Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τεράστια κρατικά ποσά επενδύονται χωρίς σκέψη σε έργα φυσικού αερίου

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τεράστια κρατικά ποσά επενδύονται χωρίς σκέψη σε έργα φυσικού αερίου

«Τεράστια κρατικά ποσά επενδύονται χωρίς σκέψη σε έργα φυσικού αερίου», επισημαίνει ο Χάρης Δούκας, Γραμματέας του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τελευταίο παράδειγμα τέτοιας επένδυσης είναι το πλοίο FSU (Floating Storage Unit), που μισθώθηκε για ένα χρόνο από την ΔΕΠΑ. Μια επένδυση πάρα πολύ δαπανηρή.

Με το μεγαλύτερο κόστος να μην προέρχεται από το ενοίκιο του πλοίου (25 εκ. ευρώ) αλλά από τις τεράστιες απώλειες αερίου, που εμφάνισε το πλοίο κατά τη χειμερινή αποθηκευτική περίοδο (80 εκ. ευρώ). Τα κόστη αυτά καταλήγουν βέβαια στους απλούς καταναλωτές, που πληρώνουν τον βαρύ λογαριασμό.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές ενεργειακές επιλογές. Οι ιδιωτικές εταιρείες λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις νέες εξελίξεις και ξανασκέφτονται τις επενδύσεις σε έργα ορυκτού αερίου. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δημόσια ελεγχόμενες και μονοπωλιακές ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, που προχωρούν σε ενοικιάσεις ακατάλληλων πλοίων FSU και σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής».

Και διερωτάται «Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να μας ενημερώσει τί γίνεται με αυτές τις επενδύσεις, πόσο κοστίζουν, εάν είναι πράγματι αναγκαίες;»

Όπως επισημαίνει «Είναι χρέος της να προφυλάξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας από νέα, αχρείαστα, μεγάλα κόστη».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας