Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτική«Άδειασε» και ο Αλ. Τσίπρας τον Γεωργούλη

«Άδειασε» και ο Αλ. Τσίπρας τον Γεωργούλη

«Σε ζητήματα με σεξουαλική βία δεν υπάρχουν “ναι μεν, αλλά”, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη και έχει τεκμήριο αθωότητας αλλά είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα, όχι με τους θύτες». Αυτό το δήλωσε σήμερα (18/4) -αναφερόμενος στον πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος, Αλέξη Γεωργούλη, και την εναντίον του κατηγορία- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος, πραγματοποίησε περιοδεία στο Λαύριο.

Προσθέτοντας: «Το μήνυμα που στείλαμε χθες ήταν απολύτως σαφές. Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κάποιος και όποιος κι αν είναι αυτός. Όσοι έχουμε παιδιά και μάλιστα αγόρια, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται. Μεγαλύτερη αξία από όλες τις αξίες, είναι η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν χωράει ανοχή στη βία».

Απευθυνόμενος στους «ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας και του επιχειρείν» που έχουν συνδεθεί με την αρχαία και τη σύγχρονη ιστορία του τόπου και που αυτοί παρήγαγαν τον πλούτο και τότε και τώρα, είπε: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη αν ο μόχθος και τα αγαθά που παράγονται από αυτόν τον μόχθο, δεν κατανέμονται δίκαια, και αν αυτοί οι άνθρωποι που μοχθούν, που παράγουν, που καινοτομούν, δεν αισθάνονται ότι υπάρχει δικαιοσύνη και ο μόχθος τους δεν ανταμείβεται σωστά».

Όπως ανέφερε, σήμερα «περισσότερο από ποτέ», αυτοί «αισθάνονται την αδικία που τους βαραίνει σα μεγάλη θηλιά». Εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα, είτε αριστερός, είτε κεντρώος, είτε δεξιός, που να μην καταλαβαίνει ότι αυτή η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μία κοινωνία ευημερίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων να μην μπορεί να βγάλει το μήνα και κάποιες λίγες μετρημένες επιχειρήσεις να βγάζουν δισεκατομμύρια».

Ο κύριος Τσίπρας διαμήνυσε πως: «Αυτές τις 33 μέρες που έμειναν ως την κρίσιμη κάλπη της 21ης του Μάη, θέλουμε να απευθυνθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πούμε ότι αυτό είναι το αίτημα, το σύνθημα και το όραμά μας: Δικαιοσύνη παντού. Και πρωτίστως δικαιοσύνη στους ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας και του επιχειρείν. Αυτές τις 33 κρίσιμες μέρες, πρέπει να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, τις θέσεις και τις απόψεις μας.

Γιατί οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα, λένε ‘δεν πάει άλλο πια. Ως εδώ! Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, με τη συρρίκνωση του εισοδήματος, με την αδικία!. Το κρίσιμο για εμάς είναι να δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη ζωή των ανθρώπων. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ποθεί μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, για να σταματήσει αυτή η παρατεταμμένη κατάσταση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αδικίας».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και μεσαία τάξη με την ακρίβεια, είπε ότι «στις τρεις εβδομάδες του μήνα τελειώνει το εισόδημα. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στους ευάλωτους, σε όσους έχουν την αντικειμενική δυσκολία να τα βγάζουν πέρα με έναν μισθό ή με μία σύνταξη. Αναφέρομαι και σε αυτούς, στη μεσαία τάξη, που μέχρι πρότινος είχαν ένα εισόδημα 1.500, 1.600 ακόμα και 1.800 ευρώ και δυσκολεύονται πλέον να τα βγάλουν πέρα.

Διότι οι τιμές στο σούπερ μάρκετ έχουν πάει στο θεό, οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης το ίδιο. Το ρεύμα έχει ακριβύνει τόσο, που δεν μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει. Ακόμα λοιπόν και για αυτούς τα πράγματα είναι δύσκολα από την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Δεν υπάρχει η ‘πολυτέλεια’ να έχει κανείς αυτές τις μέρες του Πάσχα ένα γιορτινό τραπέζι πλούσιο σε εδέσματα. Ποια ήταν η κατάσταση σήμερα σε κάθε ελληνικό τραπέζι; Δεν υπήρχε “αρνί porsche” διαθέσιμο για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Λένε ότι αυτό συμβαίνει γιατί είναι εισαγόμενη η ακρίβεια. Η αισχροκέρδεια όμως είναι ελληνική, “made in Greece” και έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Έχει να κάνει με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν εν μέσω ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ και να είναι αυτή που πρωταγωνιστεί στην κούρσα της αισχροκέρδειας;

Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να μην κάνουν ελέγχους, να μην βάλουν πλαφόν στις τιμές, να μην φορολογήσουν τα υπερκέρδη των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων; Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να κρατήσουν υψηλό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, τη στιγμή που η μέση οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί;

Δεν είναι λογικό η Ελλάδα να έχει τις ακριβότερες τιμές σε σχέση με το εισόδημα στο ρεύμα, στα πρατήρια βενζίνης. Και με σούπερ μάρκετ που ο κόσμος δεν μπορεί να επισκεφθεί χωρίς να ζήσει έναν μικρό εφιάλτη. Έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη και τις υψηλότερες τιμές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Δεσμεύτηκε για «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, ξεπάγωμα τριετών, θέσπιση αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση» στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ, στον δημόσιο τομέα «οι εργαζόμενοι μετά από δεκατέσσερα χρόνια δικαιούνται να δουν μια αύξηση 10%, όσο ήταν ο πληθωρισμός τον προηγούμενο χρόνο.

Οι συνταξιούχοι δε δικαιούνται να έχουν ξανά την 13η σύνταξη που κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει, αλλά και τα αναδρομικά που υποσχέθηκε ότι θα δώσει και δεν έδωσε».

Για τη ρύθμιση των χρεών, ο κύριος Τσίπρας, ανέφερε ότι «δεν γίνεται να κερδοσκοπούν κάποιοι με την περιουσία του ελληνικού λαού. Να πάμε σε ρυθμίσεις και διαγραφή χρεών». Για το χρέος επίσης, που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, προανήγγειλε «διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας και ρύθμιση του υπόλοιπου με 120 δόσεις, όπως κάναμε με τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία το 2018».

Κάλεσε ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεοπτική αντιπαράθεση, λέγοντας: «Ο “Μωυσής” αν ήταν “Μωυσής”, δεν θα απέφευγε να έρθει σε τηλεοπτική αντιπαράθεση απέναντι μου. Να συγκριθούν τα προγράμματά μας. Τον προκαλώ να έρθει. Ζητάει να γίνει ντιμπέιτ με όλους μαζί, να γίνει. Αφού όμως λέει, ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”, να έρθει με τον Τσίπρα να συγκριθεί. Τι φοβάται;».

Μίλησε για τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, όπου «κάθε ψήφος αντιστοιχεί και θα αντιστοιχεί ισότιμα σε δύναμη στη Βουλή. Δεν σημαίνει ότι είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, ιδίως αυτές οι εκλογές.

Η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας, είναι αυτή που θα κρίνει ποιος θα μας κυβερνήσει. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι αν κερδίσει, θα πάει σε δεύτερες και τρίτες και τέταρτες εκλογές. Εμείς λέμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει πρώτος, το βράδυ της 21ης Μαΐου, την επόμενη ημέρα ο τόπος θα έχει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Το ποιος θα έρθει πρώτος σε αυτές τις εκλογές θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα. Αν ο τόπος θα μπει σε περιπέτειες ή αν θα έχουμε τη σταθερότητα μιας κυβέρνησης πλατιάς συνεργασίας, πλειοψηφική στο Κοινοβούλιο, πλειοψηφική αντιστοίχως και στην ελληνική κοινωνία».

Δήλωσε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: «Μητσοτάκης ή αλλαγή. Για να υπάρξει αλλαγή, μία μόνο προϋπόθεση υπάρχει. Να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά στην κάλπη της 21ης Μάη.

Αυτό το λέμε, όχι μόνο στους πολίτες που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, αλλά και στους κεντρώους, στους κεντροδεξιούς. Ξέρουμε ότι αισθάνονται ντροπή γι’ αυτή την κυβέρνηση. Δεν κυβερνά ένα ιστορικό κόμμα, αλλά μία οικογένεια που έχει μετατρέψει τη διακυβέρνηση σε Ανώνυμη Εταιρεία. Μας κυβερνά η “Μητσοτάκης Α.Ε.”. Αυτή θα χάσει μόνο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει και με μεγάλη διαφορά».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας