Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 21 Μαΐου: Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα αναδείξει τη νέα κυβέρνηση

Εκλογές 21 Μαΐου: Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα αναδείξει τη νέα κυβέρνηση

Πολύς λόγος γίνεται για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις εθνικές εκλογές, που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του τόπου την επόμενη τετραετία.

Για να φτάσουμε όμως στις δεύτερες κάλπες, θα πρέπει πρώτα να «περάσουμε» από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός αυτό, δεν φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει στο βαθμό που θα έπρεπε ένα μεγάλο «κομμάτι» των ψηφοφόρων.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αντιμετωπίζεται ως μια διαδικασία που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο μεγάλος νικητής θα αναδειχθεί στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου (2 Ιουλίου επιμένουν κυβερνητικά στελέχη), οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούν ότι οι πρώτες κάλπες είναι μια «χαλαρή» ψήφος, που δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος, που θα κριθεί στις δεύτερες κάλπες, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο η πρώτη ψήφος.

Και αυτό διότι, πολύ απλά, αν το πρώτο κόμμα, που όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πως θα είναι η ΝΔ, συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 33% ή ακόμη καλύτερα κοντά στο 34%, τότε ο στόχος της αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι εφικτός.

Με το νέο εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία θα κριθεί περίπου στο 37,5%, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Επομένως, μόνο αδιάφορα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη κάλπη θα αναδείξει και τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Καθώς, αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, με αισθητή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν πρόκειται να τεθεί θέμα για το ποιο πρόσωπο θα κυβερνήσει την χώρα.

Το όλο ζήτημα έχει ανακύψει, μετά την επισήμανση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνησης με πρωθυπουργό, είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη, η πρώτη κάλπη θα καθορίσει και το εάν, η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για σχηματισμό μιας «προοδευτικής κυβέρνησης», με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς, μπορεί να λάβει «σάρκα και οστά» και να υλοποιηθεί.

Αν η ΝΔ συγκεντρώσει ένα ισχυρό ποσοστό, τότε ακόμη και να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ25, δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά».

Βέβαια, κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει και το πολύ ακραίο σενάριο, να συμμετάσχει στον «συνασπισμό» κομμάτων και ο Κυριάκος Βελόπουλος, οπότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Επομένως, τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Στελέχη της ΝΔ, που θα «οργώσουν» τις επόμενες ημέρες όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, έχουν εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, να επισημάνουν στους πολίτες την σημασία της πρώτης κάλπης και να ζητήσουν από τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η συμμετοχή των νέων, από 17 μέχρι και 30 ετών, καθώς η μαζική προσέλευσή τους στις κάλπες αναμένεται να αλλάξει τα όποια δεδομένα υπάρχουν αυτή τη στιγμή από τις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, όπως τονίζουν με έμφαση πολιτικοί αναλυτές και υπεύθυνοι εταιρειών δημοσκοπήσεων, ο δρόμος μέχρι την πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι μακρύς και πολλά μπορούν να αλλάξουν, για όλα τα κόμματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.