυρό κράτος και το τέταρτο είναι η ρύθμιση των χρεών στην κατεύθυνση της προστασίας για την πρώτη λαϊκή κατοικία κλπ.

Άρα θεωρούμε ότι αυτό, μαζί με άλλα, είναι από τα θέματα τα οποία θ’ αποτελέσουν την ύλη μιας προγραμματικής μας πρότασης που θα συζητήσουμε με τις άλλες προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

Εμείς το θέτουμε και προεκλογικά. Απ’ ότι βλέπω το κλίμα, όμως, είναι δύσκολο να υπάρξει διάλογος επί της ουσίας προεκλογικά. Εκτιμώ πως είναι αναμενόμενο. Τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα να θέλουν να περιχαρακώσουν προεκλογικά τη βάση τους. Επομένως, θα είναι κάπως κουμπωμένα. Όπως, όμως, έλεγε κάποιος ξένος μεγάλος ηγέτης ανάμεσα στην παραμονή των εκλογών και στην επομένη των εκλογών, μεσολαβεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Οι εκλογές.

Στις εκλογές, λοιπόν, με μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ -στόχος ρεαλιστικότατος και πραγματοποιήσιμος- θα δούμε με το πνεύμα το μετεκλογικό τα θέματα. Ισχυριζόμαστε, υποστηρίζουμε, θέλουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες σε προγραμματική βάση για να υπάρξει προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση.

Το θέμα που αναλύσαμε και πολύ ενδελεχώς παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συζητήθηκε με όσους και όσες συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της προγραμματικής μας πρότασης.

Προφανώς υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων, μετεκλογικά με τα προοδευτικά κόμματα. Έχει πέσει τόσο κάτω η Ελλάδα τα χρόνια αυτά και δεν θέλω ούτε να καταστροφολογήσω ούτε τίποτα άλλο αλλά δυστυχώς έχουν υποχωρήσει όλοι οι δείκτες. Έχει υποχωρήσει η ποιότητα ζωής του πολίτη, έχει υποχωρήσει η δημοκρατία, υπάρχει τόσο πολύ έλλειψη δικαιοσύνης. Ναι το πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής κοινής βάσης για τη δημιουργία μιας προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Ώστε, να μην ταλαιπωρείται ο λαός με αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες».

Γιώργος Καραμέρος: «Το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τα “κόκκινα” δάνεια, οι θεσμικές και προτάσεις παρέμβασης -πάντα σεβόμενος το τραπεζικό σύστημα- κυρίως, όμως, έχοντας ως άξονα τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες, η δημιουργία, στο υπουργείο Οικονομικών, υφυπουργείου στεγαστικής πολιτικής και ιδιωτικού χρέους, η υποχρεωτική προσέλευση των πιστωτών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η συγκεκριμενοποίηση του ποσοστού σε σχέση με το εισόδημα της δόσης και η παρέμβαση για το ελβετικό φράγκο, την οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντική για 70 χιλιάδες δανειολήπτες και 200 χιλιάδες οικογένειες, νομίζω ότι πάνε τη συζήτηση πιο μπροστά.

Βάζουν την ατζέντα, προεκλογικά, μιας προγραμματικής σύγκλισης με τις προοδευτικές δυνάμεις επί αυτού του σχεδίου. Είναι κάτι το οποίο, περίμενε ο κόσμος. Είναι μια μεγάλη πληγή η ιστορία των επιτοκίων και νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το αύριο. Όπως θέλουμε να κάνουμε και μέχρι τις 21 Μαΐου και μετά, μ’ ένα πρόγραμμα σοβαρό, κοστολογημένο ν’ απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών».

Όλγα Γεροβασίλη: «Στη συζήτηση που έγινε στη βουλή όταν ήρθε η νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ, αυτή που ρευστοποιεί τις περιουσίες όλων και στην οποία αντιταχθήκαμε σθεναρά, εμφανίστηκε η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με λογική που είναι πολύ κοντά στην πρόταση που κατατέθηκε.

Μια πρόταση με λεπτομέρειες, που βεβαίως ενδεχομένως κάποια σημεία της να επεξεργαστούν περαιτέρω, ωστόσο αυτό που είναι αναγκαιότητα και το γνωρίζουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι μετά από την τεράστια αναδιανομή πλούτου που έχει συμβεί στη χώρα, μετά από την αύξηση του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, με καινούργια “κόκκινα” δάνεια επ’ αφορμή και εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της κρίσης των τελευταίων ετών, αποτελεί το μείζον θέμα και βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρούμε ότι είναι το κύριο, κρίσιμο ζήτημα στην “καρδιά” της κοινωνίας.

Ερχόμαστε με τη λογική του ισχυρού και παρεμβατικού κράτους υπέρ της κοινωνίας, του κοινωνικού κράτους που θα δίνει λύσεις. Γι’ αυτό και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα είναι το πρώτο νομοθέτημα στην καινούργια βουλή που θα γίνει μετά την 21 Μαΐου. Με προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές και την επόμενη θα συγκροτηθεί προοδευτική διακυβέρνηση».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Είναι μία πρόταση τομή για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Το οποίο, λόγω της πληθωριστικής κρίσης αλλά και των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας είναι ένας βρόγχος για τους φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας, για τη μεσαία τάξη για την επιχειρηματικότητα. Το ιδιωτικό χρέος, αν δεν ρυθμιστεί, είναι η μεγάλη βόμβα για την οικονομική ευημερία της χώρας αλλά και για την κοινωνική συνοχή.

Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, είναι εφαρμόσιμη, είναι δίκαιη. Είναι στον αντίποδα των αποφάσεων της κυβέρνησης που αφήνει τους δανειολήπτες στο έλεός τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί ν’ αποτελέσει πόλο έλξης κι συσπείρωσης για μια σειρά πολίτες που αντιλαμβάνονται το αίτημα για οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά και για τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ως βάση σύγκλισης προεκλογικά αλλά φυσικά και μετεκλογικά».

Χρήστος Σπίρτζης: «Η πρόταση είναι μία πρόταση που αλλάζει σελίδα, σε σχέση με την πολιτική τεσσάρων χρόνων. Σήμερα 20 μεγάλες εταιρείες έχουν υπερκέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ η κάθε μία. Την ώρα που ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το δεκαήμερό του. Και την ώρα που -λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια- δημιουργείται νέα γενιά “κόκκινων” δανείων.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από το να πάμε σε μια προοδευτική λογική, μια προοδευτική τομή για το ιδιωτικό χρέος, για την παραγωγή στη χώρα, για την ανασυγκρότηση για μια άλλη σχέση της πολιτείας και του κράτους με τους πολίτες».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.