Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΜάντζος: «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών»

Μάντζος: «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, μίλησε σήμερα (2/5) στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τη δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή.

Σχετικά με την κατάθεση υπομνήματος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι τόσο το κόμμα Έλληνες όσο και το κόμμα ΕΑΝ αποτελούν διαδοχικά σχήματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής. Για το μεν πρώτο γνωρίζουμε όλοι ότι ο καταδικασμένος ιδρυτής του είναι στέλεχος του κόμματος άρα είναι εύκολο να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την πραγματική ηγεσία, για την οποία μιλούσαμε από την αρχή. Τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Απρίλιο λίγο πριν κλείσει η Βουλή επιμείναμε στην ανάγκη η πραγματική ηγεσία να προβλεφθεί στη νομοθεσία ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο παρένθετα πρόσωπα-βιτρίνες του κόμματος να κάνουν τη βρώμικη δουλειά ώστε να περάσουν από τα δικαστικά φίλτρα τα διάδοχα σχήματα της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε ότι ο κ. Κανελλόπουλος έχει περιγράψει ο ίδιος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σχέση του με τον Η. Κασιδιάρη και τη διαδρομή που υπάρχει ανάμεσα στα δύο σχήματα».

Σημείωσε ότι το υπόμνημα, που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, έχει πλήρη νομική επιχειρηματολογία, ενώ εκτίμησε ότι «αν η κυβέρνηση είχε εισακούσει τις προτάσεις μας ήδη από τον Φεβρουάριο για την πρόβλεψη της πραγματικής ηγεσίας και της αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, θεωρούμε ότι σήμερα θα ήταν ευκολότερο το έργο της Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς, για τη διαφωνία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ο κύριος Μάντζος ανέφερε ότι «κάνει μία πολιτική στάθμιση στην οποία είμαστε αντίθετοι. Δεν μπορείς σε ζητήματα δημόσιας τάξης και Δημοκρατίας να έχεις δεύτερες σκέψεις. Όταν υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση με νεοναζιστική ιδεολογία που ενδύεται κομματικό μανδύα απλώς και μόνο για να συμμετάσχει στις εκλογές, δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια.

Εμείς είμαστε διαχρονικά αντίθετοι. Θυμίζω ότι από την εποχή με πρόεδρο τον Βαγγέλη Βενιζέλο είχαμε πάρει πρωτοβουλίες κατά της Χρυσής Αυγής, ενώ με τη Φώφη Γεννηματά από τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε τονίσει την ανάγκη να έχουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και τώρα είμαστε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε απόλυτη ιστορική συνέχεια, εναντίον του φασισμού του νεοναζισμού και όλων των μορφωμάτων του», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, την επίθεση που δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η οικογένειά του, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι «είναι απερίφραστη η καταδίκη όλων των φαινομένων βίας. Τόσο η θρασύδειλη επίθεση στον κ. Πλεύρη και την οικογένειά του όσο και η πρόκληση φθορών σε εκλογικά κέντρα της ΝΔ, που είδαμε τις τελευταίες ώρες, είναι δύο ακόμα στοιχεία πολιτικής βίας η οποία δεν πρέπει να έχει θέση στη Δημοκρατία μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πληγωθεί από αυτές τις συμπεριφορές και προφανώς τις καταδικάζει απερίφραστα».

Κληθείς ν’ απαντήσει αν το περιεχόμενο του προγράμματος που έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται πιο κοντά σε κάποια άλλη πολιτική δύναμη, ανέφερε πως «είναι πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών. Δεν κρατάμε υποδεκάμετρο σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Ο διάλογος αυτήν τη στιγμή γίνεται με την κοινωνία, όχι με τα άλλα πολιτικά κόμματα. Όποιος διάλογος ανοίξει, θα ανοίξει μετά τις εκλογές, αφού καταμετρηθούν οι πραγματικές πολιτικές δυνάμεις των κομμάτων.

Εμείς κατεβαίνουμε με ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι τηλεφωνικός κατάλογος. Είδα δύο προγράμματα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που ούτε λίγο-ούτε πολύ αποτελούν μία πλειοδοσία και σε λαϊκισμό και σε παροχές οι οποίες φοβάμαι ότι δεν ακουμπούν στην τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Εμείς έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει και θεσμικές αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, στο κράτος, στην εργασία, και οικονομικές παροχές ιδίως στους πλέον ευάλωτους, τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα. Σε όλους όσοι αισθάνονται εκτός των τειχών και δεν πρέπει να μείνουν πίσω.

Αυτά είναι απολύτως κοστολογημένα και μάλιστα σε κάθε κεφάλαιο του προγράμματός μας λέμε και από πού θα προκύψουν τα χρήματα. Και μέσα από μία τολμηρή φορολογική πολιτική και μέσα από την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ως προς τις «κόκκινες γραμμές» του προγράμματος για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ο κύριος Μάντζος τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας στο επίκεντρό του έχει τη θεραπεία και τη μείωση των ανισοτήτων.

Το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, η ανάγκη ανάκλησης της απόπειρας ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσα από το άρθρο 10 του νόμου Πλεύρη, η κατάργηση αντεργατικών παρεμβάσεων του νόμου Χατζηδάκη, η κατάργηση του νόμου για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων για λόγους εθνικής ασφαλείας από την ΕΥΠ και η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών χωρίς καταχρηστική επίκληση του απορρήτου.

Και, επίσης, η μείωση του κόστους ζωής άμεσα με φορολογική δικαιοσύνη. Και, προφανώς, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα προσδιορίζουν έναν δίκαιο και βιώσιμο κατώτατο μισθό. Όλα αυτά είναι ένα αρχικό πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης εφαρμοσμένης στην πράξη και εκεί μπορούμε να συζητήσουμε μετά τις εκλογές με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στα χέρια μας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας