Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2023: Ανακοινώνονται επίσημα οι εκλογές, πότε κλείνει η Βουλή

Εκλογές 2023: Ανακοινώνονται επίσημα οι εκλογές, πότε κλείνει η Βουλή

Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες για τις πολύ κρίσιμες εθνικές εκλογές της 21η Μαΐου.

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο GOVNEWS, όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη των εκλογών, οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» το Σάββατο 22 Απριλίου για την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Βουλή θα κλείσει επίσημα την Παρασκευή 21 Απριλίου, με τον πρωθυπουργό να πηγαίνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την επόμενη ημέρα και να ανακοινώνει επίσημα τις εκλογές.

Ακολούθως θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και των κανόνων που τη διέπουν.

Στο Προεδρικό Διάταγμα θα αναγράφεται η ημερομηνία των εκλογών και η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη ορκωμοσία, αλλά και η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, γεγονός που δεν εξαρτάται από την έκβαση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Επίσης, το Π.Δ. θα ορίζει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από 22 μέρες από την προκήρυξή τους προκειμένου να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες για την κατάθεση των εκλογικών συνδυασμών και τις σχετικές εγκρίσεις από τον Άρειο Πάγο.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής αρχίζει η ισχύς των περιορισμών των υποψηφίων στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις.

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει περιθώριο για να προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών και την επόμενη εβδομάδα, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει οι εκλογές να προκηρύσσονται από 23 έως 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.

Σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη συνάντησή του, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη προεκλογική περιοδεία του.

Για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί μεγάλο στοίχημα η επικράτηση της ΝΔ στην Μεγαλόνησο, καθώς, όπως λέει στο στενό του περιβάλλον, θέλει σε αυτές τις εκλογές η Κρήτη να «ντυθεί» στα «γαλάζια».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού θα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά, ενώ στις 23 του μήνα θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019 η ΝΔ έχασε για λίγες δεκάδες ψήφους την πρωτιά στο Ρέθυμνο και το Λασίθι.

Στο Ρέθυμνο έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ για 205 ψήφους, και στο Λασίθι για 103.

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα σημάνει και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η πρώτη, αφορά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα, κάτι που με βάση τον εκλογικό νόμο δεν επιτρέπει την καθημερινή παρουσία στα Μέσα Ενημέρωσης.

Τη θέση του αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης.

Επίσης, στο υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Μάκη Βορίδη, θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.