Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης - ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις

«Οργασμός» εργασίας επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα μεγάλο «πακέτο» παροχών για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.  

Βασικό μέλημα είναι πρώτιστα η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει και την χώρα μας, απόρροια της παγκόσμια ενεργειακής κρίσης. 

Τα νέα μέτρα αναμένεται να τα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης και όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, «θα κρύβουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για το σύνολο των πολιτών και ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες». 

Μάλιστα, τα νέα που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ ευχάριστα, καθώς αναμένεται τα έσοδα από την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον Τουρισμό, να ξεπεράσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό «χώρο» για μεγαλύτερες παροχές. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος αναμένεται να προσεγγίσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ από περίπου 15,5 δισ. που προσδοκούσαν οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. 

Επομένως, περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα μπορούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης να τα διαθέσουν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. 

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις σε μισθούς, αλλά και σε συντάξεις. 

Ειδικά για τις συντάξεις θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από 12 ολόκληρα σκληρά «μνημονιακά» χρόνια.  

Όπως έχει γίνει γνωστό στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ο κατώτατος μισθός. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 663 ευρώ στα 713 ευρώ μικτά.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 750 ευρώ μικτά. 

Σχετικά με τις συντάξεις, μετά το συνεχές «πετσόκομμα» τα τελευταία 12 χρόνια, έρχεται η πρώτη μετα-μνημονιακή αύξηση. 

Υπολογίζεται ότι η αύξηση που θα δοθεί από την 1 Ιανουαρίου του 2023 θα είναι της τάξεως του 4% με 5%. 

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους ύψους 2,6 δισ. ευρώ. 

Να σημειωθεί, ότι επίσημα η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η έξοδος της Ελλάδας από την «αυστηρή εποπτεία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που θεσμοθετήθηκε το 2011 από το νέο έτος.  

Φορολογία εταιρειών. Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20%. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%. Το μέτρο εντάσσεται στον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας.

Τέλος επιτηδεύματος. Κατάργηση ή μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

ΦΠΑ. Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%. Το μέτρο υπολογίζεται να θεσμοθετηθεί το 2024, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.