Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: Δεν κάνουμε μπακαλική, όχι σε κυβέρνηση ηττημένων

Τσίπρας: Δεν κάνουμε μπακαλική, όχι σε κυβέρνηση ηττημένων

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουν πολιτική αλλαγή στον τόπο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, και ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Αυτό ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος, επανέλαβε πως έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων. Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λέγοντας “αυτοδυναμία” λέει ότι ακόμα κι αν βγει πρώτος θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές και όσες χρειαστεί για να έχει αυτοδυναμία. Βλέπω όμως τώρα ότι αρχίζει και τα γυρνάει, θα πάρει λέει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική συμφωνία».

Σημείωσε ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει πως «αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ΝΔ που θα ακολουθήσει τη διαδικασία -όπως και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει- για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη γιατί το πρώτο κόμμα έχει βαρύνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις». Προσθέτοντας πως «αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα έχουμε πολιτική αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας γιατί απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν. Προεκλογικά υπάρχει και θα υπάρχει μια αντιπαράθεση αλλά μετεκλογικά θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.

Δεν πιστεύω» σημείωσε, «ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα. Γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΜέΡΑ25 και αν θεωρεί ότι θα αλλάξει άποψη ο κ. Βαρουφάκης μετά τις εκλογές, είπε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ». Προσθέτοντας: «Πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;».

Επισημαίνοντας πως υπάρχουν δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές. Διότι», τόνισε, «οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα ουσιαστικά, θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. Για ποιο λόγο να το δεχτούν;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «τον θεσμικό ερασιτεχνισμό» της, στις τροπολογίες που έχει καταθέσει για το κόμμα του Κασιδιάρη, έχει γίνει ο «μεγαλύτερος χορηγός» της Ακροδεξιάς. Θυμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε, το ζήτημα θα είχε λυθεί αν είχε γίνει αποδεκτή εξ αρχής η τροπολογία που είχαν προτείνει έγκριτοι συνταγματολόγοι και είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο για «αισχρή απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης».

Καλώντας όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υιοθετήσουν μια «ορθή λογική και στάση» και να ψηφίσουν έναν νόμο που δε θα παραβιάζει το Σύνταγμα. Επιβεβαίωσε, πάντως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απέχει από τη ψήφιση της τρέχουσας τροπολογίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας, ενόψει και του πασχαλινού τραπεζιού, σχολίασε ότι φέτος είναι ακριβότερο από πέρυσι και σε σύγκριση με το προπέρσινο είναι «φωτιά» εξαιτίας των ανατιμήσεων. Τονίζοντας πως η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έχει πέσει ακόμα και κατά 40%.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι τρεις: Αύξηση μισθών (κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, 10% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και επιστροφή των αναδρομικών και της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους), μείωση των τιμών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ΕΦΚ και ρύθμιση χρεών, στη βάση της πρότασης που παρουσίασε πρόσφατα το κόμμα για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα ρεαλιστικά, προσθέτοντας πως αφενός πλέον δεν βρισκόμαστε σε μνημόνιο, αφετέρου τα δάνεια αυτά δεν βρίσκονται στις τράπεζες, αλλά σε ιδιωτικές εταιρίες που θα πρέπει να διέπονται από κανόνες.

«Δεν λέμε ότι θα κάνουμε θαύματα» αλλά οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «φιλολαϊκό πρόσημο με στόχο να αποκατασταθεί η αδικία να χάνουν οι πολίτες και να κερδίζουν οι λίγοι και ισχυροί».

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να «τα μαζέψει» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κάλεσε «αν όντως δεν θέλει ιδιωτικοποίηση» να ψηφίσει αύριο (11/4) την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Αναφορικά με τη διεξαγωγή debate, είπε πως ο πρωθυπουργός «αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να βρεθούν αντιμέτωποι οι δυο τους και να συγκριθούν επί της ουσίας οι θέσεις και οι προτάσεις τους, διαρκώς ξεφεύγει». Αποδέχτηκε να γίνει να γίνει debate με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητώντας να πραγματοποιηθεί και μια «μονομαχία» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι «τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονταν. Βλέπω το κλίμα που επικρατεί. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία λέει ένα “ως εδώ”, “θέλουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας” και πιστεύω όσο έρχεται η ώρα προς την κάλπη πως ο κόσμος θα καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει πράξη αυτή η αλλαγή, παρά μόνο με τη συμμετοχή και την ψήφο που θα βγάλει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για το αν σκέφτεται την αποχώρησή του απο την πολιτική, σε περίπτωση ήττας στις επικείμενες εκλογές, απάντησε ότι «δεν έχει πίεση συναισθηματική ή ψυχολογική, αλλά για το λαό είναι μια ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη αλλαγή. Αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά. Έχω όμως τη διαίσθηση ότι δεν θα είναι αυτή η ώρα της αποχώρησης σύντομα, διότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με βάση το πρόγραμμά του».

Ακόμα, παραδέχθηκε πως έγιναν «λάθη και αστοχίες» κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «ακολουθήθηκε ορθή πολιτική με εθνικό στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια». Αντίθετα, είπε, ο κ. Μητσοτάκης «κάνει λάθη ακολουθώντας μια λαθεμένη πολιτική που κάνει τους ισχυρούς ισχυρότερους, τους φτωχούς εξουθενωμένους και τους μεσαίους φτωχούς».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας