Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤουρκία προκλήσεις: Πλώρη για την Κυπριακή ΑΟΖ βάζει το τουρκικό γεωτρύπανο

Τουρκία προκλήσεις: Πλώρη για την Κυπριακή ΑΟΖ βάζει το τουρκικό γεωτρύπανο

Η Τουρκία «ανεβάζει» και πάλι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας το νέο γεωτρύπανο 7ης γενιάς που απέκτησε πρόσφατα εντός της Κυπριακός ΑΟΖ, αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά την εθνική κυριαρχία της Μεγαλονήσου. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Αμπντουλχαμίτ Χαν μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες του εντός της Τουρκικής ΑΟΖ, θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων τεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους και εντός Κυπριακής ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το καθεστώς Ερντογάν εκτός από «επίδειξη δύναμης» θέλει οι ενέργειές του γεωτρύπανου να έχουν και ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Γι’ αυτό το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί σε θαλάσσιες περιοχές που εκτιμάται πως υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, προκειμένου να μπορέσει ο Ερντογάν να αξιοποιήσει πολιτικά το γεγονός. 

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023 θα στηθούν κάλπες στην Τουρκία και οι μέχρι σήμερα μετρήσεις καταγράφουν πως τα ποσοστά του τούρκου προέδρου σημειώνουν μεγάλη πτώση. 

Να σημειωθεί ότι το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ερντογάν θέλει να εορτάσει την επέτειο με Οθωμανική μεγαλοπρέπεια. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί στους Τούρκους πολίτες ότι η χώρα θα μετατραπεί σύντομα σε «ενεργειακός κόμβος» και αυτό επιδιώκει με κάθε τρόπο. 

Στο πλαίσιο αυτό θέλει να δείξει ότι τα υπερσύγχρονα γεωτρύπανα – που κόστισαν μια περιουσία την ώρα η φτώχεια εξαπλώνεται στην Τουρκία – λειτουργούν σε Μαύρη θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. 

Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον Κυπριακό τύπο το τουρκικό γεωτρύπανο θα μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές Οκτωβρίου. 

Δεν αποκλείεται όμως το γεγονός, εφόσον οι αρχικές έρευνες αποβούν άκαρπες, να δοθεί εντολή από το Λευκό Παλάτι το γεωτρύπανο να κινηθεί νωρίτερα εντός Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και εντός Ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα το τι υπάρχει. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως στις περιοχές που θα δράσει το γεωτρύπανο θα βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την θαλάσσια περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές». 

Την ίδια ώρα τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται σε συναγερμό καθώς ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. 

Ο Ελληνικός στόλος ήδη βρίσκεται σε σημεία «κλειδιά» και μαζί με τα υπερσύγχρονα – αόρατα από τις τουρκικές δυνάμεις – υποβρύχια Τύπου Παπανικολής έχουν «κλειδώσει» το Αιγαίο για παν ενδεχόμενο. 

Επίσης οι Ελληνικές και οι Κυπριακές δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο. 

Την ίδια ώρα, η ελληνική και η κυπριακή διπλωματία βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να διεθνοποιήσουν τις νέες προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν στην Κυπριακή ΑΟΖ.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.